Bizakodó várakozás

2011. szeptember 9., péntek, Máról holnapra

Toró T. Tibor, az alakuló Erdélyi Magyar Néppárt ideiglenes elnöke a tegnapi táblabírósági meghallgatás után lapunknak bizakodóan nyilatkozott az új – szám szerint a harmadik – romániai magyar politikai alakulat bejegyzését illetően, amelyről a következő héten teszik közzé a bírósági döntést.

Reményét arra alapozza, hogy a szeptember 8-i táblabírósági meghallgatáson az új összetételű bírói testület nem tért ki az EMNP bejegyzését megakadályozni hivatott óvásokra, melyeket az előző tárgyaláson már elutasítottak. Emlékeztetőül: tavasszal óvást terjesztett be a Demokratikus Szolidaritás az Esély­egyenlőségért Párt, továbbá a Néppárt vindikált magának szabadalmi jogot a "néppárt" megnevezés használatára, valamint magánszemélyként óvást emelt egy bukaresti ügyvéd, s egy negyedik "reklamáció" is érkezett bizonyos Demokrata Párt részéről, amelynek képviselője az "erdélyi" és a "magyar" kifejezések használatát kifogásolta. Érvelése szerint ez "súlyos veszélyt jelent Románia nemzetbiztonságára nézvést". Ezekre ráerősítettek, azt nyomatékosítva, hogy az EMNP "fel akarja darabolni" Romániát, célja a "föderalizálás", amelyet az "Erdélyi" terminus használatába próbálnak "beleértelmezni".
Ugye, a magyar olvasó számára ismeretes ez az immár két évtizede újra meg újra elsikongott "feldarabolási veszély", amely pánikkeltő dörgedelemként ott villámlik és cikázik a hordószónokok, bértollnokok és bérodamondók eszmefuttatásaiban, különösen választási kampányidőkben, lett légyen szó autonómiáról, régiósításról, szimbólumhasználatról, bármi egyébről.
A tavaszi pártbejegyzési óvások Adrian Drăghici ügyvéd körül csomolygásodtak, mint a puliszkában a rosszul kevert kukoricadara. Ennek pikantériája, hogy az RMDSZ ünnepélyes nyilatkozatai ellenére – amelyek szerint nem gördítenek akadályokat az EMNP bejegyzése elé – két bukaresti magyar, Budai Richárd bukaresti RMDSZ-elnök és Novák Levente miniszteri tanácsos a bíróság által ugyancsak ejtett váddal hozakodott elő, hogy a pártbejegyzést támogató 29 000 aláírás között hamisított kézjegyek találhatóak. Ezzel nincs összefüggésben, de mégis ehhez tartozik: Drăghici úr és társai ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség 23 millió euró közpénz elsajátítása okán kutakodik.
Mindannyian ismerjük azt a mondást, amikor valaki "tolvajt" kiált...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 763
szavazógép
2011-09-09: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy drága testvérünk, a miklósvári
id. TÜZES IMRE
szíve 90 éves korában hosszas szenvedés után megszűnt dobogni.
Temetése 2011. szeptember 10-én, szombaton 14 órakor lesz a miklósvári katolikus temetőben.
Gyászoló testvérei
és családjuk
4248964
2011-09-09: Közélet - Farcádi Botond:

Jövő héten eldől az EMNP sorsa

Legkésőbb egy hét múlva ítéletet hirdet a Bukaresti Táblabíróság az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzése ügyében – közölte lapunkkal a tegnapi tárgyalást követően Toró T. Tibor, az alakulat létrehozását kezdeményező Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke.