Sepsiszentgyörgy, 2015. január 25., vasárnap 20:13
Köszöntjük Pál nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2015. január 24., szombat:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
2010. március 16., kedd: Közélet

Lovasparádé Kovásznán

Zalaegerszegi hagyományőrző huszárok nyitották meg tegnap Kovásznán a március 15-i felvonulást, utánuk Szörcse, Székelytamásfalva, Orbaitelek, Barátos, Páké feldíszített szekerei és nyalka lovasai következtek, a paripáját ugrató legény külön tapsot kapott. A lovasok közt székely zászlót tartva, díszöltözetben feltűnt a város polgármestere, Lőrincz Zsigmond is.
A piros-fehér-zöld és székely zászlók alatt vonuló, több száz méterre elnyúló oszlop derékhadát az iskolások alkották, előttük a város és az intézmények elöljárói haladtak. A patakpartról a központi térre beforduló nagyszámú felvonulót a központban oly sok helybeli fogadta, hogy méltán elmondható: jól vizsgázott idén is a közvélemény mozgósító ereje, miként a szervezők is kitettek magukért. Egy ekkora városban a pár ezer ünneplő impozáns számnak minősül.
A zenét végig a Kelemen Szilárd vezette barátosi fúvószenekar szolgáltatta, a kezdeti indulók után a Szózat következett a férfikórus előadásában. Bukovinszky-Csáki Miklós református lelkipásztor beszédét ama igére építette, mely szerint „az Úr pedig lélek, és ahol az Úrnak lelke, ott a szabadság", arra buzdítván hallgatóságát, hogy a kollektív szabadságban és vallásosságban keresse az igazi szabadságot. A szónokverseny idei nyertese, Demes Anna diáklány beszédében szintén az összefogásra hívott fel, s szavait azzal zárta: „Nincs haza nemzet nélkül, nincs gyökér tápláló talaj nélkül." Az ünnep főszónokaként dr. Cziprián Kovács Loránd, a Babeş—Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi részlegének docense a márciusi ifjak 12 pontjára reflektálva azok mai vetületéről beszélt, egy felelősebb magyar képviseletre és politizálásra híva fel. Ezt követően Kovács Gábor római katolikus esperes a népének hazát teremtő Szent István példáját idézte, majd a pilinkélő hóban kezdetét vette a kultúrműsor, melyet az Antal Ernő vezette férfidalárda, a Horváth Júlia vezette tanulócsoport és a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad (rendező Molnár Já­nos) adott elő. Emlékezetes marad, ahogy a szakadni kezdő hóban hangzott el a diákok szavalatában az eskü: „Rabok tovább nem leszünk!", s ahogy a viharrá erősödő hózáporban a tömeg elénekelte a himnuszt, majd átvonult a református templomkertbe megkoszorúzni a ’48-as emlékművet.
Hozzászólások
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:


Miért regisztráljon? Regisztrált felhasználóként:
  • Hozzászólását csatolhatja írásainkhoz
  • Feliratkozhat a hírlevélre
  • Saját profil-oldala lesz a Háromszék weboldalán


A regisztráció ingyenes !!!

Regisztráljon most
- Iochom István:
Szabadságharcosok hitét hordozza Gábor Áron ágyúja
Legnagyobb nemzeti ünnepünkön, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 162. évfordulóján Kézdivásárhely főtere ünnepi díszbe öltözött, a villanyoszlopokon nemzetiszínű zászlókat lengetett a Nemere. A főtéri rendezvényeket megelőzően reggel az ökumenikus istentisztelet után a város tanintézményeinek küldöttségei a Szacsvay-emléktáblát, a Kossuth-szobrot, az egykori kaszárnya épülete előtti 1848—49-es, valamint az I. és II. világháborús emlékművet, a Molnár Józsiás parkban levő mauzóleumot, a Bem József-szobrot, a Turóczi Mózes-mellszobrot és -sírt, valamint a Petőfi-domborművet koszorúzták meg. Minden emlékműnél ünnepi beszédek hangzottak el, a Gábor Áron téren tekintélyes tömeg gyűlt össze. A központi ünnepségen beszédet mondott Tőkés László európai parlamenti képviselő és Kelemen Hunor művelődési miniszter is.

- Váry O. Péter:
Jövendő márciusi ifjak
Gyerekek kézen fogva. Jobb kéz a balban, bal kéz a jobban. Bal kézben virág, jobb kézben virág. Mellen kokárda, zömmel saját készítésű. Ha nem is oly szabályos, mint a villanyoszlopok dísze, csupán színezett papír, de — az övék. A Lábas Háznál lépcsőkön le, lépcsőkön fel. Gróf Mikó Imre szobrának lábszárára kötött nemzetiszín szalag. Menetelnek hosszú sorokban, egyik szakasz a másik után, századdá duzzadnak, majd ezreddé — regimentté.

Archívum
<<2015 január>>
HKSzCsPSzV
1
2
3
4
11
18
25
26
27
28
29
30
31
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
hirdetés
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.9980 RON
100 HUF = 1.4428 RON
1 EUR = 4.4935 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2015 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS