A foci csak játék

2010. november 29., hétfő, Sport
Egyre többször hallani, hogy itt és itt, ezen és ezen a mérkőzésen X. és Y. csapatvezető szándékosan nem említek neveket, hiszen e sorok olvasásakor mindenki rájön, hogy róla van szó, vagy róla is szól a krónika önmagáról megfeledkezve berohan a pályára, benyomul a bírói öltözőbe, és nyomdafestéket nem tűrő szavakkal szidja az ellenfél játékosait (játékosát), a játékvezetőket s a mérkőzésről éppen hiányzó szövetséget, annak vezetőit.
Szidja, mert ő a lelátóról (ha van) vagy a pályát övező kerítés mellől másképpen látta az esetet, mint az annak közelében lévő játékvezető, és annak jogán, hogy ő a csapat fő vagy éppen egyik szponzora, számon kérhet, ocsmány szavakkal szitkozódhat. Tudom, tudom, ezt látta (látja) nap mint nap a televízióban... Ezzel rendben is volnánk, de tévedésbe azért ne essenek a szponzorok. Mert ha aprópénzre váltjuk a tények állását, semmilyen bizonyítékuk nem lesz arra vonatkozóan, hogy nekik van igazuk, s nem a játékvezetőnek, aki mégiscsak vizsgázott a labdarúgás szabályaiból, és felkent bíró. Tévedés ne legyen, nem akarjuk a játékvezetőket védeni, csak egyszerűen a sportszerűség mellett szállunk síkra... Na de menjünk tovább, mindketten mármint a játékvezető és a szitkozódó szponzor más-más szögből látták az eseményt, a jelenetet, s ezért a különbség, az eltérő felmérés és ítélet. Tévedhetett a bíró, nem vonjuk kétségbe, mint azt sem, hogy a szponzor is tévedhet. Viszont előnyben a bíró van, övé a döntés joga, s nem a szponzoré vagy a lelátón ülőké, a kerítés mellett állóké.
Elismerjük, nagyra értékeljük a szponzorok nemeslelkűségét, gesztusát, amit a csapatok támogatása érdekében tesznek, ha ők nincsenek, ha nem nyúlnak zsebükbe, a legtöbb helyen nincs csapat. De tévedésbe azért ne essenek. A csapat támogatása, szponzorálása senkit sem jogosít fel arra, hogy túllépje hatáskörét, s a játékvezetők feje fölött törjön pálcát. Arra kérünk minden szponzort, támogatót, vezetőt, hogy maradjanak tiszta szívű, nemes lelkű emberek, s hagyják, hogy ki-ki a maga területén végezze dolgát, természetesen tudása legjavát nyújtva, a tisztesség, a sportszerűség, a becsület határain belül. A kiabálás, a szitkozódás, a hetvenkedés, a fenyegetőzés nem segít kedvenc csapatukon, játékosaikon, viszont árt, nagyon sokat árt mindenekelőtt saját személyüknek, egyesületüknek, csapatuknak. És még valami: a foci csak játék, s legyen az nagy pályás, mini- vagy teremfoci, ezen a szinten, amilyenen megyénk labdarúgása mozog, nem szabad, hogy több legyen, mint játék. Őrizzük is meg annak!
Cikk megjelenési időpontja: 2010-11-29 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 1002
szavazógép
2010-11-29: Sport - :

Téli Kupa, 2010 (Úszás)

December 4-én 12 órától a sepsiszentgyörgyi uszodában tartják a Téli Kupa úszóversenyt, amelyre óvodások és iskolások nevezhetnek be.
2010-11-29: Sport - :

Kosárlabda, A-osztály: Sepsi BC—Nagyvárad 81—48 (18—9, 30—16, 25—7, 8—16)

Sepsiszentgyörgy, Szabó Kati Sport­csarnok. Vezette: Vasile Alexandru és Ivan Alexandru. Sepsi BC: Vass 17, Vescan 9, Ardeleanu 7/3, Huţanu 2, Părău 17/6—Csillag, Kerekes, Terglav 22, Sándor 3/3, Bordás 2, Szőcs 2. Edző: Veres Attila. Nagyvárad: Gavra 10, Ulica 5, Vlaicu 16/3, Adi, Ardelean 5/3—Gherle 2, Sărăcuţ 2, Sabău 4, Ţigan, Filip 4, Scheiner, Moza. Edző: Adriana Niculescu.