Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 23., szerda 22:16
Köszöntjük Bence nevű olvasóinkat!

Vikol Erzsébetre, a magyar nyelv őrére emlékeztek (Bod Péter- és Comenius-napok Kézdivásárhelyen)

2011. május 13., péntek, Közélet
Az idei, immár huszadik alkalommal megszervezett Bod Péter-napok tegnap reggel kezdődtek, de azt megelőzően a tanintézményben Comenius-napokat tartottak a gödöllői Petőfi Sándor-iskola, a pestszentlőrinci Német Nemzetiségű Általá­nos Iskola, a törökországi, tarzuszi Fahrenttinpasa Általános Iskola és a tanítóképző diákjainak részvételével.
A háromnapos rendezvény megnyitóján fellépett a tanítóképző énekkara és Gyöngy­virág tánccsoportja, majd a végzős osztály versmondóinak rövid műsora következett, akik a névadó 1760-ban írt művéből olvastak fel részleteket. Az idei iskolanapokat László Katalin, a tanítóképző igazgatója nyitotta meg, aki beszédében Bod Péterre emlékezett, követendő példaként említve személyiségét. Az iskola egykori magyartanára, Vikol Erzsébet (1944–2010) negyvenéves pedagógusi életpályáját dr. Ambrus Ágnes idézte fel, a magyar nyelv őrének nevezve egykori kollégáját. A tanítóképző 4. számú osztályterme tegnaptól Vikol Erzsébet nevét viseli, és falára felkerült a Vetró András szobrász által készített dombormű, melyet László Katalin és Vikol Márta könyvtáros leplezett le. Az ünnepségen a Vikol család tagjai is jelen voltak, a néhai magyartanár alakját dr. Kerekes László, a Boldog Özséb római katolikus templom plébánosa és húga, Kolcsár Emese idézte fel.
A megnyitót követően a Vigadó kistermében A pedagógia mai kihívásai címmel tudományos konferenciát tartottak. Ma délelőtt és délután a XI. erdélyi Kossuth-szónokversenyt tartják, holnap pedig a házigazdák vendégeikkel együtt az iskola névadójának szü­lőfalujába, Csernátonba kirándulnak, ahol meg­koszorúzzák Bod Péter mellszobrát, és meglátogatják a skanzent. Az iskolanapok az ikavári csonka torony közelében található Pro Schola erdei iskolában gulyásfőző versennyel, tánctanulással és gyöngy­fű­zéssel fejeződnek be.
2011. május 13.
péntek 22:10
tibisten
1022 hozzászólás
Helyes,gratula a szervezőknek!!!

Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most