Szóvá tesszükEl kell-e siratnunk a kovásznai gyermektáncházat?

2010. december 2., csütörtök, Közélet

Mi az oka a gyermektáncház kimaradásának? — kérdezett rá Gazda József a kovásznai kultúrotthon menedzserére, Tordai Cecília Mónikára a kovásznai képtárban Péterfy Gizella magyarországi festÅ‘- és szobrászművésznÅ‘ kiállításának megnyitóünnepsége után, a szemlélÅ‘dés, elmélkedés, eszmecserék hangulatában.

Ezúton szerezhettünk tudomást a szomorú tényállásról, miszerint a gyermektáncház hivatalosan ugyan nem döglött be, de az utóbbi idÅ‘ben súlyos anyagi gondok adódtak a zenészek és az oktatók kiszállási díjainak elÅ‘teremtésében. A havi rendszerességgel megszervezett összejövetel eddig Kovászna amúgy szomorúságban, közönyben, atomizálódott érdektelenségben fulladozó kulturális életének egyik fénypontja volt. A gyermekek szüleik, óvónÅ‘ik, tanítónÅ‘ik kíséretében jöttek a várva várt eseményre, ahol alapjában véve nem szigorú ,,tánclépéstudományi kiképzés" folyt, hanem játék, ének és mozgás, jó hangulatú kikapcsolódás a gyermekdalok, a hiteles, élÅ‘ népi muzsika és a mesteri pedagógiai érzékkel megtervezett nevelés légkörében. Mindez ingyen, helyesebben városi közpénzen. ,,Van jövÅ‘je Kovásznának, nem kell búslakodnunk" — ilyen optimizmussal fogalmazott alig fél évvel ezelÅ‘tt egy nagymama, aki unokájával rendszeres táncházlátogató volt, s lám, mára hová jutottunk.
A gazdasági-politikai kálváriában, melybe belegabalyodtunk, nem tehetünk szemrehányást, ráadásul sajtónyilvánosság előtt a Folker együttesnek a megemelt kiszállási díjakért. Tudjuk: számlát kell szakítani a kifizetéskor, a művészek pedig újabban fokozott adókötelezettség alá esnek, miközben egyre drágább az üzemanyag... a mindennapi élet. Továbbá a kultúrotthon vezetőjét (a kovásznai gyermektáncház ötletgazdáját) sem okolhatjuk, hisz minden lehetőséget megragad, hogy a leosztott szűkös költségvetést többletjövedelemmel gazdagítsa. Az utóbbi időben azonban már oly elemi gondokkal kell küszködniük, mint az intézmény fűtése-világítása.
A bűnbakkeresés ismert gyakorlata szerint ilyenkor nem marad más hátra, mint a város vezetőségét hibáztatni. De ezt sem tehetjük, mert játszóterek létesültek sokfelé, nyilvános rockkoncerteket szerveztek, nemsokára műjégpálya is indul stb., tehát az ifjúságpolitika nem hiányzik. Egyetlen lehetőség: javaslattal folyamodni a hivatalhoz/tanácshoz, tekintse a gyermektáncházat is egyfajta... játszótérnek, és tulajdonítson neki kellő fontosságot a költségvetésben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1717
szavazógép
2010-12-02: Közélet - Mózes László:

Színjáték a Magmában

Az év utolsó, provokálónak, kérdésfelvetőnek szánt tárlata nyílt meg tegnap este a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.
2010-12-02: Közélet - :

Népművészeti kiállítás a Vigadóban

Tegnap délután nyílt, és december 6-ig tekinthető meg a kézdivásárhelyi Vigadó földszinti termében a Háromszéki Barabás Zsombor Népművészeti Egyesület tagjai és meghívottjai által szervezett kiállítás.