FöldügyekUkrán moratórium

2010. február 16., kedd, Gazdakör

Még a saját földterületek kérdése sem rendezett Ukrajnában, így aztán nehéz megfelelő szabályozást alkotni a földek kereskedelméről. Északi szomszédunk 1991-ben vált függetlenné, s akkor lehetővé tették, hogy a lakosság saját tulajdonba vegye földjeit, ám a procedúra annyi buktatót rejt máig, hogy nem sokan álltak neki átrágni magukat a bürokrácián. Egyelőre a földek valós értékét sem sikerült meghatározni az országban, és sejthető volt, hogy ha ezeket ismét szabadon adhatják-vehetik, sokan áron alul próbálnak meg megszabadulni felesleges termőföldjeiktől.

Ezek lehetnek a fő indokai annak, hogy Ukrajnában megszavazták: 2012-ig meghosszabbítják a földmoratóriumot. Ennek értelmében természetesen a külföldi érdeklődők sem juthatnak földhöz a szomszédos országban — sem vásárlás, sem öröklés útján. Az egyetlen módja, hogy egy külföldi állampolgár termőföldhöz jusson Ukrajnában a haszonbérlet, amely legfeljebb ötven évre szólhat, de ha öt évnél hosszabb, már be kell jelenteni az illetékes hatóságnál. A termőföldnek nem minősülő földet ugyanakkor külföldiek is megvehetik, de csak akkor, ha az ingatlanon épület is áll. Ehhez a külhoni állampolgároknak közjegyzői okiratba foglalt szerződésre és ingatlannyilvántartási bejegyzésre van szükségük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2010-02-16: Gazdakör - x:

Támogatásstop az energetikai növények termelőinek — Incze Péter

Megszűnik az energiaültetvények telepítésének ösztönzésére szánt sajátos támogatás 2010-től kezdődően az unió szintjén — áll a szakminisztérium közleményében. A határozatot az unió szakbizottsága még tavaly hozta, miután a vártnál jóval hamarabb bekövetkezett a kitűzött területnagyság-növelés, így semmi sem indokolja a támogatás fenntartását.
2010-02-16: Gazdakör - x:

Hírlugas

Diónyi káposzták
Akinek van a kertjében néhány tő bimbóskel, az akár februárban, a hó alól is szedhet belőle. Azon kevés növényünk közé tartozik, amelyeket ősszel nem kell feltétlenül betakarítani, hiszen a dió nagyságú kis káposzták nagyon jól bírják a nagy fagyot is, ráadásul ízesebbek, édesebbek lesznek tőle. Vannak, akik nyersen, salátaként fogyasztják, de készíteni lehet belőle párolt köretet vagy főzeléket is, akár a kelkáposztából.