Külföldi hírek — Farcádi Botond

2010. február 19., péntek, Közélet
Szerbia elítéli az etnikai összetűzéseket

A szerbiai magyar kisebbség helyzetéről is tárgyalt Mirko Cvetkovic szerb kormányfővel tegnap Belgrádban Katona Béla. A magyar országgyűlés elnöke elmondta: időről időre megjelennek olyan hírek, hogy etnikai indíttatású incidens érte a magyar kisebbség tagjait Szerbiában. Kérte tárgyalópartnerét: a szerb hatóságok minél gyorsabban vizsgálják ki ezeket az eseteket.

Cvetkovic hangsúlyozta: a szerb kormány elítéli az etnikai alapú összetűzéseket, s szigorúan meg kell büntetni az elkövetőket, ha bebizonyosodik, hogy valóban etnikai színezetű volt az eset. Katona Béla Újvidéken találkozott Egeresi Sándorral, a vajdasági parlament elnökével, majd Szabadkán részt vett a magyar kisebbség önkormányzataként működő Magyar Nemzeti Tanács ülésén. Méltatta, hogy a magyar kisebbség a tanács megalakításával kinyilvánította: tevékeny résztvevője kíván lenni sorsa alakításának.

Zentán is kiszorították a VMSZ-t

Új helyi hatalom állt fel Zentán: a képviselő-testületi többség leváltotta Pék Zoltánt, a Vajdasági Magyar Szövetség polgármesterét, helyébe a demokrata párti Sirkova Anikót választotta, aki eddig a városvezető helyettese volt. A VMSZ ezzel ellenzékbe került Zentán, néhány nappal azután, hogy kikerült a hatalomból Szabadkán is. Az új koalíciót a Boris Tadic szerb államfő vezette Demokrata Párt, a Magyar Polgári Szövetség és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga alkotja. A közel nyolcvan százalékban magyarok lakta Zenta elvesztése a VMSZ számára komoly politikai kudarccal ér fel, a város éveken át a párt egyik erősségének számított.

Obama fogadta a dalai lámát

A határozott kínai tiltakozások ellenére Barack Obama tegnap a washingtoni Fehér Házban találkozott a dalai lámával. Az amerikai elnök — tekintettel Peking érzékenységére — a sajtónyilvánosság mellőzésével, zárt ajtók mögött fogadta a száműzetésben élő tibeti vallási vezetőt, a találkozó után sajtótájékoztatót sem tartottak. Peking korábban figyelmeztetett: tovább fog rontani az amúgy is feszült amerikai—kínai viszonyon, ha Obama tárgyal a tibeti buddhisták szellemi vezetőjével. Washington ezúttal elutasította a dalai láma mellőzésére irányuló kínai nyomást. Amerikai elemzők szerint ez a lépés annak a felismerésnek lehet a része, hogy Washington eddigi politikája — hogy tudniillik Peking kedvében járjon — kudarcot vallott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2010-02-19: Belföld - x:

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

Hatvanezer kocsit szemétre
A roncsautóprogrammal legalább 60 000 gépkocsit vonhat ki az idén a forgalomból a kormány. A becslést arra alapozzák, hogy 2009-ben nem használták el a teljes keretet, a válság miatt csak a tervezett mennyiség felét sikerült megsemmisíteniük.
2010-02-19: Közélet - x:

Bontják a törvénytelen garázsokat? (Az MPP mentené, ami menthető) — Farkas Réka

Egyenként kell elemezni az engedély nélkül felépített garázsok ügyét, s csak azokat lebontani, amelyek valóban rontják a városképet, és nem engedélyezhetőek — fejtette ki Bálint József sepsiszentgyörgyi MPP-s tanácstag, volt alpolgármester.