Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 23., szerda 22:25
Köszöntjük Bence nevű olvasóinkat!

Homoktövis — tűztövis (A természet ajándékai)

2007. október 25., csütörtök, Család
A címben jelzett két cserje néhány megtévesztő hasonlóságot mutat. Két — rendszertanilag sem rokon — különböző, de kinézetre hasonló cserjéről van szó. A hasonlóság érzékeltetésére fényképet mellékelünk.
A homoktövis (Hippophae rhamnoides) az ezüstfafélék (Eleagnaceae) családjába tartozik, kétlaki, lombhullató, jelentéktelen (szél által megporzó) virágú cserje, amely csak akkor hoz termést, ha hím és nő jellegű bokrokat telepítünk egymás közelébe. Megnyúlt ezüstbarnás levelei, tövisei és piros bogyós áltermései vannak. A homoktövis termése nemcsak ehető, hanem igen magas C-vitamin-tartalmú, ezért termesztik is, és gyümölcséből szörpök, gyógyító hatású kenőcsök készülnek. Napos, szokványos talajú helyen jól érzi magát, élő sövénynek kusza, tövises ágai miatt telepítik.
A tűztövis (Pyracantha coccinea) a rózsafélékkel rokon, dúsan, álernyőben álló virágai és vörös áltermései vannak. Értékes díszcserje, örökzöld levelei és dúsan álló termései, valamint tüskés ágai miatt kitűnő sövénynek számít. Ha valaki ezt a nálunk gyakoribb növényt látni akarja, Sepsiszentgyörgyön a Billa üzlettel szemben, a MOL zöld pázsitján megismerheti (termését, sajnos, korompenész csúfítja). Egyébként termése ugyan semleges ízű, de ehető.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most