Hazajönnék a sepsiszentgyörgyi kézilabda megsegítésére

2012. augusztus 13., hétfő, Sport
Jó néhányszor elhangzott már, a sajtóban is megjelent, hogy a város hazavárja a határokon túlra szakadt, de szülővárosukért, szülőföldjükért (értsd ezalatt a történelmi Háromszéket) a gazdaság, a kultúra, az egészségügy, a művészetek, a tanügy... és a sport terén tenni akaró polgárokat. Hazavárja és természetesen lehetőséget biztosít munkájuk kifejtéséhez.
A napokban szerkesztőségünkben járt Jakabos István testnevelő tanár, kézilabdaedző. Az a Jakabos István, aki 1982-ben Kovászna megye történetében elsőként vezérelt fel a kézilabda legfelső házába szentgyörgyi csapatot, az MSC-t. Nem pénzzel vett helyet, nem drága pénzen vásárolt idegenlégiósokkal vitte véghez a bravúrt, hanem nagyon, de nagyon nagy részben szentgyörgyi és Kovászna megyei játékosokkal! Íme: Jakabos Olga, Csillag Julianna, Elena Andriuc, Maria Florea, László Kinga, Török Edit, Andor Éva, Vaszi Anna, Takó Éva, Kopacz Valéria, Eca­terina Marian, Kolcza Erzsébet, Horváth Etelka, Ferenczi Piroska. Jakabos tehát letette névjegykártyáját a sportág hazai, a sportélet megyei asztalára. Nem rajta múlott, hogy a csapat nem tudott megkapaszkodni ott fent, az A-osztályban. István is megvált szülőföldjétől, Ausztriában edzősködött, a HYPO Sütdat, majd a Landhaus volt a csapata, ez utóbbival az Európa-kupában is részt vett. Jakabos István jelenleg Sopronban él.
– Külföldről is követem rendesen a szentgyörgyi kézilabdaéletet – mondja. – Az elemzésétől most eltérek. Azt viszont határozottan állítom, hogy a város kézilabda-hagyománya többre kötelez. Kell hogy legyen Sepsiszentgyörgynek egy országos élvonalba tartozó együttese. Nem egyszerű az összehozása. Túl az anyagiakon nagyon sok függ az emberek hozzáállásától. Kell a szponzorok, a város, vagy ha így jobb, az önkormányzat támogatása, kell egy megfelelő szakembergárda, kell egy úgymond kézilabdacsalád, mely önzetlenül megtesz minden megtehetőt az élvonalbeli csapat összehozásáért. Sokfelé jártam, sokat láttam, tanultam, s mindezen tapasztalatot, tudást itthon szeretném gyümölcsöztetni. Ezért jöttem haza.
Sokáig beszélgettünk, apró részleteiben ismertette elképzelését (ilyent szentgyörgyi testnevelőtől, sportembertől még nem hallottam), tervét egy úgymond Kézilabda Akadémia megalakításáról, a munkáról, az edzésekről... Mindenről-mindenről részletesen beszélt... És ekkor azt tanácsoltam Istvánnak és az őt elkísérő Jancsó Gábornak: Azonnal jelentkezzetek Antal Árpád polgármester úrnál, és neki is mondjátok el mindezt, amit itt elmondtatok. Ő tehet az ügy érdekében.
– A fogadtatásra a legjobb hangulatban került sor – így Jancsó Gábor –, a polgármester úr hozzáállása pedig pozitív előjelű. Ennyit egyelőre.
A labda tehát fel van dobva, csak meg kell játszani.
Cikk megjelenési időpontja: 2012-08-13 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 290
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2012-08-13: Kultúrkert - Mózes László:

Tóparti filmstúdió fiatal tehetségeknek

Tíznapos filmes alkotótábort szervezett Sepsibesenyőn a kolozsvári Filmtett portál csapata, az alkotócsoportokba tömörült résztvevőket a filmszakma elismert képviselői oktatták. Kárpát-medencei viszonylatban is egyedi, évente tartott magyar nyelvű, tehetségkutató és továbbképző rendezvényről van szó, az érdeklődők a filmkészítés területeivel ismerkedve saját kisprodukciókat gyártottak, majd azokat be is mutatták.
2012-08-13: Sport - Tibodi Ferenc:

Jól sikerült verseny (Kerékpározás)

Szombat délelőtt Sepsiszentgyörgy központja adott otthont a már ha­gyományos kerékpáros Háromszék Kupának, amely a hatodik Székely­földi Kerékpáros Körverseny be­tétfutama volt. A hobbikerékpárosok harmadik megyeszékhelyi versenyére összesen 85 bringás jelentkezett (a tavaly hetvenöten vettek részt a kupán).