Sepsiszentgyörgy, 2015. január 30., péntek 12:50
Köszöntjük Martina, Gerda nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2015. január 30., péntek:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
2011. május 13., péntek: Közélet

Vikol Erzsébetre, a magyar nyelv őrére emlékeztek (Bod Péter- és Comenius-napok Kézdivásárhelyen)

Az idei, immár huszadik alkalommal megszervezett Bod Péter-napok tegnap reggel kezdődtek, de azt megelőzően a tanintézményben Comenius-napokat tartottak a gödöllői Petőfi Sándor-iskola, a pestszentlőrinci Német Nemzetiségű Általá­nos Iskola, a törökországi, tarzuszi Fahrenttinpasa Általános Iskola és a tanítóképző diákjainak részvételével.
A háromnapos rendezvény megnyitóján fellépett a tanítóképző énekkara és Gyöngy­virág tánccsoportja, majd a végzős osztály versmondóinak rövid műsora következett, akik a névadó 1760-ban írt művéből olvastak fel részleteket. Az idei iskolanapokat László Katalin, a tanítóképző igazgatója nyitotta meg, aki beszédében Bod Péterre emlékezett, követendő példaként említve személyiségét. Az iskola egykori magyartanára, Vikol Erzsébet (1944–2010) negyvenéves pedagógusi életpályáját dr. Ambrus Ágnes idézte fel, a magyar nyelv őrének nevezve egykori kollégáját. A tanítóképző 4. számú osztályterme tegnaptól Vikol Erzsébet nevét viseli, és falára felkerült a Vetró András szobrász által készített dombormű, melyet László Katalin és Vikol Márta könyvtáros leplezett le. Az ünnepségen a Vikol család tagjai is jelen voltak, a néhai magyartanár alakját dr. Kerekes László, a Boldog Özséb római katolikus templom plébánosa és húga, Kolcsár Emese idézte fel.
A megnyitót követően a Vigadó kistermében A pedagógia mai kihívásai címmel tudományos konferenciát tartottak. Ma délelőtt és délután a XI. erdélyi Kossuth-szónokversenyt tartják, holnap pedig a házigazdák vendégeikkel együtt az iskola névadójának szü­lőfalujába, Csernátonba kirándulnak, ahol meg­koszorúzzák Bod Péter mellszobrát, és meglátogatják a skanzent. Az iskolanapok az ikavári csonka torony közelében található Pro Schola erdei iskolában gulyásfőző versennyel, tánctanulással és gyöngy­fű­zéssel fejeződnek be.
Hozzászólások
2011. május 13.
péntek 22:10
tibisten
981 hozzászólás
Helyes,gratula a szervezőknek!!!

Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:


Miért regisztráljon? Regisztrált felhasználóként:
  • Hozzászólását csatolhatja írásainkhoz
  • Feliratkozhat a hírlevélre
  • Saját profil-oldala lesz a Háromszék weboldalán


A regisztráció ingyenes !!!

Regisztráljon most
- Váry O. Péter:
Késik a postaépület átadása
A tavaly megkötött szerződés szerint május 1-jén kellett volna átadnia a Romtelecomnak a sepsiszentgyörgyi posta felújított épületét, de még távol állnak a befejezéstől. A csúszás egyik legfőbb oka, hogy a gázvezeték az Olt utca felőli részhez tervezett liftház alatt húzódik, ennek eltérítése mindössze egynapos munka lenne – de az engedély megszerzése immár két hónapja húzódik.

- Sylvester Lajos:
Magyarságszámlálás
Végre van valami, amiben a létező magyar érdekképviselet, az RMDSZ, az MPP és a most születő Erdélyi Magyar Néppárt korifeusai is egyetértenek: az őszi népszámlálás alkalmával ki kell védeni azt az átlátszó nemzetmegosztási manővert – ha a nyomtatványok elkészítéséig honatyáink és a tömegnyomás nem tudja a magyar, székely és csángó nemzetiségre bontást megakadályozni, hogy ne tegyenek kivételt velünk se, mint ahogyan a népszámlálási íveken az oltyánt, mócot, moldovánt sem különítik el egymástól.

Archívum
<<2015 január>>
HKSzCsPSzV
1
2
3
4
11
18
25
30
31
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.9335 RON
100 HUF = 1.4229 RON
1 EUR = 4.4451 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2015 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS