Ünnepi könyvtáravató Esztelneken

2010. március 17., szerda, Múltidéző

A községi könyvtár új székhelye

Új könyvtára van Esztelneknek. A vasárnapi ünnepi szentmise és az 1848—1849-es forradalomról való megemlékezés után a decemberben megüresedett községháza épületében könyvtárat avattak.

Esztelneknek 1968-ig önálló ötezer kötetes községi könyvtára volt, mely a megyésítéskor Kézdiszentkeresztre került. A rendszerváltás és főleg az önállósulás után az új község adományok útján nagyon sok könyvhöz jutott, mára közel hatezer példányra gyarapodott az intézmény könyvállománya. A Magyar Műveltség Szolgálat, Segesd és Nyíradony községtől kaptak jelentősebb adományt, a legnagyobb könyvcsomag pedig Tuzson Csaba és felesége, Póka Erzsébet révén került Esztelnekre. A mintegy 2500 kötet Pokorny Zoltánnak, Budapest XII. kerülete polgármesterének köszönhetően gyűlt össze.

Az ünnepi könyvtármegnyitón Varga Attila, Esztelnek polgármestere, az adományozók nevében pedig Tuzson Csaba mondott ünnepi beszédet. Lokodi Anna, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár szakmai irányítója segítséget ígért a könyvtár működtetéséhez. Az ünnepségen Segesd testvérközség küldöttsége is részt vett. Varga Attila polgármester azt szeretné, ha heti három alkalommal tartana nyitva a könyvtár. Erre azonban egyelőre várni kell, a kormány által elrendelt létszámstop miatt ugyanis nem alkalmazhatnak könyvtárost.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 772
szavazógép
2010-03-17: Múltidéző - Hecser László:

Az erdővidéki hősökre emlékeztek

A hagyományokhoz híven és több más helyszínhez hasonlóan Baróton is egy nappal korábban kezdődött a magyar szabadságharcra emlékező március 15-i ünnepségsorozat.
2010-03-17: Múltidéző - :

Közös ima Incze Dániel százados sírjánál

Imával, áldással, a magyar és a székely himnusz eléneklésével, rövid beszéddel és történelmi ismertetővel tisztelegtek az egybegyűltek Incze Dániel 1848-as huszár százados sírjánál a Malomgát utcai kertben Sepsiszentgyörgyön.