Úz völgye ragyogása

2010. augusztus 28., szombat, Közélet
Az egek ura az idén is velünk tartott az augusztus 26-i hagyományos úz-völgyi ünnepségen: ragyogó időben, ózondús levegőn, a nemzeti elkötelezettségtől fénylő arcok százai jelentek meg. Győr-Moson-Zala—Sopron térségéből érkeztek a legtávolabbi vendégek, a dabasi fiatalok immár évek óta egyhetes úzi táborozással tisztelegnek az ünnep előtt.
Budapest, Kolozsvár, Marosvásárhely is képviseltette magát, de a sokaság zömét, akárcsak az előző tizenöt esztendőben, a csíkiak és a háromszékiek alkották, valóságos kiskocsi- és autóbusz-karavánok érkeztek a Gyimes völgye és az Ojtozi-szoros irányából. A bátrabbja és merészebbje terepjáróval vágott neki a Csíki-havasoknak. Az úzi ünnepség hőse most is az a tömeg volt, amely a munkanap ellenére ünnepnappá varázsolta ezt a napot. A csíki közbirtokosságok vendégszeretetét kell méltányolnunk, akik a messziről érkezőket a tájhoz kötődő étkekkel, italokkal kínálták, de folyt bőven bárányvér a völgyet megtöltő táborozók lacikonyháin is. A római katolikus papok, református és unitárius lelkészek prédikációikkal biztosították az ünnepség méltóságát, a nagyszámú kórus és zenekar órákon át kultúrtájjá varázsolta az Úz völgyét, egyszóval ragyogott maga a völgy is. (Sylvester)
Cikk megjelenési időpontja: 2010-08-28 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 284
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2010-08-28: Közélet - :

Pótérettségi egyetlen vizsgaközpontban

A hétfőn kezdődő írásbeli közül legtöbben, négyszázkilencen román nyelv és irodalomra jelentkeztek, kedden közel annyian vizsgáznak magyar nyelv és irodalomból, a szaknak megfelelő kötelező, illetve választott tárgyból valamivel kevesebben pótérettségiznek.
2010-08-28: Közélet - :

Románia tehetetlen, Párizst bírálják (Romák kitoloncolása Franciaországból)

Románia nem tudja megakadályozni a Franciaországból hazaküldött romák visszatérését Nyugat-Európába, mivel nem rendelkezik az ehhez szükséges jogi eszközökkel — közölték tegnap a munkaügyi minisztérium illetékesei. Közben Franciaországot az ENDSZ egyik emberi jogi testülete is bírálta a romák kitoloncolása miatt. Csütörtökön Franciaország újabb, közel háromszáz romát indított útnak Bukarest felé.