Megmenekülhet a baróti kórház

2011. január 20., csütörtök, Közélet

Az új menedzser kinevezése után elkészült a baróti városi kórház leltára, és megszülettek a tervek, elképzelések is, ha összefog a kisrégió, megmenthető az intézmény. Ha beszállnak a fenntartásba a környező községek, veszteség nélkül tudják működtetni a térség számára rendkívül fontos kórházat — mondta el Nagy István, Barót polgármestere.

Az év első napjaiban nevezték ki az új kórházigazgatót, dr. Dávid Györgyöt, aki jelentős megtakarítási elképzelésekkel kezdte a munkát. A polgármester szerint a leltár és az eddigi tevékenység átvilágítása néhány meglepő dolgot hozott felszínre: véleménye szerint érthetetlenül sokat költöttek gyógyszerre, pedig számos esetben a betegeknek mégis meg kellett vásárolniuk a pirulákat, nagy volt az élelmezési kiadás is, annak ellenére, hogy nagyon sok mindent támogatásként, segélycsomagban kaptak.

Mostanra körvonalazódott, hogy a Barót környéki öt községnek összesen havi 15 000 lejjel kellene hozzájárulnia az intézmény fenntartásához, ugyanennyit különítettek el Barót város büdzséjéből, és az igazgató is ígéri, az adminisztratív személyzet átszervezésével minden hónapban megtakarít 18 000 lejt. Ha mindez sikerül, gond nélkül működhet majd az Erdővidéket kiszolgáló kórház. Nagy István aggódik, mert polgármester kollégái szóban ígérték ugyan a segítséget, ám nincs törvényes keret, amely ezt lehetővé tenné. Meglátása szerint az erdővidéki múzeum működtetését szolgáló partnerséghez hasonló megoldást kell találniuk, ott a megyei tanács állja a fizetéseket, a baróti az anyagi költségeket. Nagy István polgármester ismét közölte: ragaszkodott és ragaszkodik a kórházhoz, mindent megtesz, hogy megmaradjon, sőt, szakemberekkel gazdagodjék az Erdővidék számára oly fontos egészségügyi intézmény.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1296
szavazógép
2011-01-20: Közélet - Bokor Gábor:

Vissza a régi hírnevet (Év elején a falugazdák)

A tavalyi év ,,médiasztárja" volt Kökös. Újságok, rádiók adták hírül: ha nem kap sürgős segítséget, csődbe megy az önkormányzat. Csak év végére érkezett meg a várva várt pénz: Kökösben nem kellett bezárni a községházát — lehet és kell is folytatni a munkát idén. A település tavalyi eseményeiről, idei terveiről Sántha Gyula polgármesterrel és Silviu Tăraş alpolgármesterrel beszélgettünk.
2011-01-20: Közélet - Farkas Réka:

Mitől drága az üzemanyag? (Adócsökkentést kér az MPP)

A további üzemanyagár-emelés csődbe viheti az amúgy is betegeskedő román gazdaságot — véli Fazakas Tibor MPP-s politikus. Szerinte a román államnak lépnie kellene, nem a multinacionális cégek érdekeit kellene szem előtt tartania, hanem a lakosságét, a gazdaságét, mert ez a drágulás mindenre kihat, és hatalmas problémákhoz vezethet.