Élet az Amenkha Egyesülettel

2012. április 14., szombat, Roma szombat

Tíz esztendővel ezelőtt két házszám volt csupán az Őrkőn, a tízes és a tizenegyes. Akkor alakult az Amenkha Egyesület, nekifogtunk, kitöltöttük az emberek hivatalos papírjait, és rendeztük a házszámokat – emlékezik Ötvös Viktor a szervezet 2002-es indulására, amikor az Őrkőn a szél volt a szemét egyetlen rendezője, azóta már szabványos tárolóba hordják a lakók a háztartási hulladékot.

Ötvös Viktor meséli: Az Amenkha Egye­sület megalakult, tíz-tizenötös csoportokban vittük az embereket a hivatalba a buletinosztályra, sorjába állítottuk őket, csináltuk a buletint. Aztán, hogy ne kelljen őket odavinni, megszerveztük az iskolában, itt készültek a fényképek is. Mai napig is van olyan húsz-huszonkét éves, akinek nincs semmilyen irata. Voltak olyan kisgyermekek is, akiknek ügye a törvényszékre is felkerült, mert nem volt keresztlevelük sem. A szülőknek sem volt, így a gyermek hivatalosan nem létezett. Volt, de nem létezett.
A kulturális tevékenységek is szépen gyarapodtak minden évben. A Szent György Napokon azt éreztem, tetszett a más nemzetiségű közönségnek az előadásunk. Amikor a gyermekek először léptek fel táncolni, az apácák is futottak utánam, hogy nagyon tetszett.
Örvendünk annak, hogy nem csak a cigányok, de a magyar emberek is segítenek nekünk – mondja Ruzsa Pál, az Amenkha Egyesület alelnöke, aki úgy véli, sokat fejlődött minden az Őrkőn, amióta megalakult a Közösségi Ház.

(Bedő Krisztina, Fekete Réka)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 768
szavazógép
2012-04-14: Roma szombat - Fekete Réka:

Roma-nap Sepsiszentgyörgyön

Hat esztendeje emlékeznek meg Sepsiszentgyörgyön a Nemzetközi Roma Napról (április 8.), amikor a világon mindenütt a roma kultúra és történelem kerül előtérbe. Idén április 19-én egész napos rendezvénysorozatot szervez a Gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi kirendeltsége közösen az Amenkha Egyesülettel, partnerségben a polgármesteri hivatallal, a Pro Nobis Egyesülettel, a MUKKK kulturális és ifjúsági egyesülettel, a Vöröskereszttel és más szervezetekkel.
2012-04-14: Roma szombat - Sylvester Lajos:

Egy cigányfilm a nem létező tiltólistán (Pesty László alkotása a Fekete Dobozban)

Pesty László sokévi szilencium után újra kinyitotta a Fekete Dobozt, s ennek sötét rekeszeiből olyan szellemeket engedett ki, amelyek bekormozták, és falfirkákkal olyan ábrákat pingáltak a magyar világ falára, amelyek a hisztérikus téboly felé futamították azokat, akik a kelet-európai cigánykérdést évtizedek óta vagy színes girlandokkal takarják, vagy betonfalakkal fedik el a demográfiai fogyókúra káros következményeivel bajlódó magyarokat.