Képtelen ötletek tárháza

2007. június 7., csütörtök, Máról holnapra

Teljesen megkavarodott a romániai belpolitikai élet — kis rosszindulattal azt is megkockáztatnánk: bedilizett —, s minél több képtelen ötlet merül fel, annál kevesebb esély mutatkozik a kibontakozásra.

Itt van ez a bizalmatlansági indítvány — ma kezdik tárgyalni, hétfőre ígérnek végső szavazást —, melyet a demokraták ötlöttek ki a Tăriceanu-kabinet ellenében, de már a nekirugaszkodásnál is röhögvényes volt, hiszen alig tudták összekaparni a szükséges támogató aláírásokat, innen pedig az érvényesítés kétharmadosságáig a Makó—Jeruzsálem távolság leledzik. Hacsak... Hacsak nem köt időközben háttéralkut a szociáldemokraták miniszterelnökségre áhítozó főnöke, Mircea Geoană és a Băsescu—Boc tandem. Nehéz elképzelni, hiszen az államelnök Vasile Blagával vagy Stolojannal váltaná Tăriceanu miniszterelnököt, végső esetben is Isărescuval, a szocik pedig egyedül szeretnének kormányozni az államelnök támogatási garanciái mellett. Ez is képtelenség, mert tegnap még megpróbálták elkergetni, most meg éppen arra biztatják, lépné át alkotmányos hatásköreit.

Jött is a válasz gyorsan: Băsescu egy ,,reményteljes" kormánykoalíciót javasolt, mégpedig demokrata—liberális—liberális demokrata felállásban, mely szerinte elnyerhetné a további parlamenti támogatottságot. Mondja ő, mert a 2004-es választási eredmények egészen mást mutatnak, az elképzelt koalíciós kormány házbéli biztos híveinek aránya a negyven százalékot sem éri el, s oktondiság a friss felmérések adataira hivatkozni, melyek szerint a népszerűség jóval ötven százalék felett lenne, mert más az utca mai véleménye, és megint más a parlamenti széksorok összetételének matematikája.

De más pikáns dolgok is vannak az államfő új ötletében: két olyan parlamenti pártot próbál újraházasítani, melyek közül az egyik éppen bizalmatlansági indítványt erőltet a másik által vezetett kormány ellen, a harmadik pedig még nem is igazán párt, hiszen választáson soha nem méretkezett meg.

A kormányváltási láz ingyencirkusza pénteken folytatódik (folytatódna) Cotroceni-ben, amikorra az újabb konzultációk során Băsescu be is jelentené új miniszterelnök-jelöltjét, aki akár liberális is lehet — a 2004-es DA szövetségi megállapodás értelmében, de Tăriceanu már nem nagyon, hiszen éppen őt szeretnék elsüllyeszteni a politikai posvány partvidékén. Így nem fog ez menni, de egy szociáldemokrata—demokrata felállású kormány tető alá hozásának lehetősége is igencsak kérdéses, hiszen Emil Boc pártelnök naponta bejelenti, hogy akár az ördöggel is, de a szociáldemokratákkal nem!

S úgy látszik, az RMDSZ-szel sem, mert a szervezet neve már jóformán nem is hangzik el a legutóbbi napokban a ,,magas" politikai körökben. Ha ez vívmány, hát legyen! Egy dolog biztos, Romániában ma nincs igazán kormányképes tömörülés.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1369
szavazógép
2007-06-07: Közélet - Ferencz Csaba:

Zenei imádság

Zenei hagyományaink gyöngyszemeivel örvendeztette meg hallgatóságát Sebestyén Márta az illyefalvi vártemplomban.
2007-06-08: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Komollói napok
A holnapi program: 10 órától focibajnokság és halászléfőzés, 14 órakor ünnepélyes megnyitó, 15 órától gyermekprogramok, 17 órától a magyarországi Kercsmár Zsolt előadóművész fellépése, 18 órától a helyi iskola előadása, utána koncertek: 19 órától Le Sheja, 20 órától X-Oticstar, 21 órától Víg Kandúrok, 22 órától szabadtéri diszkó. Vasárnap 11 órától ünnepi istentisztelet, a székely kapu felavatása, közreműködik Kercsmár Zsolt és a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium vegyes kara, 14 órától gyermekprogramok, 15 órától kutyaszépségverseny, 16 órától vetélkedők, 18 órától G Mobil-koncert, 18.30 órától Bernád Ilona természetgyógyász előadása, 20.30 órakor tombola, 21 órától Evidence-koncert, 22 órától tábortűz.