Erdő-mező ajándékaOrvosi székfű

2012. augusztus 16., csütörtök, Család
Ha bárhol a világon szó esik gyógynövényekről, majdnem mindenkinek el­sősorban az orvosi székfű (eredetileg szíkfű, a szikes területeken gyakori előfordulásáról), azaz a kamilla jut eszébe. Mert sokszor kerül elő ez a varázslatos hatású, sárga színűre festődő tea bajaink orvoslására, és ha bo­rogatni kell fájó, pirosan forró, gyulladt tagjainkat.
Ennek a népszerű gyógynövénynek további előnye, hogy előfordulása gyakori, tavasztól augusztus végéig úgyszólván bármilyen talajon megterem. Levelei sallangosan szeldeltek, fészkes virágzatának szélső, nyelves szirmai fehérek, belső, kiemelkedő csöves virágzata sárga. A virágát gyűjtik akkor, amikor fehér szirmai a vízszintes hely­zetből lefelé irányulnak, és kö­zépső virágzata kúposan felfelé áll. Napos, száraz időben gyűjtsük, és meleg, szellős helyen szárítsuk a szár nél­küli virágot. Felületes gyűjtő a kaporlevelű ebszékfűvel tévesztheti össze, de ez magasabb növésű, nagyobbak a virágai, levelei valóban a kaporhoz hasonlóan cérnaszerűen sallangosak, virágzata nem kúpos, laposabb, s míg az orvosi székfű vacokja hosszmetszetben nézve belül üreges, a szagtalan ebszékfűé tömör. Ennek nincs gyógyhatása.
Több hatóanyagából az azulén és a kamazulén fontosabb. A kamazulén az illóolaj lepárlásakor (illetve teának főzetkészítéskor) egy proazulénből, a matricinből képződik. A főzet nyugtató hatású, így segítség az álmatlanság leküzdésében. További haszna: az emésztőrendszeri (hasi táj, belek) görcsös fájdalmát oldja, megszünteti a székrekedést, szélgörcsöket, puffadást. A szájban keletkezett aftát székfűteával öblögetve küzdhetjük le. In­ha­lálással a torokfájást, hűlést gyermekkorunkban édesanyám sikerrel orvosolta. Külsőleg borogatásra a gyulladt testfelületen, ízületeken alkalmazható. Kenőcsként szaküzletek forgalmazzák. Főzete fürdővízben a bőr rugalmasságát adja vissza. Sokoldalú haszna miatt az ipar számára termesztik.
Cikk megjelenési időpontja: 2012-08-16 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 259
szavazógép
2012-08-16: Család - :

Az anorexia genetikai háttere

Az anorexia nervosa eddigi legnagyobb szabású genetikai kutatása során philadelphiai tudósok azonosították a kóros lesoványodással járó táplálkozási zavar közönséges és ritka megjelenési formáinak kialakulásáért felelős géneket.
2012-08-16: Család - :

Életükkel játszanak

Évente 130 ezer szívbeteg azért hal meg, mert nem váltja ki és nem veszi be azokat a gyógyszereket, amelyekre szüksége van – állapították meg brit szakemberek.