Keletnémet kísérleti alanyok

2010. július 24., szombat, Gazdaság

A berlini fal leomlásáig tartó gyógyszerkísérletek több mint kétezer beteget érintettek, jóval többet, mint korábban gondolták — mondta Stefan Hüge, az MDR televízió adásrendezője az AFP francia hírügynökségnek.

Először a Spiegel magazin számolt be arról 1991-ben, hogy a híres kelet-berlini Charité Kórházban (képünkön) kísérleti szakaszban lévő gyógyszereket próbáltak ki a betegeken azok tudta nélkül, de az MDR kutatásai szerint az egykori Kelet-Németország más kórházai is részt vettek a kísérletekben.

Számos nyugati gyógyszercég tesztelte az 1980-as években kifejlesztett termékeit az NDK-ban, köztük a svájci Ciba-Geigy, amely egy antidepresszáns, a Brofaromin klinikai kísérleteit végezte a szászországi Plauen térségében. Egy Karin Forner nevű asszony az MDR Extra című műsorában elmondta: anyja csak azután fekhetett be 1989-ben a plaueni kórházba, hogy beleegyezett, részt vesz egy ,,tudományos vizsgálatban". Anyja a Brofaromin nevű antidepresszánst kapta, amely később nem került forgalomba — hangzott el a műsorban. Az idős asszony fogyni kezdett, idővel nem reagált a külvilágra, és úgy tűnt, hogy haldoklik. Csak azután épült fel, hogy lánya meggyőzte az orvosokat, adjanak neki más gyógyszert. Az MDR által feltárt dokumentumok szerint mások nem voltak ilyen szerencsések. Némelyeknél komoly szövődmények alakultak ki, mások meghaltak a teszteket követően — olvasható az expatica.com hírportálon.

A Nyugaton nem engedélyezett gyógyszerek kipróbálásáért cserébe a cégek jelentős összegeket utaltak át a keletnémet külkereskedelmi minisztérium devizaügyletekkel foglalkozó részlegének, közismert nevén a KoKo-nak (Kommerzielle Koordinierung) — közölte a televízió, amely a tanúvallomásokon kívül az egykori keletnémet titkosszolgálat, a Stasi levéltárára alapozza állításait. A műsor készítői szerették volna megszólaltatni a név szerint is említett Ciba-Geigyt, de sem a vállalat, sem a svájci székhelyű Novartis csoport, amelynek tagja, nem akart nyilatkozni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2010-07-24: Gazdaság - :

Rekordbevétel a Microsoftnak

Minden korábbinál nagyobb, 16,04 milliárd dollár bevételt ért el áprilistól júniusig a Microsoft a Windows7 operációs rendszer és az Office 2010 irodai programcsomag sikere révén.
2010-07-24: Élő múlt - Szekeres Attila:

Feléled az olaszteleki kastély

A Daniel-kastély északnyugati szárnya
Hosszú szünet után újra hallani az olaszteleki Daniel-kastélyról. Néhány rendezvénynek már rangos színteréül szolgált, s az arra járók az épületben, a kertben újra életet tapasztalhatnak. A kastély új gazdái, a Rácz család tagjai, és az általuk működtetett Daniel Kastély Egyesület nagy lendülettel és szakszerű művészettörténészi, régészi felügyelet mellett tervezi a jövőt. Megújul a kastély, és nem holmi műanyagos, csillogó, kacsalábon forgó palota lesz belőle, hanem ismét régi pompájában tündököl, s várja hagyomány és művészettisztelő látogatóit.