Szigorításokkal a feketemunka ellen - Mózes László

2010. február 3., szerda, Közélet

Tovább szigorodnak a feketemunka elleni törvényes intézkedések, miután február elejétől életbe lépett az alkalmazottak elektronikus nyilvántartására vonatkozó rendelet, mely nagyobb bírságokat ír elő.

Egy új alkalmazott felvételét egy nappal a munkakezdés előtt be kell jelenteni elektronikus adathordozókon a megyei munkafelügyelőségen (szakemberek Revisalként emlegetik az intézmény elektronikus adatbázisát), mulasztás esetén alkalmazottonként 1500 lejes bírság róható ki — közölte érdeklődésünkre Liliana Balmuş, a hivatal aligazgatója. Amennyiben több be nem jelentett egyéni munkaszerződést találnak, ez a bírság sokszorozódik, felső határa 20 000 lej. Hibás adatokért 3500—5000 lej között büntetnek, amennyiben a munkáltatók nem közlik a kért információkat, 2000—5000 lej közötti bírságra számíthatnak.

Év elejétől változott a munkatörvénykönyv törvénytelen foglalkoztatásra vonatkozó előírása is, ennek értelmében egy feketemunkásért 3—4000 lejes tétellel sújtható a foglalkoztató cég. Januárban egyetlen törvénytelenséget sem találtak, tavaly hetvenegy eset volt, mintegy negyven cég foglalkoztatott feketén dolgozókat, a bírság összértéke 106 500 lej. Liliana Balmuş úgy véli, Háromszék nem áll rosszul ezen a téren, a munkaadók — néhány apró kivételtől eltekintve — törvénytisztelők, a megye a jó példák közé sorolható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2010-02-03: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Csak a minimális nyugdíjakat emelik
Ebben az évben csak a 350 lejes minimális nyugdíjat emelik az infláció arányában — nyilatkozta Emil Boc miniszterelnök a nyugdíjasok érdekvédelmi szervezeteivel folytatott tárgyalás után. Létrehozzák a Társadalmi Kezdeményezési Alapot, amely költségvetési forrásokból lesz hivatott kiegészíteni azoknak a nyugdíjasoknak a járulékát, akik kicsivel kapnak több pénzt a minimális nyugdíjnál. Jelen pillanatban fedezet csak a minimális nyugdíjak emelésére van — szögezte le a miniszterelnök. A gazdasági fellendülés jeleit mutatja, és néhány hónap múlva, várhatóan áprilisban nyilatkozhatnak majd arról, van-e lehetőség más növelésre.
2010-02-03: Közélet - x:

Elektronikus ügyintézés - Ferencz Csaba

Interneten is elérhető és kitölthető a területalapú támogatás igényléséhez szükséges, a parcellákra vonatkozó nyilatkozat ― áll a kifizetési ügynökség közleményében.