Kisrészvényesek kinyújtott enyérrelA Munténia fizeti az osztalékot

2007. június 6., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Az öt nagy befektetési társaság egyike, a Bukarestben székelő Munténia — ahol háromszékiek tízezrei is részvényesek — június 4-én megkezdte a 2006. évre esedékes osztalék kifizetését.

A pénzt a kisrészvényesek a Román Kereskedelmi Bank (BCR) bármelyik fiókjában felvehetik személyesen, a személyazonossági igazolvány felmutatásával. A Román Kereskedelmi Banknak Sepsiszentgyörgyön (két egysége: a központban és a Trident Áruháznál), Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Baróton és Bodzafordulón működnek fiókjai.

Tavalyra a társaság (SIF Muntenia, piaci kódja: SIF4) egy részvény után 0,0588 új (588 régi) lejt fizet, miszerint az egy tulajdonkönyvecskére kapott harmincnyolc részvényre 2,2344 lej jár. A társaság közgyűlésének döntése értelmében a Munténia befektetési társaságnál az osztalék három év után elévül. Akik eddig felvették a pénzüket, 2002—2005-ig jutottak az osztalékhoz, akik ezután kérik, 2003—2006 közöttre kapják meg (hét lej s valahány bani a harmincnyolc részvény után).

A Munténia az egyedüli befektetési társaság, mely saját költségén juttatja el a pénzt a kisrészvényesekhez. A másik négy ezt a kisrészvényesek nyakába varrja, holott annyi osztalék sem üti markukat egy könyvecske után, ami bár a banki átutalás vagy a postai kézbesítés költségeit fedezné. Tavalyra a Munténiához hasonló nagyságrendű osztalékot fizet az Aradon székelő Bánát-Kőrösvidék (SIF Banat-Crişana, SIF1), a craiovai Olténia (SIF Oltenia, SIF5) és a bákói Moldova (SIF Moldova, SIF2) is, de a kisrészvényesi járandóság ezeknél jóval kisebb, mert itt hat, tíz, illetve öt részvényt adtak annak idején egy könyvecske után. A brassói Transzszilvániától (SIF Transilvania, SIF3) csak 2005-ig jár osztalék, 2006-ra nem oszt pénzt, ellenben minden részvényre még egyet ad ingyen — a nyolc részvényből tizenhat lesz, s ennek a következő évek osztalékánál vagy eladáskor mutatkozik meg a tényleges haszna.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2007-06-06: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Jön a pénz (Sapard-program)

Az előcsatlakozási támogatások részeként az utófinanszírozású Sapard-program révén eddig összesen 56 689 188 lej beruházást valósítottak meg Háromszéken — tudtuk meg a kifizetési ügynökség helyi kirendeltségén.
2007-06-06: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

A Consicnál újra ­összehívták a közgyűlést

Az építéssel foglalkozó sepsiszentgyörgyi Consic Rt. vezetőtanácsa június 25-én 11 órára a székházba összehívta a részvényesek rendes évi közgyűlését.