Háromezer éves kelta ékszer

2012. április 4., szerda, Magazin
Díszes kelta arany ékszert talált fémkeresővel Észak-Írországban, Fermanagh grófságban a tőzegmocsárban egy amatőr régész; a lelet korát háromezer évesre becsülik.
Ronald Johnson, aki a kelták egyik legfontosabb ékszerére, a torquesre bukkant 2009-ben, azt hitte, hogy egy régi automobilból származó rugóra lelt. Letisztította a rejtélyes fémtárgyat, majd elrakta, s évekre megfeledkezett róla, mígnem a kincskeresők lapjában meg nem látta egy tekert aranyékszer fényképét. Ezután vitte el a leletet az Armagh grófságbeli Múzeumba. A 119 centiméteres csavart ékszer Kr. e. 1300 és Kr. e. 1100 között készülhetett, 87 százalék aranyból és 13 százalék ezüstből áll. Értékét a British Múzeum szakemberei állapítják meg.
Mint Greer Ramsey, az Armagh grófságbeli Múzeum szakembere rámutatott, az ékszer neve a latin torqueo (tekerni) szóból származik, utalva az ékszer eredetileg jellemző, tekert formájára. Eddig tíz torques került elő Írországban, harmincnyolc pedig Nagy-Britanniában. A vezetők, harcosok és előkelő nők ékszere volt, néha karkötőként, néha nyakperecként viselték. A most előkerült ékszer tekintélyes méreteiből kiindulva azonban valószínűsíthető, hogy derékon viselhették. Azt nem lehet tudni, hogyan került a tőzegmocsárba -- előfordulhat, hogy tulajdonosa halála után temették el, de az is, hogy az isteneknek ajánlották fel.
Cikk megjelenési időpontja: 2012-04-04 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 247
szavazógép
2012-04-04: Magazin - :

Hungarikumfesztivál

Első alkalommal rendezik meg Hévízen a hungarikumfesztivált, amelyen a koncertek, a kiállítások és más rendezvények a külföldi vendégeknek is felvonultatják a magyar értékeket.
2012-04-04: Sport - :

Évértélkelő

2012. április 3., 13 óra. A megyei ifjúsági és sportigazgatóság ekkor tartotta a 2011-es esztendőben kifejtett tevékenységének értékelő közgyűlését.