Kórházak átadás előtt

2010. június 16., szerda, Közélet

A baróti kórház stratégiai fontosságú létesítmény

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a kórházak decentralizációjáról szóló törvénycsomag, július elsejétől többségük a megyei önkormányzatok, illetve a városi tanácsok fennhatósága alá kerül.

Módosult egy kicsit a miniszteri ígéret, miszerint adósság nélkül adják át az intézményeket, Cseke Attila a pénteki videokonferencián már úgy nyilatkozott, az első, várhatóan őszre esedékes költségvetés-kiegészítéskor törlesztik a kórházak tartozásainak remélhetően jelentős részét. Egyelőre tehát adóssággal együtt vehetik át az intézményeket az önkormányzatok. Arról kérdeztük a kézdivásárhelyi és a baróti kórház vezetőit, illetve a két polgármestert: mit remélnek a változástól?

Nem terheli meg a várost

A kézdivásárhelyi városi kórház főigazgatója, dr. Kelemen András szerint annyi lesz a változás, hogy júliustól nem a szakminisztériumhoz, hanem a polgármesteri hivatalhoz tartoznak. Pénzügyi szempontból nem jelent újabb megterhelést a város büdzséje számára, tévhit ugyanis, hogy a kórházak állami költségvetési egységek, jövedelmük több mint 90 százalékát az az összeg teszi ki, amit az egészségbiztosítóval kötött szerződés alapján utalnak át számlájukra a betegek után. A kórháznak még van két jövedelmi forrása, éspedig a műszerekkel való felszerelése, ami a szaktárca feladata, és ez ezentúl is így marad, a másik pedig a saját jövedelme, amit a különféle vizsgálatok elvégzéséért fizetnek az ügyfelek. A helyi tanács kötelessége továbbra is hozzájárulni a javításokhoz, az épületek karbantartásához, illetve a vízszámlák törlesztéséhez. Míg az előző városvezetés ideje alatt a kórház támogatottsága nulla volt — hangsúlyozta a főigazgató —, most nagyon jó az együttműködés, a járóbeteg-rendelő külső szigetelését is a városháza végzi el.

Dr. Kelemen azt is elmondta, hogy a biztosítótól havonta 800 000 lejt utalnak át számlájukra. Sokkal rugalmasabban tudnak működni, ha a helyi tanácshoz és nem a minisztériumhoz tartoznak, leegyszerűsödik a bürokrácia, ezért a kórházak átadása az önkormányzatoknak nagyon jó lépés — vélekedett a főigazgató.

Rácz Károly polgármester az elmondottakhoz még hozzáfűzte: az önkormányzat eddig is felvállalta a kórház közköltségeinek jó részét, ő is nagyon jónak nevezte az együttműködést, és leszögezte, a városvezetés szívén viseli sorsát, és fejleszteni kívánja az intézményt.

Erdővidéknek fontos

A baróti kórházban havonta 240—260 fekvőbeteget és számos kisebb panasszal érkezőt lát el a 108 alkalmazott. Az egészségbiztosító pénztárral kötött szerződésből származó jövedelem csak a fizetésekkel járó költségeket fedezi, az egyéb ráfordítás miatt havi 30 000—40 000 lej közötti a veszteség. Ágoston László kórházigazgató szerint az elmúlt esztendőkben a lehető legtakarékosabban próbáltak gazdálkodni, csak a minimális személyzetet foglalkoztatták, ezért, na meg az alkalmazási tilalom miatt a megengedettnél negyvenhárommal vannak kevesebben. ,,Sem a törvényt, sem annak szabályozását nem ismerem még, így csak azt mondhatom, túlságosan rövidnek tartom az önkormányzat alárendeltségébe való átutalásra hagyott időszakot. Nehéz lesz három hét alatt elkészíteni és átadni a leltáron szereplő vagyonunkat, illetve kérdést jelent számomra például az is, hogy az elkövetkezőkben minden teher csak a baróti önkormányzatra hárul-e, vagy fenntartásunkban szerepet vállalhatnak — elvégre nem kizárólag barótiakat látunk el — a környező községek tanácsai is? Remélem, sikerül megtartani ezt az intézményt, hiszen Erdővidéknek szüksége van rá" — nyilatkozta Ágoston László.

Barót polgármestere, Nagy István is stratégiai fontosságúnak tartja a baróti kórházat, ezért — a várható anyagi nehézségek ellenére — bízik abban, hogy megfelelő összefogással megtartható és működése biztosítható lesz. Mint mondotta, a közintézmény szakemberhiánnyal küszködik, s gondok vannak felszereltségével is, de ha a környező önkormányzatok is szerepet tudnának vállalni fenntartásában, minden bizonnyal változatlan körülmények között elláthatná feladatát. ,,Az aláírás előtt nagyon komolyan át fogjuk gondolni az átvételi szerződés minden cikkelyét, s az okmány aláírásakor elsődleges szempontként a város érdekeit és a kórház fennmaradását tartjuk szem előtt" — fejtette ki Nagy István.

A megye ötödik kórházának, a bodzafordulóinak egyelőre bizonytalan a sorsa. A nemrég elkészült, túlméretezett épület a megyei kórházhoz tartozik, előbb önálló jogi személyiséget kell nyernie, s csak azután kerülhet az önkormányzathoz. A bodzafordulói polgármester átvenné, de az elképzelés szerint csak az épület egy részét használnák kórházként, a többiben öregotthont, illetve más szolgáltatóegységet rendeznének be.

Hecser László, Iochom István

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 761
szavazógép
2010-06-16: Közélet - :

Hidvéget elmosta a víz

A hétfőn kora reggel lezúdult felhőszakadás Hidvégen jelentős károkat okozott, a szél néhány villanyoszlopot kidöntött, a falu megáradt pataka 31 udvart, öt hektárnyi mezőgazdasági területet elöntött, 25 pince ― köztük az iskoláé, a rendőrőrsé ― feltelt vízzel, tucatnyi kút szintén, néhány palló is megsérült.
2010-06-16: Közélet - :

Magyar hét Hunyadon

Első ízben szervezik meg a Hunyad Megyei Magyar Napokat, az egész Hunyad megyére kiterjedő identitáserősítő rendezvénysorozaton több háromszéki kulturális program is zajlik.