Sepsiszentgyörgy, 2015. január 25., vasárnap 05:46
Köszöntjük Pál nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2015. január 24., szombat:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
2007. október 25., csütörtök: Család

Homoktövis — tűztövis (A természet ajándékai)

A címben jelzett két cserje néhány megtévesztő hasonlóságot mutat. Két — rendszertanilag sem rokon — különböző, de kinézetre hasonló cserjéről van szó. A hasonlóság érzékeltetésére fényképet mellékelünk.
A homoktövis (Hippophae rhamnoides) az ezüstfafélék (Eleagnaceae) családjába tartozik, kétlaki, lombhullató, jelentéktelen (szél által megporzó) virágú cserje, amely csak akkor hoz termést, ha hím és nő jellegű bokrokat telepítünk egymás közelébe. Megnyúlt ezüstbarnás levelei, tövisei és piros bogyós áltermései vannak. A homoktövis termése nemcsak ehető, hanem igen magas C-vitamin-tartalmú, ezért termesztik is, és gyümölcséből szörpök, gyógyító hatású kenőcsök készülnek. Napos, szokványos talajú helyen jól érzi magát, élő sövénynek kusza, tövises ágai miatt telepítik.
A tűztövis (Pyracantha coccinea) a rózsafélékkel rokon, dúsan, álernyőben álló virágai és vörös áltermései vannak. Értékes díszcserje, örökzöld levelei és dúsan álló termései, valamint tüskés ágai miatt kitűnő sövénynek számít. Ha valaki ezt a nálunk gyakoribb növényt látni akarja, Sepsiszentgyörgyön a Billa üzlettel szemben, a MOL zöld pázsitján megismerheti (termését, sajnos, korompenész csúfítja). Egyébként termése ugyan semleges ízű, de ehető.
Hozzászólások
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:


Miért regisztráljon? Regisztrált felhasználóként:
  • Hozzászólását csatolhatja írásainkhoz
  • Feliratkozhat a hírlevélre
  • Saját profil-oldala lesz a Háromszék weboldalán


A regisztráció ingyenes !!!

Regisztráljon most
- Józsa Zsuzsanna:
Miért is siránkoznék?
Nemrég Komáromban tartották a Kárpát-medencei Háló (katolikus) közösségek találkozóját. Egy olyan kiscsoportba kerültem (fiatalok és idősebbek is voltak benne) az előadások megbeszélésére, amelynek vezetője, egy informatikus arról számolt be, hogy családjának a fele van jelen: ő, a felesége, tizennyolc éves lánya és másfél éves kisfia.

- Kelemen László:
Díszállatok a lakásban
Napjainkban egyre többféle egzotikus állatot tartanak hobbiból. Valamikor a kereskedők saját szórakoztatásukra néhány egzotikus madarat vittek a fedélzeten, hogy a hosszú tengeri úton jobban teljen az idő.

Archívum
<<2015 január>>
HKSzCsPSzV
1
2
3
4
11
18
25
26
27
28
29
30
31
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
hirdetés
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.9980 RON
100 HUF = 1.4428 RON
1 EUR = 4.4935 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2015 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS