Mi, hol, mikor?

2010. február 15., hétfő, Mi, hol, mikor?

Kaufland Kézdivásárhelyen. Tessék bevásárolni!

Kép és szöveg: Iochom István

Színház

* A sepsiszentgyörgyi M Stúdió a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében kedden 19 órától a William Shakespeare Hamlet című fizikai színházi előadását játssza Uray Péter rendezésében. A helyek száma korlátozott, idejében váltsanak jegyet! Az előadás kezdete után nincs lehetőség a késve érkezőket beengedni.

* A sepsiszentgyörgyi színházban csütörtökön 19 órától a Csíki Játékszín mutatja be Molnár Ferenc Liliom című külvárosi legendáját (bérletes előadás, a szabadon maradt helyekre mától jegyet is lehet váltani 15 lejért). Rendezte: Victor Ioan Frunză.

* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Cimborák Bábtagozata szombaton 19 órakor a színház stúdiótermében bemutatja Porzsolt Erzsébet Önarckép fintorokkal című, felnőtteknek szóló produkcióját. Rendező: Nagy Kopeczky Kálmán.

Minden sepsiszentgyörgyi előadásra jegy a városi rendezvényszervező irodában (Szabadság tér 1. szám, a volt európai uniós iroda a színház mellett, telefon: 0267 312 104) vásárolható hétfőtől csütörtökig 11―16, pénteken 11―13 óráig, a helyek lefoglalhatók a 0267 312 104-es, a 0728 083 336-os, valamint a 0745 589 214-es telefonon is. Jegyek az előadás előtt a helyszínen kaphatók, a pénztár az előadás kezdete előtt egy órával nyit.

* A Kézdivásárhelyi Városi Színház szerdán 19 órától a Vigadó nagytermében bemutatja a Halló, itt a Víg-Adó! című szilveszteri kabaréját. Rendezte: Csapó György. A jegy ára: 15 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 10 lej.

* A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház a kézdivásárhelyi Vigadó nagytermében pénteken 19 órától előadja Jevgenyij Griskovec Tél című darabját. (bérleten kívü­li előadás). Rendező: Béres László. Fellép: Kolozsi Borsos Gábor, Kőmíves Csongor és Vajda Gyöngyvér.

Zene

* A sepsiszentgyörgyi színház nagytermében pénteken 19 órától a Brassói Fil-harmónia szimfonikus hangversenyét Ovidiu Dan Chirilă vezényli, szólista Ioan Dragoş Dumitru zongoraművész. Műsoron: Felix Mendelssohn-Bartholdy Hebridák-nyitány op. 26, 1. g-moll zongoraverseny op. 25 és 4. A-dúr Olasz szimfónia.

* Kézdivásárhelyen a Vigadó Art Caffé pincéjében szombaton 21 órától Room of the Floyd Affection koncert lesz. A sepsiszentgyörgyi zenekar Pink Floyd-feldolgozásokat játszik, a zenekar tagjai: Weinstein Csaba (gitár, ének), Dezső László (basszusgitár, ének), Palkó István Tibor (dobok).

* Sepsiszentgyörgyön a színház nagytermében vasárnap 18 órától jótékonysági koncert lesz, amelyen a kálnoki 13―15. századi református műemlék templom teljes felújítására gyűjtenek. Fellép: a Transylmania, az Üzenet, a nemEZ együttes, valamint Farkas Tibor Nagykanizsáról Dinnyés József daltulajdonos Budapestről.

Tánc

A sepsiszentgyörgyi Há­romszék Táncegyüttes ma 19 órától a színház nagytermében, szerdán 19 órától pedig Baróton a városi művelődési házban mutatja be a Böjttől böjtig című előadását. Rendező-koreográfus: Furik Rita.

Könyvbemutató

* Kovásznán a városi művelődési házban kedden 17 órától Beder Tibor Apadó fájdalom című könyvét és A rodostói székelykapu-állítás című negyvenperces kisfilmet mutatják be.

* Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kedden 18 órától a szerzők jelenlétében bemutatják Balázs Lajos Amikor az ember nincs es ezen a világon. Paraszti nemi kultúra és nemi erkölcs Csíkszentdomokoson és Deák Ferenc Loránd Temetkezési és halottas szokások Csernátonban és környékén című szokásmonográfiát. A köteteket Szőcsné Gazda Enikő és Kinda István néprajzkutató ismerteti.

Röviden

Népfőiskola. A kovásznai városi művelődési házban a Fábián Ernő Népfőiskola ma 17 órától vetített képes előadást tart A szándéktól a célig. Zarándokutazás Kőrösi Csoma Sándor emlékére címmel. Meghívott: Boér Imre Kolozsvárról.

Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház Pinceklubjában ma 19 órától a Huszárik Filmklubban a Milos Forman rendezői sorozatban az Elszakadás című, 1971-es amerikai filmjét vetítik, amit beszélgetés követ. Házigazda: Lázár-Prezsmer Endre.

Tortoma. Baróton Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében kedden 19 órakor Incze Réka sepsiszentgyörgyi környezetvédelmi szakember, egyetemi oktató és Egyed Emőke baróti környezetmérnök szakos egyetemi hallgató Mit jelent a klímaváltozás... nekünk? címmel tart vetített képes előadást.

Előadás. Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollé­giumban kedden 18 órától Péter Ágnes csíkszeredai környezetvédő mérnök, életmód-tanácsadó Életépítés — emberépítés címmel tart előadást. A belépés díjtalan.

Képességpróba. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum képességpróbákat tart zene és képzőművészeti szakon az első osztályba való beiratkozáshoz. Naponta 16—18 óráig várják az érdeklődőket.

Találkozó. Az Együtt a rák ellen egyesület ma 17.30 órakor Sepsiszentgyörgyön az unitárius egyház gyűléstermében tartja találkozóját, amelyre érdeklődőket is elvár. Meghívott: dr. Szentes Ádám.

Juliannna-napi vásárt tartanak kedden Nagyajtán.

Áramszünet. Kedden 8—15 óráig Kézdivásárhelyen a Dó­zsa György (7/ABC tömbház), a Bethlen Gábor (7/A) és az Építők (4/AB) utcában, szerdán 8—15 óráig Kézdivá­sárhelyen a Hóvirág utcában (23/AB, 24/AB, 25/AB tömbház) szünetel az áramszolgáltatás.

Közönségtalálkozó

A sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban kedden 19 órától közönségtalálkozó lesz Szomjas György Balázs Béla-díjas filmrendezővel. Ez alkalommal levetítik A Nap utcai fiúk című filmjét. Beszélgetőtárs: Bogdán László író.

Meseszer Varázskuckóban

Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár gyermekrészlegén ma 17 órakor a Varászkuckóban adják át Kézdivásárhelynek és Árkosnak az országhatárokon átívelő Meseszer nevű játékot. A Meseszer nevű társasjátékot ― mesemondást ― az egri könyvtár indította útjára, átadva Sepsiszentgyörgynek és Feldebrőnek. A játék a hagyományos mesemondásra és a magyar népmesére hívja fel a figyelmet. Az átadáson meghívottként mesét mond a kálnoki második osztályos Gödri Apolka, a Duna TV Heted7ország ― Benedek Elek Mesemondó Verseny fődíjasa.

Kisállat-kiállítás

A Columba Galamb-, Szárnyas- és Kisállattenyésztő Egyesület Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatalának közreműködésével kilencedik alkalommal szervezi meg kisállatkiállítását a sportcsarnok előterében. A háromnapos rendezvény hivatalos megnyitója pénteken 10 órakor lesz. A zömében kézdivásárhelyi és felső-háromszéki tenyésztők mintegy százötven nyulat és tyúkot, valamint kétszázötven galambot állítanak közszemlére. A kiállítást a nagyközönség pénteken és szombaton 10 és 18, vasárnap pedig 10 és 14 óra között tekintheti meg. Vasárnap 13 órakor a tombola nyereményeit — kisállatokat — sorsolják ki. Az előző évekhez viszonyítva az újdonság a galamboknál lesz, a nagyatádi és székesfehérvári testvérkluboknak köszönhetően fiatal kézdivásárhelyi tenyésztők eddig nem látott galambfajtákkal lesznek jelen a kilencedik kiállításon.

(Iochom)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1548
szavazógép
2010-02-13: Közélet - x:

Gobelintájban

Ebben a környezetben most ötven gobelint és modern keresztszemes kézimunkát láthatunk tájképekből, csendéletekből, portrékból, klasszikusok reprodukcióiból.
2010-02-15: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, dédnagymama, üknagymama, anyós, anyatárs, keresztmama, nagynéni és jó szomszéd, a csomakőrösi születésű zágoni
özv. id. BARABÁS FERENCNÉ
TAMÁS IDA
életének 96., özvegységének 55. évében hosszas, de türelemmel viselt betegség után csendesen elhunyt.
Temetése 2010. február 15-én, hétfőn 14 órakor lesz a családi háztól a zágoni református temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Ezen értesítés gyászjelentőül is szolgál.
Gyászoló hozzátartozói
4953