Romák kitoloncolása FranciaországbólRománia tehetetlen, Párizst bírálják

2010. augusztus 28., szombat, Közélet

Románia nem tudja megakadályozni a Franciaországból hazaküldött romák visszatérését Nyugat-Európába, mivel nem rendelkezik az ehhez szükséges jogi eszközökkel — közölték tegnap a munkaügyi minisztérium illetékesei. Közben Franciaországot az ENDSZ egyik emberi jogi testülete is bírálta a romák kitoloncolása miatt. Csütörtökön Franciaország újabb, közel háromszáz romát indított útnak Bukarest felé.

Valentin Mocanu, a munkaügyi minisztérium államtitkára, aki az elmúlt napokban a francia hatóságokkal tárgyalt a roma bevándorlók ügyéről, tegnapi bukaresti sajtótájékoztatón leszögezte: a romák visszatérését nem akadályozhatják meg, hiszen csak azokat tarthatják az országban, akiknek bírósági döntés tiltja, hogy Romániát elhagyják.

Ugyancsak tegnap az ENSZ egy emberi jogi testülete felszólította Párizst, igyekezzen integrálni a francia társadalomba az Európa legnagyobb nemzeti kisebbségéhez tartozókat. A tizennyolc független jogászból álló Bizottság a Faji Diszkrimináció Felszá­molá­sáért aggasztónak nevezte, hogy az utóbbi hetekben a francia részről önkéntesnek nevezett hazatelepítési program keretében Romániába visszatért romák egy részét nem tájékoztatták kellőképpen a jogaikról, s nem is minden érintett egyezett bele önként a hazatelepítésbe. A szakértők arra is felszólították a francia kormányt, hogy küzdjön az egyes politikusok rasszista és idegengyűlölő megnyilvánulásainak aggasztó gyarapodása ellen. Franciaországban azok a romák, akik vállalják, hogy elhagyják az országot, háromszáz eurót kapnak, s további száz eurót minden gyermekük után. Az idén nyolcezer roma hagyta el az országot. A testület azonban úgy értesült, hogy az utóbbi hetekben anélkül küldtek vissza eredeti országukba romákat, hogy azok önként, maradéktalanul, a szükséges ismeretek birtokában adták volna beleegyezésüket ehhez. Arra is felszólították Franciaorszá­got, hogy biztosítsa a romáknak a hozzáférést az oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz, megfelelő lakáshoz.

Párizs azt válaszolta, hogy kínos pontossággal betartják az erre vonatkozó uniós jogszabályokat és nemzetközi kötelezettségeket, s ezért visszautasítják a torzítást. ,,A bírálatot elfogadjuk, de a torzkép rajzolását elutasítjuk" — jelentette ki Francois Zimeray, az emberi jogi ügyekkel megbízott francia nagykövet. A külügyminisztérium szóvivője, Bernard Valero azt hangsúlyozta, hogy a román és bolgár cigányok a többi európai állampolgárhoz hasonlóan élvezik a szabad mozgás jogát a tagállamok területén, de nem élveznek feltétel nélküli jogokat az ott tartózkodásra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 763
szavazógép
2010-08-28: Közélet - :

Úz völgye ragyogása

Az egek ura az idén is velünk tartott az augusztus 26-i hagyományos úz-völgyi ünnepségen: ragyogó időben, ózondús levegőn, a nemzeti elkötelezettségtől fénylő arcok százai jelentek meg. Győr-Moson-Zala—Sopron térségéből érkeztek a legtávolabbi vendégek, a dabasi fiatalok immár évek óta egyhetes úzi táborozással tisztelegnek az ünnep előtt.
2010-08-28: Közélet - :

Mennyi lesz a minimálbér?

Jövő héten határozzák meg a minimálbér értékét, azt követően, hogy a kormány képviselői ismét tárgyalnak a szakszervezetekkel, és próbálnak közvetíteni. A munkaadók többsége ugyanis 600 lejes minimálbért akar, a szakszervezetek pedig 705 lejt kérnek — nyilatkozta tegnap Emil Boc miniszterelnök. A kabinet azt sem zárja ki, hogy különböző értékeket szabjanak meg az állami, illetve a magánszektorban.