Faludy ismét Sepsiszentgyörgyön

2010. október 9., szombat, Közélet

Pálffy Tibor és Bogdán László a Faludy-emlékesten

Nyilván, fizikai valójában nem jelenhet meg többé már Sepsiszentgyörgyön, miként hosszú és kalandos élete más ezer színhelyén sem. De a vásznon, a verseiben, más írásaiban megidézve alakját, úgy tűnt: tegnap délután ő ült a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében közönsége előtt, kissé görnyedten hajolva az asztal fölé, lobogó haja árnyakat vet a gyer­tyafényben, rekedtes hangján idézi emlékezetből verseit, és mesél, mesél. Kilencvenöt esztendőre nyúlott élete csupa legenda, a múlt század tanúja volt, nem csak átélője, de megörökítője is.

A magyar irodalom ki­e­melkedő alakja — hogy a hivatalos kánon késve, csak mostanában fogadja el, az oly sokat vitatott életművének (kiemelten a Villon-átköltéseknek) az eredménye —, magyarázta röpke irodalomtörténeti felidézésében Bog­dán László író, költő, aki nemcsak ismerője Faludy Györgynek, de barátja is volt. Így, múlt időben, bár azt hitte róla, halhatatlan. S valójában az is, erről — ha szükség lett volna rá — a verseit tolmácsoló Pálffy Tibor Jászai Mari-díjas színművész és Márk Attila zenész győzte meg a hallgatóságot, no meg az a néhány irodalombarát, ki megosztotta kedvenc Faludy-szövegét a zenés-felolva­sásos, képes-hangos tegnapi emlékest második felében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 769
szavazógép
2010-10-09: Közélet - Farkas Réka:

Tornatermet avattak Kőröspatakon (Demokrata—liberális miniszterek Háromszéken)

Igen gyorsan, alig egy év alatt készült el a kőröspataki új sportcsarnok, s picit módosítottak a szabványterven is, nem a már megszokott, kék-fehér, tájidegen építmény ékeskedik a falu szélén, hanem zöldre s barnára pingálva, kevésbé kirívóan várja a gyermekeket. A háromszáz iskolás — de nem csak ők — élvezheti a korszerű tornaterem előnyeit, s tegnap délelőtt már birtokba is vette a kisiskolások focicsapata a pályát.
2010-10-09: Közélet - :

Nyerteseink

Tegnap Domokos Enikő és Gheorghe Popescu sepsiszentgyörgyi olvasóink közreműködésével sorshúzással kijelöltük az előfizetőinknek meghirdetett nyereményjáték szerencsés nyerteseit.