A magyar dal napja

2011. augusztus 24., szerda, Magazin

Presser Gábor és a Kormorán mellett mintegy hatvan helyi, határon túli énekes és együttes lép fel a szeptember 11-én megrendezendő magyar dal napján a magyarországi zene 2011-es fővárosában, Nyíregyházán.

A kitüntető címet áprilisban nyerte el a szabolcsi megyeszékhely, megelőzve a tavaly győztes Egert, Eszter­go­mot, Paksot, Szarvast és Szom­bathelyt. A Nyírség központjában nyolc helyszínen zajlanak majd a programok, a belváros terei, a Jósa András Ok­tatókórház, a Szabadtéri Szín­pad, a büntetés-végrehajtási intézet mellett a városháza belső udvarán is magyar dalokat, nótákat és slágereket hallgathat majd meg a közönség.
A szeptember 11-i programon fellép Presser Gábor, Ka­rá­csony János és a Kormo­rán, rajtuk kívül mintegy hatvan helyi, három határon túli, valamint több, fogyatékkal élőkből álló együttes és énekes mutatkozik be. Mivel a várost a kórusmuzsika fellegváraként emlegetik, a közönség találkozhat majd a világhírű Cantemus Kórussal, de koncerteznek a megyében élő, nagy népszerűségnek örvendő népzenei egyesületek, népdalkörök.
Az idei rendezvényhez a Móricz Zsigmond Megyei és Vá­rosi Könyvtár is csatlakozott, ahol Nyíregyháza rocktörténete címmel Farkas Tibor fotóiból látható kiállítás. A magyar dal fővárosát népszerűsítő hivatalos szignált egyéb­ként au­gusztus közepétől a városi buszokon, a vasútállomáson és az autóbusz-pályaudvaron hallhatja a nyíregyházi utazóközönség.
A magyar dal napja az elmúlt években az egyik legnép­szerűbb magyarországi zenei eseménnyé nőtte ki magát. Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget-fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg az eseményt. A szervezők szándéka szerint a magyar dal napját minden év szeptemberének második vasárnapján tartják meg. Tavaly már az ország 33 színpadán mintegy ötvenezer néző előtt zajlottak a programok.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 761
szavazógép
2011-08-24: Magazin - :

Legyél zöld!

Románia legnagyobb fesztiválja, a Tu­borg Green Fest Félsziget hagyományaihoz híven idén is kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre, ezért az ország egyik legnagyobb környezettudatossági programjával, az Um­brela Verde (Zöld Ernyő) szervezettel közösen gondoskodik arról, hogy a fesztiválozók megfelelő jutalomban részesüljenek környezettudatos viselkedésükért.
2011-08-24: Magazin - :

Lázadás a „kaporjárvány” ellen

"Kaporőrség" (Dillwatch) elnevezéssel csoport alakult a Facebook közösségi portálon, ahol az Oroszországban élő, és ott bőségesen használt kapor ellen tiltakozó külföldiek szervezkednek.