Év elején a községgazdák, Beszélgetés Balogh Tiborral, Kézdiszentlélek polgármesterévelLegfontosabb a földek újramérése — Iochom István

2010. február 16., kedd, Faluvilág

A rendszerváltás utáni időszak legfiatalabb polgármestere másfél éve került függetlenként a Perkő alatti nagyközség élére. Rövid idő alatt látványos eredményeket tud felmutatni. Fontos teendőjének tekinti a földterületek újramérését, a végleges tulajdonba helyezést és a birtoklevelek kiállítását.

— Kérjük, először is összegezze az elmúlt év eredményeit.

— Azokkal kezdem, amelyek a 2008-as esztendőben terveink között szerepeltek, de csak 2009-ben sikerült megvalósítani. Ilyen a Kézdikővár felé vezető út, mely két km-es szakaszon új aszfaltburkolatot kapott, egy km-en pedig javítást végeztünk. Ugyanitt az út mindkét oldalán árkolást is végeztünk, és átereszeket raktunk le. Az első alkalommal megrendezett kővári falunapokon, augusztus 10-én, a falu búcsús ünnepén felavattuk a település védőszentjének, Szent Lőrincnek a mellszobrát, Winkler Imre alkotását.

A szárazpataki hetedik falunap alkalmából székelykapu-állításra került sor a buszmegálló mellett. Az ottani művelődési otthon is felújításon esett át, beépítettük az előteret.

A községközpontban, Kézdiszentléleken sikeres rendezvénysorozatot szerveztünk augusztus 20-án és az azt követő hét végén. Az erdélyi egyházmegye fennállásának ezeréves évfordulójára emlékezve avattuk fel a községközpontban Szent István király szobrát, ezt követően vettünk részt a ft. Tamás József segédpüspök által celebrált szentmisén. Volt néptáncfesztivál, Bojtorján-koncert, vá­sá­ros hangulat, őrtűzgyújtás, tűzijáték. A falunapokkor mutattuk be Kézdiszentlélek olvasókönyvét, kilenc nyugdíjas pedagógust Szentlélekért elismerő címmel tüntettünk ki, volt faluszépe választás és még sok más kulturális és szórakoztató program.

A Perkő felé vezető utat kijavíttattuk, és egy másik, úgynevezett hátsó utat alakítottunk ki, mely a megnövekedett forgalomban a lejárást segíti elő. A mezei utak szélesítése, javítása is folyamatosan történt, ugyanakkor az utcákat is kaviccsal, tört kővel próbáltuk járhatóvá tenni. A közbirtokosság új székháza előtt parkolóhelyeket alakítottunk ki.

A községházán teljes felújítást végeztünk, a tetőtérben irodákat és gyűléstermet alakítottunk ki, mindezt a falunapokkor a nyílt nap alkalmából mindenki számára ,,nyitottá" tettük. Tehermentesíti a falu közötti forgalmat az a híd, melyet szeptember végén adtunk át. A híd a két, a Kászon pataka által elválasztott falurészt köti össze.

Az Apor István Általános Iskolánál új parkot alakítottunk ki, ugyanakkor az iskola mögötti sportpályát új kerítéssel vettük körbe, a lelátókat befödtük. A kultúra hajléka is megújulóban. Az épület tetőzetét megerősítettük és újracserepeztük. Az út felőli rész külalakban is változni fog, a tetőtér beépítését végzik.

A megyei önkormányzatnak köszönhetően új aszfaltréteg került a Kézdiszentléleken és Kézdiszárazpatakon áthaladó megyei útra.

Az Őszi Közművelődési Napokban is kivettük a részünket, a Kemény Zsigmond Könyvtár több rendezvény színhelye volt (könyvbemutató, író-olvasó találkozó stb.). Első alkalommal szerveztünk Mikulásjá­rást a községben. Mészá­ros Gábor jóvoltából a Mikulás kétlovas hintón érkezett az iskolákba, óvodákba, öregotthonba, és körbejárta a falut. A karácsonyi ünnepekre készülődve lehetőségeinkhez mérten feldíszítettük a község utcáit.

Támogattuk és a jövőben is támogatni szeretnénk a római katolikus egyházat, a szárazpataki egyházi kórust, a Perkő néptáncegyüttest, a futballcsapatot, a házibeteg-gondozást, valamint a FIKSZ-et, a Fiatalok Szentlélekért Egyesületet.

Természetesen, vannak meg nem valósult célkitűzéseink is, melyek objektív okok miatt elodázódtak. Ide sorolnám a vízhálózat működtetését, a Kászon-patak medrének szabályozását, vagy, ami az egyik legfontosabb célkitűzésem, a földek újramérését.

— Idei nagyobb terveik?

— Terveink erre az esztendőre is bőven vannak. Szeretnénk folytatni az aszfaltozást Kőváron a művelődési otthontól az iskoláig. A Kiskászon közötti utat is aszfaltoztatni szeretnénk a betérőtől az utolsó házig, távlatokban egészen a Perkő alatt vezető utat, a Vízága falurészt érintve az új hídon keresztül a 11-es országútig. Minifoci- és kézilabdapályát szeretnénk Kézdiszentléleken, Kézdikőváron és Kiskászonban építeni. Kézdiszá­razpatakon új óvoda építését tervezzük, és egy km útszakasz aszfaltozására ugyancsak idén kerülne sor.

Minden iskola tetőszerkezetének kijavítása is terveink között szerepel. Kézdiszentléleken a templom melletti egykori iskola épületét is szeretnénk rendbe hozni és hasznossá tenni. A kézdiszentléleki óvodához új kerítést, kaput tervezünk, és a parkolást is szeretnénk megoldani a közelében.

Folytatódik a Petőfi Sándor Művelődési Otthon külső és belső javítása. A színpad és a nagyterem teljes felújítását idén végezzük el, tervek szerint júliusig be is fejezzük a felújítást. A munkálat összértéke 300 000 lej, amit saját bevételi forrá­sainkból teremtünk elő. A tűzoltószertár rendbetételére is idén kerül majd sor.

A benyújtott pályázatok elbírálása függvényében zöldövezeteket szeretnénk kialakítani Kézdiszentléleken, Kézdikőváron és Kézdiszá­razpatakon, a községközpontban pedig egy idegenforgalmi információs irodát akarunk beindítani, a postának és a takarékpénztárnak pedig új székházat fogunk építeni. Természetesen a falunapokat idén is megszervezzük.

Nos, mindezt nem egyedül szándékszom véghezvinni, ez csapatmunka, minden siker vagy kudarc a munkaközösségé. Itt köszönném meg a munkatársaimnak a hozzáállását, munkáját, az önkormányzati képviselők és a lakosság segítségét, amivel hozzájárulnak községünk fejlődéséhez.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1718
szavazógép
2010-02-16: Gazdakör - x:

Hírlugas

Diónyi káposzták
Akinek van a kertjében néhány tő bimbóskel, az akár februárban, a hó alól is szedhet belőle. Azon kevés növényünk közé tartozik, amelyeket ősszel nem kell feltétlenül betakarítani, hiszen a dió nagyságú kis káposzták nagyon jól bírják a nagy fagyot is, ráadásul ízesebbek, édesebbek lesznek tőle. Vannak, akik nyersen, salátaként fogyasztják, de készíteni lehet belőle párolt köretet vagy főzeléket is, akár a kelkáposztából.
2010-02-16: Faluvilág - x:

Összetűztek az ürmösi közbirtokossági tagok — Hecser László

Ügyeik átláthatatlansága miatt, az ügyvezetésben fellelhető önkényességgel, a tisztújító közgyűlések elmaradásával, illetve törvénytelen körülmények közti megszervezésével, költségvetés jóváhagyása nélküli költekezéssel, illetéktelen jogdíjak kifizetésével vádolják az ürmösi erdő-közbirtokosság elnökét, Bódi Györgyöt.