Óvodából iskolábaAz előkészítő osztály segíti az átmenetet

2012. február 23., csütörtök, Közélet
Valóságos hisztéria alakult ki a hat- és hétéves gyermekek szüleinek körében, hallomásra alapozva döntenek arról, ki a jó és a kevésbé jó pedagógus, mindenki maga akarja kiválasztani a tanítót gyermeke számára – állítja Keresztély Irma megyei főtanfelügyelő, aki szerint ez megengedhetetlen, hisz minden adófizető hozzájárul az oktatási rendszer fenntartásához, nincsenek egyenlők és egyenlőbbek.
Azokban a városokban, ahol több iskolában indulnak előkészítő és első osztályok, be kell tartani az iskolakörzeteket, a gyermekek lakhely szerint tartoznak adott iskolához, és csak akkor iratkozhatnak egy másik körzet iskolájába, ha ott hely marad. A főtanfelügyelő hangsúlyozza, a szülő legfennebb az iskolát választhatja meg, de azt nem, hogy azon belül melyik osztályba, melyik tanítóhoz kerüljön a gyermeke. Kivételt képeznek az alternatív pedagógiák, amit a szülő tudatosan választ, ezekben az osztályokban a tanító kiléte előre ismert, mivel rendelkeznie kell a megfelelő képesítéssel. A hagyományos oktatáson kívül Háromszé­ken a Step by Step oktatási program és a Waldorf-pedagógián alapuló tanítási módszer van jelen, előbbi csak iskolában, utóbbi óvodában. Szep­temberben mindkét alternatíva indítana előkészítő osztályt.
Egy másik újdonság, hogy a gimnáziumi és középiskolai tagozattal mű­ködő sepsiszentgyörgyi Refor­má­tus Kollégium a 2012/2013-as tanévtől megkezdi az elemi tagozat kiépítését, előkészítő osztályt indít a református egyháznak visszaszolgáltatott, Kőrösi Csoma Sándor utcai Kós Károly-épületben, ahol egykor szintén elemi iskola működött.
A közelgő beiratkozási időszakra való tekintettel a továbbiakban e három oktatási típus egy-egy képviselője ismerteti az adott pedagógiai módszer, illetve program legfontosabb ismérveit, célkitűzéseit.
Cikk megjelenési időpontja: 2012-02-23 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 350
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2012-02-23: Gazdakör - Bokor Gábor:

Figyeljünk oda a fejésre

Jövő év végéig kaptak haladékot a gazdák, hogy az uniós elvárások szintjére emeljék a megtermelt nyers tej minőségét. Kovászna megyében 24 ezer tejtermelő gazdát, negyven tejelőmarha-farmot érint e kérdés, március végéig kell elkészíteni a nyers tej minőségi javítását célzó cselekvési terveket. Mit tehetnek a gazdák, hogy az elvárt szintre emeljék a gazdaságukban megtermelt nyers tej minőségét – erről beszélgettünk dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvossal.
2012-02-23: Közélet - :

Visszaköltözik a református iskola

Az 1989-es változás után a református egyház célul tűzte ki a református oktatás újraindítását Sepsiszentgyörgyön. Ennek megvalósítását kezdtük el 1993-ban az évfolyamonkénti két líceumi osztály indításával. A hagyományokkal rendelkező oktatási forma újraindítása elvártnak és kívánatosnak bizonyult az idők során, így 2005-től gimnáziumi osztállyal bővült iskolánk. Jelen pillanatban is két-két líceumi osztállyal és egy-egy gimnáziumi osztállyal működik tanintézményünk.