Ébredjünk már fel!

2012. június 18., hétfő, Sport
Lezárult a sportjátékok 2011–2012-es bajnoksága. Nem repesünk az örömtől.
Még akkor sem, ha a Sepsi FC teremlabdarúgó- (futsal) csapata ezüstérmes lett, ha a női kosárlabdában két csaptunk – a Sepsiszentgyörgyi BBall 6 és a Kézdivásárhelyi SE – is feljutott az A-osztályba, oda, ahol a Sepsi BC az utolsó helyen zárt, méghozzá olyan szégyenletes módon, hogy egyetlen mérkőzést sem nyert meg, s egyetlen elégtétele a pénzköltés volt. A jelenlegi szabályok szerint – a jelenlegi, mert a kosárlabdában gyakran átírják a szabályzatot – a jövőben két A-osztályos női csapata lehet Sepsiszentgyörgynek, a rossz nyelvek ugyanis azt rebesgetik, hogy a város önkormányzata folytatni akarja kosárlabda-kötődését, s életre hív még egy csapatot. Hogy honnan lesz ennyi női kosárlabdázónk, nem tudni... Már hallani a választ: Pénzünk legyen, s akkor játékosaink is lesznek!... Na, de maradjunk még egy kicsit a kosárlabdánál, s hadd mondjuk el, hogy férfi B-osztályos együttesünk a csoportkört, majd az elődöntőt is a harmadik helyen zárta, és sajnos nem versenyezhetett az A-osztályért. Ha figyelembe vesszük, hogy az U17-es Bball 6 ezüstérmes lett, a Kézdivásárhelyi SE U18-as csapata bronzérmes – a dobogón kívüli helyezések most nem érdekesek –, akkor úgy-ahogy elégedettek lehetünk a kosárlabdával.
Az Electrica asztalitenisz-csapata feljutott a szuperligába, ez pedig határozottan örömmel tölt el. Kell is ez a csepp öröm, mert kézilabdázóink a mögöttünk maradt bajnoki évben csak bosszúságot szereztek, az MSC férficsapata az utolsó helyen zárta a csoportküzdelmeket, női együttese a tizediken, valamivel jobb helyezést (hatodik) mondhat magáénak a Bobowling ASCS, de ha megnézzük, hogy milyen messzire áll az első helyezettől (tizenegy pont), rögtön elkeseredünk, és újra megfogalmazódik bennünk a kérdés: hát kell nekünk két A-osztályos női csapat, amikor egyre sincs az elvárásoknak megfelelő, saját nevelésű játékoskeretünk?
És akkor következzen a labdarúgás. Ilyen mélyponton, mint most, nem volt még soha labdarúgásunk. A kéthetes felsőházi tartózkodásról a sportág legalsó házába zuhant például Sepsiszentgyörgy labdarúgósportja. A városaink focija is visszaesett, hogy nem olyan nagyot zuhant, azt annak köszönheti, hogy olyan magasról zuhant, ne feledjük, mindeniknek volt C-osztályos (ma III. ligás) együttese, legalább egy, ha nem kettő, Kézdivásárhelynek és Kovásznának is.
Na, szóval ez a pillanatnyi helyzet. Sportjátékaink megyénk sportvezetésének szintjére estek vissza. Ez a sportvezetés, mint tudjuk, nem biztosít anyagi hátteret, csak irányít, vezet... Nos, így irányít, így vezet. Ezen nem is rágódunk, sokkal inkább a Hogyan tovább? kérdés foglalkoztat. Milyen szervezet, fórum, ha így jobb, fogja kézbe venni sportéletünk irányítását, s visszaállítani azt az elvárások útjára? Ki fogja felébreszteni sportiskoláinkat, s elmondani nekik, hogy az, amit most tesznek, az kevés, messze elmarad az igények, az elvárások szintjétől? Ki fogja összefogni a potenciális támogatókat, és közös nevezőre hozni a sportmozgalom és az ő igényüket, elvárásukat? Ki fog rendet teremteni a városok sportjában burjánzó vadhajtások között? Ki fogja elmondani a sporttudoroknak, hogy hatod-, hetedrendű rendezvények nem határozhatnak meg egy-egy sportágon belüli tevékenységet, még akkor sem, ha félremagyarázott, kitalált állításokat költenek vélt igazunk alátámasztására? Ki fogja végre megmondani a sportpénzek elosztóinak, hogy az adok-kapok, más szavakkal a valamiért valamit mérlegnek működnie kell, még akkor is, ha közpénzről van szó?… És így tovább. Ébredjünk már fel! Tenni, tenni kell valamit, mert ez az út, melyen sportéletünk idáig jutott, a mélybe vezet.
Cikk megjelenési időpontja: 2012-06-18 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 260
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2012-06-18: Sport - :

A Mikósokk nyerte a Salvator Kupát (Minifoci)

A Mikósokk győzelmével ért véget a sepsiszentgyörgyi Salvator Kupa 2011–2012 kiírása, s a képzeletbeli dobogó második fokára az S & Z állhatott fel, harmadik pedig az Amigos lett.
2012-06-18: Gasztronómia - :

A szubrett bora

A Budapesti Operettszínházban február óta nagy sikerrel játsszák a Borban a vigasz – borlovagrendi operettgálát, amelynek műsorvezetője Dancs Annamari és Kerényi Miklós Máté.