Sepsiszentgyörgy, 2018. február 18., vasárnap 05:12
Köszöntjük Bernadett nevű olvasóinkat!

Gyermekek pénzén pereskednek (A megyei tanács Barót és Kézdivásárhely ellen)

2012. március 2., péntek, Közélet
A kézdivásárhelyi gyermekotthon. Iochom István felvétele
A kézdivásárhelyi gyermekotthon. Iochom István felvétele
Pert indított Kovászna Megye Tanácsa Barót és Kézdi­­vásárhely önkormányzata ellen, mivel két éve nem fizettek a településükről elszármazott, állami gondozásban levő árva és elhagyott gyermekek után.
A polgármesteri hivatalokat törvény kötelezi, hogy minden, gondozásba került gyerek után törlesszék a megyei tanács által megállapított összeget, jelen esetben az ellátási költségek negyedét kitevő havi 160 lejt. A két polgármester azt nyilatkozta: nem fizetett, mert nem volt pénze, ha a megye nagyobb támogatást nyújtott volna településeiknek, erre is telt volna.
Tamás Sándor megyeitanács-elnök tegnapi sajtótájékoztatóján szívhez szóló szavakkal ecsetelte, hogy Barót és Kézdivásárhely pol­gármestere egyetlen lejt sem fizetett a gyermekek után sem 2010-ben, sem 2011-ben, ám a megye nem hagyhatta éhezni őket, ezért átutalta a szükséges összegegeket a gyermekjogvédő igaz­gatóságnak. "Más településeknek is van elmaradásuk, de legalább a jó szándék megmutatkozott, időnként fizettek valamennyit, egyeztettek az átütemezésről" – mondotta. Adataiból kiderül, Barót 2010-ben átutalt 200 lejt, azóta azonban egy vasat sem, adóssága mára elérte a 222 844 lejt, és erre még rájön a 127 127 lejes büntetőkamat is. Kézdivá­sárhely 305 729 lejjel tartozik, a büntetőkamat 137 606 lej.
Vass Mária, a megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság vezetője részleteket is ismertetett. A megyei tanács minden év elején megszavazza a települési hozzájárulásokat, ez jelenleg 160 lej havonta minden gyermek után. Barótnak 43 kiskorú költségeit kellene fedeznie, s havonta 7200 lejt átutalnia, Kézdivásárhely­nek 80 gyermek költségeihez kell hozzájárulnia havonta 12 800 lejjel.
Vass Mária azt is elmondta, hogy kimondottan csak az otthonokban, nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek után kell fizetniük az önkormányzatoknak, a családban elhelyezettek után nem. Az újságírók további érdeklődésére az is kiderült, a megyében 800 gyermek kap állami gondozást, a megyei tanács kinnlevősége utánuk 875 000 lej, ebből Barót és Kézdivásárhely adóssága majdnem 530 000 lej. Vannak még nagyobb tartozást felhalmozó települések: például Kökös 44 000 lejjel, vagy Hidvég 26 000 lejjel, ám ők időnként valamennyit fizetnek.
A pert február 24-én indította a megyei tanács, számukra kedvező ítélet esetén a bíróság tiszte lesz eldönteni, milyen módon hajtják majd be pénzüket – mondotta Tamás Sándor.
Nagy István, Barót polgármestere röviden válaszolt a Háromszék kérdésére: azért nem fizetett, mert nem volt pénze. Üres büdzsével zárt, nem maradt egy lej sem a forgóalapjában, és a beruházásokat sem tudta befejezni, ugyanakkor a megyei tanácsnak milliók vannak a tartalékalapjában – mondotta. Nem ért egyet azzal sem, hogy nem partnerségben működik az elhagyott gyermekek ellátása, hanem a megye szabja meg, mennyit kell fizetniük. "Ez egy szociális kérdés, és hasonló van még bőven, a 43 rokkantgondozó fizetésének csak 40 százalékát fedezik központi alapokból, a többit nekem kell kifizetnem, pedig azt és az elhagyott gyermekek kiadásait is állami alapokból, a megyei tanácsnak leosztott pénzekből kellene finanszírozni" – mondotta Nagy István. Barót alig kapott pénzt a megyétől, a legutóbbi elosztáskor a legkisebb összeget, 150 000 lejt utalták ki, tehát most ennek másfélszeresét kérik vissza – mondotta Nagy István.
Hasonlóan érvelt Rácz Károly, Kézdivásárhely polgármestere: kevés pénzt kaptak, alig tudtak működni, nem volt, ahonnan fizetniük. A gyermekjogvédelem megyei fennhatóság alatt áll, erkölcsileg sem lett volna elfogadható, ha a kézdivásárhelyiek az ott megkezdett beruházások kárára utalják át a pénzt egy olyan kasszába, amelyben amúgy van bőségesen – mondotta. A per elindítását nem kommentálta, csak annyit fűzött hozzá: úgy látszik, ez bevett szokás az RMDSZ-nél.
Hozzászólások
2012. március 2.
péntek 07:09
Sascha
1893 hozzászólás
TS ... ha fát vágsz a hátunkon is kibírjuk! Van pár hónapod hátra ...

2012. március 2.
péntek 08:31
Ferencz
13769 hozzászólás
Szégyen, szégyen Tamás elvtárs! Odáig süllyedni, hogy ilyen eszközöket felhasználjanak egymás ellenében még a román pártok sem fognak.

2012. március 2.
péntek 08:43
sascha
1893 hozzászólás
Hogyan beszélhet egy "jogász, megyetanácselnök, dr. TS" buntetőkamatról, szerződés, partnerség, és főleg számla nélkül? Van végérvényes, végrehajtható törvényszéki döntése???
Sír az "egyenes beszédes- szájú" TS saját intézménye fenntartásáért, hogy többet "ajándékozhasson" kampányban, azoknak "kik megérdemelik" kegyét....
Bürleszk!


2012. március 2.
péntek 15:15
hollo
576 hozzászólás
Nocsak, nocsak....
Ez lenne bajusz marci fenyegetésének gyakorlatba való ültetése ? "majd gondoskodunk róla....." (sicc) hogy megváltozzon a "kollaborálás", mert sehogy sem tudnak "összekollaborálni" Nagy Istvánnal... emlékszel, tanács sanyi, mit állítottál, vagy elhagyott az eszed ?


2012. március 2.
péntek 16:08
picike
481 hozzászólás
Ez már kampány.Aki nem udmr-s az nem ember(szerintük).De le velük.

2012. március 2.
péntek 17:16
zucu
667 hozzászólás
Ugy látszik már ez az elvtárs úr semmitől sem riad vissza....Én sok mindent láttam életemben/kicsikét idős bácsi vagyok mert a hetvenegyediket töltöm/de ennyire lesülyedni a hinyárba , magyar embert még nem láttam.Szégyen ELNÖK ÚR ,NAGY SZÉGYEN, árva gyermekek pénzével kampányolni......No ne add Isten ,hogy ti még egyszer is hatalomra kerüljetek,mert akkor nagy bajotok lesz.....mert a pohár betelt.....önző, elvadult godolkodású árnyékszékelyek...takarodjatok már a francba....

2012. március 2.
péntek 18:06
dinibacsi
11079 hozzászólás
Nap mint nap javul a véleményem a sanyigyerekröl!Ez alá még lehet sülyedni,székelyvirtus?

2012. március 2.
péntek 20:35
PityiPal
1674 hozzászólás
Minden gyurcsányi aljasságra képesek ellenünk...Szúrja a csipájukat a két MPP-s város...

2012. március 2.
péntek 20:46
leopold
2046 hozzászólás
volt meg 3%-a TS-nek lassan az is elvesziti.Aljas alak!

2012. március 2.
péntek 20:50
PityiPal
1674 hozzászólás
Kell a pénz a takonykotrósnak a brüsszeli irodára...

2012. március 2.
péntek 22:09
jozsi
853 hozzászólás
Tanacs nagyon ideges, fuj, de ideges .Jelent ,perel de kit ? Azokat akiket melozot negy even keresztul ,azokat akik maskep gondolkodnak mind o , nem Raczot vagy Nagyot pereli hanem a KEZDIVASARHELYIEKET es BAROTIAKOT ,nyiljon szemetek emberek ezek ki akarnak csinalni , ha sikerul az RMDSZ nek sajat polgarmestert teni akor fog joni a boszu mert ara keszulnek remelem mindenki ketszer meggondolja hogy kire szavaz.

2012-03-02: Faluvilág - Bokor Gábor:

Kökösben a közösségi életre alapoznak

Tavaly többször lehetett hallani, olvasni: Kökös a csőd szélén áll, ha nem kap sürgős segítséget, működésképtelenné válhat az önkormányzat. Nem volt könnyű a tavalyi év, de minden nehézség ellenére nem hátrálnak meg, a munkát folytatják – mondta Sántha Gyula polgármester, akivel Kökös tavalyi mindennapjairól, az idei elképzelésekről beszélgettünk.
2012-03-02: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kihallgatás álgondokról

A sepsiszentgyörgyi városháza alkalmazottjainak nemzetiségi összetételéről hallgatta ki a Diszkriminációellenes Tanács Antal Árpád polgármestert, akit Dan Voiculescu, a nacionalizmusáról hírhedt Konzervatív Párt alapítója azért jelentett fel, mert szerinte egy román nemzetiségű személy sem dolgozik az önkormányzatnál.