Nézőpont: továbbra is a Fidesz az élen

2010. február 18., csütörtök, Világfigyelő

Február második hetében csökkent a Fidesz támogatottsága, az ellenzéki pártra az aktív szavazók 43 százaléka szavazna, míg az MSZP-re 12, a Jobbikra 9 százaléka voksolna — olvasható a Nézőpont Intézet felmérésében.

Az intézet megállapítása szerint a korábbi Fidesz-szavazók inkább elbizonytalanodtak, és nem pártoltak át más párthoz. Az aktív szavazók körében minimálisan elérhető táborok nagysága a Fidesz esetében 34 százalék, az MSZP-nél 10 százalék, a Jobbiknál 7 százalék. Ez 1,7 milliós biztos Fidesz-szavazónak feleltethető meg, míg a szocialistáknak 500 000, a Jobbiknak 350 000 megingathatatlan szavazója van. Az összegzésből kiderül, hogy a Fidesz potenciális tábora az aktív szavazók körében 51 százalék, az MSZP-é 21 százalék, míg a Jobbiké 20 százalék. Ez utóbbi jelentős növekedés az előző heti 14 százalékhoz képest. Az MDF potenciális szavazótábora 6 százalék, míg a bevallott pártpreferencia csak 2 százalék volt az aktív szavazók között.

Az előző heti eredményekhez képest mind a Jobbik, mind az MSZP táborának nőtt az elkötelezettsége, így a hűsége saját pártjához az összes megkérdezett között. Ennek köszönhetően magasabb arányuk választaná második szavazatával is jelenlegi pártját.

A Nézőpont Intézet és a Heti Válasz közös reprezentatív kutatása február 12. és 15. között készült, 1000 főt választottak ki véletlenszerűen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2010-02-18: Világfigyelő - x:

Magyarország támogatja Szerbia uniós csatlakozását

Magyarország változatlanul támogatja, hogy Szerbia minél előbb az Európai Unió tagjává váljon, a magyar Országgyűlés továbbra is segítséget ajánl a felkészülésben — erről biztosította Katona Béla, az Országgyűlés elnöke tegnap Belgrádban a szerb parlament elnökét.
2010-02-18: Világfigyelő - x:

Határokon átnyúló jogosítványbotrány

Egy magyar bűnszervezet tolmácsok és köztisztviselők bevonásával több száz hamis jogosítványt állított ki külföldieknek — írja a Magyar Nemzet. Kolozsváron 17 olyan, javarészt írástudatlan embert tartóztattak le, akiknek Magyarországon kiállított vezetői engedélye volt. A trükk lényege, hogy a külföldiek Magyarországon tolmáccsal vizsgáznak, és a helyes megoldásokat a fordító mondja helyettük.