Bod Péter- és Comenius-napok KézdivásárhelyenVikol Erzsébetre, a magyar nyelv őrére emlékeztek

2011. május 13., péntek, Közélet

Az idei, immár huszadik alkalommal megszervezett Bod Péter-napok tegnap reggel kezdődtek, de azt megelőzően a tanintézményben Comenius-napokat tartottak a gödöllői Petőfi Sándor-iskola, a pestszentlőrinci Német Nemzetiségű Általá­nos Iskola, a törökországi, tarzuszi Fahrenttinpasa Általános Iskola és a tanítóképző diákjainak részvételével.

A háromnapos rendezvény megnyitóján fellépett a tanítóképző énekkara és Gyöngy­virág tánccsoportja, majd a végzős osztály versmondóinak rövid műsora következett, akik a névadó 1760-ban írt művéből olvastak fel részleteket. Az idei iskolanapokat László Katalin, a tanítóképző igazgatója nyitotta meg, aki beszédében Bod Péterre emlékezett, követendő példaként említve személyiségét. Az iskola egykori magyartanára, Vikol Erzsébet (1944–2010) negyvenéves pedagógusi életpályáját dr. Ambrus Ágnes idézte fel, a magyar nyelv őrének nevezve egykori kollégáját. A tanítóképző 4. számú osztályterme tegnaptól Vikol Erzsébet nevét viseli, és falára felkerült a Vetró András szobrász által készített dombormű, melyet László Katalin és Vikol Márta könyvtáros leplezett le. Az ünnepségen a Vikol család tagjai is jelen voltak, a néhai magyartanár alakját dr. Kerekes László, a Boldog Özséb római katolikus templom plébánosa és húga, Kolcsár Emese idézte fel.
A megnyitót követően a Vigadó kistermében A pedagógia mai kihívásai címmel tudományos konferenciát tartottak. Ma délelőtt és délután a XI. erdélyi Kossuth-szónokversenyt tartják, holnap pedig a házigazdák vendégeikkel együtt az iskola névadójának szü­lőfalujába, Csernátonba kirándulnak, ahol meg­koszorúzzák Bod Péter mellszobrát, és meglátogatják a skanzent. Az iskolanapok az ikavári csonka torony közelében található Pro Schola erdei iskolában gulyásfőző versennyel, tánctanulással és gyöngy­fű­zéssel fejeződnek be.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 286
szavazógép
2011-05-13: Közélet - Váry O. Péter:

Késik a postaépület átadása

A tavaly megkötött szerződés szerint május 1-jén kellett volna átadnia a Romtelecomnak a sepsiszentgyörgyi posta felújított épületét, de még távol állnak a befejezéstől. A csúszás egyik legfőbb oka, hogy a gázvezeték az Olt utca felőli részhez tervezett liftház alatt húzódik, ennek eltérítése mindössze egynapos munka lenne – de az engedély megszerzése immár két hónapja húzódik.
2011-05-13: Máról holnapra - Sylvester Lajos:

Magyarságszámlálás

Végre van valami, amiben a létező magyar érdekképviselet, az RMDSZ, az MPP és a most születő Erdélyi Magyar Néppárt korifeusai is egyetértenek: az őszi népszámlálás alkalmával ki kell védeni azt az átlátszó nemzetmegosztási manővert – ha a nyomtatványok elkészítéséig honatyáink és a tömegnyomás nem tudja a magyar, székely és csángó nemzetiségre bontást megakadályozni, hogy ne tegyenek kivételt velünk se, mint ahogyan a népszámlálási íveken az oltyánt, mócot, moldovánt sem különítik el egymástól.