Kormányellenes tüntetés SepsiszentgyörgyönFogyatkozó lendülettel?

2012. január 21., szombat, Közélet

Miután csütörtök este több mint háromszázan vonultak Sepsiszentgyörgyön a prefektúra elé az országszerte zajló til­takozáshullámmal szolidarizálva, tegnapra hatvanra csökkent a tüntetők száma – igaz, az esős idő sem tartott a tüntetőkkel.

Délután öt órakor még csak néhányan, többnyire idősek álldogáltak, kis csoportban beszélgettek a kormányhivatallal szemben, így túlzottnak tűnhetett a csendőri jelenlét. Lassan szállingóztak azonban az emberek, este hat óra körül több mint félszázra duzzadt a résztvevők száma. Érkeztek fiatalabbak – köztük a Nemzeti Liberális Párt támogatói – és idősek egyaránt, a leggyakrabban skandált jelszavak a Le Băsescuval (Jos Băsescu!) és a Tolvajok (Hoţii!) voltak.
Az államfő- és kormányellenes tüntetés kifulladásáról azonban még korai lenne beszélni: tegnap a Facebook közösségi portálon Mozdulj, mintha lennél! címmel keringett egy felhívás, mely szerint ma délután három órakor ismét a prefektúra elé várják a tüntetőket. Az esemény kezdeményezője két sepsiszentgyörgyi fiatalember, Pozsony János Csaba és Decsei Levente, akik engedélyt is kaptak a városháza részéről. A békés tüntetés cél­ja az országos megmozdulásokkal való szolidarizálás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2012-01-21: Közélet - Szekeres Attila:

Háromszék nagyjai

Tegnap került ki a nyomdából a Kovászna Megyei Kultu­rális Központ által kiadott, a megyei tanács által támogatott Nagyjaink – Háromszék jeles szülöttei sorozat negyedik kötete. Mint a korábbi három évben, most is a magyar kultúra napjához igazították a megjelenést. A Szőts Papp Zsuzsa által szerkesztett kötet Háromszé­ken született személyiségek főbb adatait tartalmazza, akik születési vagy elhalálozási évének 2012-ben kerek évfordulóját jegyezzük.
2012-01-21: Máról holnapra - Bogdán László:

Nagy művészet örököseiként

1823. január 22-én fejezi be Kölcsey Ferenc a Himnusz című költeményét, egy XVII. századi fiktív költő alakját idézve – világos az alcím is: "a magyar nép zivataros századaiból" – hatalmas erővel eleveníti fel a múlt vétségeit s a rá következő bűnhődést, örökös lelkiismeret-vizsgálatra szólítva. Erkel Ferenc 1844-ben zenésíti meg a verset, s válik a magyar nép himnuszává (1844. július 2-án adják elő először a Nemzeti Színházban...)