A megyei tanács Barót és Kézdivásárhely ellenGyermekek pénzén pereskednek

2012. március 2., péntek, Közélet
Pert indított Kovászna Megye Tanácsa Barót és Kézdi­­vásárhely önkormányzata ellen, mivel két éve nem fizettek a településükről elszármazott, állami gondozásban levő árva és elhagyott gyermekek után.
  • A kézdivásárhelyi gyermekotthon. Iochom István felvétele
    A kézdivásárhelyi gyermekotthon. Iochom István felvétele
A polgármesteri hivatalokat törvény kötelezi, hogy minden, gondozásba került gyerek után törlesszék a megyei tanács által megállapított összeget, jelen esetben az ellátási költségek negyedét kitevő havi 160 lejt. A két polgármester azt nyilatkozta: nem fizetett, mert nem volt pénze, ha a megye nagyobb támogatást nyújtott volna településeiknek, erre is telt volna.
Tamás Sándor megyeitanács-elnök tegnapi sajtótájékoztatóján szívhez szóló szavakkal ecsetelte, hogy Barót és Kézdivásárhely pol­gármestere egyetlen lejt sem fizetett a gyermekek után sem 2010-ben, sem 2011-ben, ám a megye nem hagyhatta éhezni őket, ezért átutalta a szükséges összegegeket a gyermekjogvédő igaz­gatóságnak. "Más településeknek is van elmaradásuk, de legalább a jó szándék megmutatkozott, időnként fizettek valamennyit, egyeztettek az átütemezésről" – mondotta. Adataiból kiderül, Barót 2010-ben átutalt 200 lejt, azóta azonban egy vasat sem, adóssága mára elérte a 222 844 lejt, és erre még rájön a 127 127 lejes büntetőkamat is. Kézdivá­sárhely 305 729 lejjel tartozik, a büntetőkamat 137 606 lej.
Vass Mária, a megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság vezetője részleteket is ismertetett. A megyei tanács minden év elején megszavazza a települési hozzájárulásokat, ez jelenleg 160 lej havonta minden gyermek után. Barótnak 43 kiskorú költségeit kellene fedeznie, s havonta 7200 lejt átutalnia, Kézdivásárhely­nek 80 gyermek költségeihez kell hozzájárulnia havonta 12 800 lejjel.
Vass Mária azt is elmondta, hogy kimondottan csak az otthonokban, nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek után kell fizetniük az önkormányzatoknak, a családban elhelyezettek után nem. Az újságírók további érdeklődésére az is kiderült, a megyében 800 gyermek kap állami gondozást, a megyei tanács kinnlevősége utánuk 875 000 lej, ebből Barót és Kézdivásárhely adóssága majdnem 530 000 lej. Vannak még nagyobb tartozást felhalmozó települések: például Kökös 44 000 lejjel, vagy Hidvég 26 000 lejjel, ám ők időnként valamennyit fizetnek.
A pert február 24-én indította a megyei tanács, számukra kedvező ítélet esetén a bíróság tiszte lesz eldönteni, milyen módon hajtják majd be pénzüket – mondotta Tamás Sándor.
Nagy István, Barót polgármestere röviden válaszolt a Háromszék kérdésére: azért nem fizetett, mert nem volt pénze. Üres büdzsével zárt, nem maradt egy lej sem a forgóalapjában, és a beruházásokat sem tudta befejezni, ugyanakkor a megyei tanácsnak milliók vannak a tartalékalapjában – mondotta. Nem ért egyet azzal sem, hogy nem partnerségben működik az elhagyott gyermekek ellátása, hanem a megye szabja meg, mennyit kell fizetniük. "Ez egy szociális kérdés, és hasonló van még bőven, a 43 rokkantgondozó fizetésének csak 40 százalékát fedezik központi alapokból, a többit nekem kell kifizetnem, pedig azt és az elhagyott gyermekek kiadásait is állami alapokból, a megyei tanácsnak leosztott pénzekből kellene finanszírozni" – mondotta Nagy István. Barót alig kapott pénzt a megyétől, a legutóbbi elosztáskor a legkisebb összeget, 150 000 lejt utalták ki, tehát most ennek másfélszeresét kérik vissza – mondotta Nagy István.
Hasonlóan érvelt Rácz Károly, Kézdivásárhely polgármestere: kevés pénzt kaptak, alig tudtak működni, nem volt, ahonnan fizetniük. A gyermekjogvédelem megyei fennhatóság alatt áll, erkölcsileg sem lett volna elfogadható, ha a kézdivásárhelyiek az ott megkezdett beruházások kárára utalják át a pénzt egy olyan kasszába, amelyben amúgy van bőségesen – mondotta. A per elindítását nem kommentálta, csak annyit fűzött hozzá: úgy látszik, ez bevett szokás az RMDSZ-nél.
Cikk megjelenési időpontja: 2012-03-02 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 259
szavazógép
2012-03-02: Faluvilág - Bokor Gábor:

Kökösben a közösségi életre alapoznak

Tavaly többször lehetett hallani, olvasni: Kökös a csőd szélén áll, ha nem kap sürgős segítséget, működésképtelenné válhat az önkormányzat. Nem volt könnyű a tavalyi év, de minden nehézség ellenére nem hátrálnak meg, a munkát folytatják – mondta Sántha Gyula polgármester, akivel Kökös tavalyi mindennapjairól, az idei elképzelésekről beszélgettünk.
2012-03-02: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kihallgatás álgondokról

A sepsiszentgyörgyi városháza alkalmazottjainak nemzetiségi összetételéről hallgatta ki a Diszkriminációellenes Tanács Antal Árpád polgármestert, akit Dan Voiculescu, a nacionalizmusáról hírhedt Konzervatív Párt alapítója azért jelentett fel, mert szerinte egy román nemzetiségű személy sem dolgozik az önkormányzatnál.