Veszélyeztetett varrottasunk

2010. november 11., csütörtök, Közélet

Árapataki nők arany kezei címmel többszörösen rendhagyó kiállítás nyílt tegnap Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban: nem belső, hanem külső néprajzosok — Seres Bálint és felesége, Tanizaki Seiko — ötlete volt, az éves programban nem szerepelt, a terem viszont zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, akik hideget is, meleget is kaptak a valóban páratlan tárlaton.

A sajátos formakincsű, szálán varrott árapataki kézimunkák történetét megnyitóbeszédében Tamás Sándor megyeitanács-elnök ismertette: a mintegy százéves múltra visszatekintő minták előbb vetett ágyra, ünnepi alkalomra, majd asztalra, falra készültek, és bár szépségüket már korán felismerték, több kiállításon is díjazták — 1958-ban aranyérmet hoztak Párizsból! —, mégsem váltak olyan sikeressé, széles körben ismertté és keresetté, mint például a kalotaszegi varrottasok (ennek okairól Demeter Éva muzeológus tartott később igen alapos előadást). Még az is előfordult, hogy egy sepsiszentgyörgyi bemutatón is lekörözték őket az Erdély másik feléből érkezők; és voltak még mélypontok, az idők változásával anyagok és formák silányulása ellen kellett küzdeni. Jó, hogy akadtak tanítónők — Csulak Magda és Lőrinczi Etelka —, akik több generáción átmentették e méltatlanul mellőzött, magyar népi örökséget, amely ma a fiatalok kezéről egyenesen a gyors ütemben gyarapodó roma lakosság kezére jut — szemétként. Ezt a jelenséget a helybeliek saját erőből nem tudják kezelni, segítségre van szükségük — figyelmeztetett Seres Bálint, akinek japán felesége szülőhazájában is népszerűsíteni szeretné az árapataki hímzéseket. Megmentésükre Tamás Sándor kínált fel egy esélyt: meg fogják találni a módját annak, hogy protokollajándékként, székelyföldi termékként is értékesíteni lehessen őket, így talán a hagyományőrzés is könnyebb lesz. Ugyanakkor azt is megígérte, hogy a következő évek valamelyikét a népművészetnek szentelik. A múzeum a következő hónapban ismét megszervezi a népi mesterségek vásárát, ma pedig varródélutánt tartanak, ahol az érdeklődők árapataki asszonyoktól tanulhatják el a zömmel reneszánsz motívumok hímzését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1715
szavazógép
2010-11-11: Közélet - Mózes László:

Egészséges rokkantak

A Kovászna megyei nyugdíjpénztár, illetve az érintett orvosi szaktestület is ellenőrzi a háromszéki rokkantsági nyugdíjak jogosságát, eddig huszonhat esetben állapították meg, hogy a juttatásban részesülő egészséges, illetve munkaképes.
2010-11-11: Máról holnapra - Farkas Réka:

Élénkülő harc fegyverszünet idején

Mint a kisgyerekek az óvodában, úgy marakodnak honatyáink. Eddig elsősorban szóban ócsárolták egymást, de úgy tűnik, most, hogy az ellenzék sztrájkja miatt nem kell törvényhozási csűrcsavarokkal fárasztaniuk magukat, egyre leleményesebbé válnak.