Sepsiszentgyörgy, 2015. január 31., szombat 19:35
Köszöntjük Marcella nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2015. január 31., szombat:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
2012. augusztus 16., csütörtök: Család

Orvosi székfű (Erdő-mező ajándéka)

Ha bárhol a világon szó esik gyógynövényekről, majdnem mindenkinek el­sősorban az orvosi székfű (eredetileg szíkfű, a szikes területeken gyakori előfordulásáról), azaz a kamilla jut eszébe. Mert sokszor kerül elő ez a varázslatos hatású, sárga színűre festődő tea bajaink orvoslására, és ha bo­rogatni kell fájó, pirosan forró, gyulladt tagjainkat.
Ennek a népszerű gyógynövénynek további előnye, hogy előfordulása gyakori, tavasztól augusztus végéig úgyszólván bármilyen talajon megterem. Levelei sallangosan szeldeltek, fészkes virágzatának szélső, nyelves szirmai fehérek, belső, kiemelkedő csöves virágzata sárga. A virágát gyűjtik akkor, amikor fehér szirmai a vízszintes hely­zetből lefelé irányulnak, és kö­zépső virágzata kúposan felfelé áll. Napos, száraz időben gyűjtsük, és meleg, szellős helyen szárítsuk a szár nél­küli virágot. Felületes gyűjtő a kaporlevelű ebszékfűvel tévesztheti össze, de ez magasabb növésű, nagyobbak a virágai, levelei valóban a kaporhoz hasonlóan cérnaszerűen sallangosak, virágzata nem kúpos, laposabb, s míg az orvosi székfű vacokja hosszmetszetben nézve belül üreges, a szagtalan ebszékfűé tömör. Ennek nincs gyógyhatása.
Több hatóanyagából az azulén és a kamazulén fontosabb. A kamazulén az illóolaj lepárlásakor (illetve teának főzetkészítéskor) egy proazulénből, a matricinből képződik. A főzet nyugtató hatású, így segítség az álmatlanság leküzdésében. További haszna: az emésztőrendszeri (hasi táj, belek) görcsös fájdalmát oldja, megszünteti a székrekedést, szélgörcsöket, puffadást. A szájban keletkezett aftát székfűteával öblögetve küzdhetjük le. In­ha­lálással a torokfájást, hűlést gyermekkorunkban édesanyám sikerrel orvosolta. Külsőleg borogatásra a gyulladt testfelületen, ízületeken alkalmazható. Kenőcsként szaküzletek forgalmazzák. Főzete fürdővízben a bőr rugalmasságát adja vissza. Sokoldalú haszna miatt az ipar számára termesztik.
Hozzászólások
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:


Miért regisztráljon? Regisztrált felhasználóként:
  • Hozzászólását csatolhatja írásainkhoz
  • Feliratkozhat a hírlevélre
  • Saját profil-oldala lesz a Háromszék weboldalán


A regisztráció ingyenes !!!

Regisztráljon most
- :
Az anorexia genetikai háttere
Az anorexia nervosa eddigi legnagyobb szabású genetikai kutatása során philadelphiai tudósok azonosították a kóros lesoványodással járó táplálkozási zavar közönséges és ritka megjelenési formáinak kialakulásáért felelős géneket.

- :
Életükkel játszanak
Évente 130 ezer szívbeteg azért hal meg, mert nem váltja ki és nem veszi be azokat a gyógyszereket, amelyekre szüksége van – állapították meg brit szakemberek.
 

Archívum
<<2015 január>>
HKSzCsPSzV
1
2
3
4
11
18
25
31
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.9157 RON
100 HUF = 1.4246 RON
1 EUR = 4.4424 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2015 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS