Sepsiszentgyörgy, 2018. január 21., vasárnap 03:05
Köszöntjük Ágnes nevű olvasóinkat!

Felértékelődő Székelyföld

2012. november 9., péntek, Közélet
Tegnap a sepsiszentgyörgyi városházán mutatták be azt a nemzetközi projektet, mely a demográfiai folyamatok, a migráció vizsgálata révén próbál szakmai hátteret nyújtani a hosszú távú közpolitikák megalkotására – közérthetőbben: eme folyamatok elemzésével olyan előrevetítéseket alkotnak, melyekből kiderül, hogy például harminc év múlva hány bölcsődei helyre lesz szüksége Sepsiszentgyörgynek. És ami talán ennél is nagyobb haszon az erdélyi magyarság számára: olyan stratégiák kidolgozásához szolgáltat támpontokat, melyek révén megállítható a népességfogyatkozás.
 
A programban 11 ország 28 intézménye vesz részt, irányítását a Magyar Központi Statisztikai Hivatal végzi, romániai partner a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (NKI), Hargita Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy önkormányzata, összköltségvetése három és egynegyed millió euró, kivitelezésére pedig harminc hónap áll rendelkezésre – ismertette a számadatokat Buja Gergely szociológus, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat projektvezetője. Horváth István, az NKI elnöke a hivatalos nevén A migráció és a migrációs hatások kezelése Délkelet-Európában (rövidítése SEEMIG) projekt megszületésének körülményeit ismertette, Markó Attila államtitkár az NKI egykori létrehozatalának szükségességéről beszélt. Antal Árpád polgármester – távolabbról közelítve a témához – kiemelte, a gazdasági válság nemcsak gondot, de lehetőséget is jelenthet, ebben a versenyben, aki jobban megalapozza tevékenységét, jobban tud előzni, mert amikor dübörög a gazdaság, a nagyvárosok elhúznak: a demográfiai folyamatokat figyelembe véve, ha okos közpolitikát építünk e kisvárosra, akár Brassót is meg tudjuk előzni válság idején – mondta. A politikum, a gazdasági vezetők, választott tisztségviselők állandóan pillanatképeket készítenek a társadalomról, de a folyamatok ismerete nélkül ezek mit sem érnek, ugyanakkor különféle programokkal befolyásolni is lehet e folyamatokat – tette hozzá. A SEEMIG-projekt konkrét hozadékaként egy székelyföldi statisztikai intézet létrehozását nevesítette, mely évente követné Székelyföld demográfiai helyzetét, megvilágítaná azokat a folyamatokat, melyek a gazdasági tervezéshez fontosak.
Kiss Tamás demográfus, az NKI kutatója a demográfiai és migrációs folyamatok erdélyi és romániai összehasonlítása révén kimutatta Székelyföld felértékelődő szerepét a magyarság számára. Példaként említette, míg 1992-ben a romániai magyarság 33 százaléka élt Székelyföldön, a 2012-es népszámlálás adatai szerint ez az arány 38 százalékos. A tömbmagyarság ugyanakkor lehetővé teszi regionális szinten a magyar közpolitika kialakítását, olyan programok kidolgozását, melyek a magyar közösség reprodukciójának szolgálatába állíthatóak, és ismertette a különböző politikai szereplők (önkormányzat, kormány) mozgásterét a népesedés- és migrációpolitikában. A projekt hasznát – az említett székelyföldi statisztikai adatszolgáltatás mellett – a népesség-előreszámítás kérdésének kezelésében, illetve a közpolitikák alakításában látja.
A júniusban indított projekt az előtanulmányok elkészítésével folytatódik, konkrét cselekvési terveket jövő őszre dolgoznak ki.
Hozzászólások
2012. november 9.
péntek 06:31
Ferencz
13769 hozzászólás
Mivel a jelen, a jövőt is meghatározó problémáit nem tudjuk kezelni, előremenekülünk a számon nem kérhető jövőbe.

2012. november 9.
péntek 06:40
BartSimpson
1629 hozzászólás
A 33 %-ról 38%-ra megnövekedett székelység nem a pozítiv természetes mérlegnek tudható be, hanem a szórvány nagyobb fogyásának. Nem igaz kedves Kiss Tamás ? Cáfoljon meg.

2012. november 9.
péntek 09:23
woland
99 hozzászólás
"olyan programok kidolgozását, melyek a magyar közösség reprodukciójának szolgálatába állíthatóak" - ahahahaha.

2012. november 9.
péntek 13:51
lane
139 hozzászólás
De itt ,a Szekelyfoldon MA eheznek emberek, MA nincs hol dolgozni, MA nincs emberi leptekben merheto egeszsegugyi ellatas,MA nincsenek jarhato utjaink, MA vandorolnak el honfitarsaink... 325 millio euro...hany utat lehetne megjavitani, hany ipari parkot lehetne befejezni, hany korhazban lehetne emberi korulmenyeket teremteni, stb. Igaz, az ilyen , nem kezzelfoghato 'projektekbol' lehet jol zsebelni. Meg, hogy mi lesz harminc ev mulva...?!

2012. november 9.
péntek 13:53
lane
139 hozzászólás
Javitok: 3,25 millio euro...elnezest. A tobbi ervenyes.

2012. november 9.
péntek 15:53
BartSimpson
1629 hozzászólás
A romániai autópályák építési költségei mellett 100 métert lehetne kivitelezni kedves lane, hiszen köztudott, minálunk egy kilóméter autópálya 30 milla jeuró. Tehát 100 méter út lenne ebből a pénzből :) Csobániában.

2012. november 10.
szombat 15:32
Mirke
5285 hozzászólás
Elírás a címben . Fel helyett le olvasandó . A többi elment a "borvizek útján". Akár a Balázs Pali malaca . Ha valakit érdekel elmondom hová is lett az a bizonyos malac .

2012-11-09: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
„Tele szívem békével / Túllátok már a földi rácson. / Fáj az élet. Min­den­kit / Kérek: ne, ne, ne  bánt­son!” (Ady Endre)
A jóság síró vágyával élt, kis testében szorongó nagy lélekkel, félig beváltott ígéretekkel. Mert szárnyakkal ajándékozta meg az Élet, de ikaroszi bátorsággal túl közel került a Naphoz,
KÓSA APOR,
a drága gyermek, szerető testvér és sógor, rajongó nagybácsi, unoka, keresztgyermek, unokatestvér, a Székely Mikó Kollégium és a Néri Szent Fülöp Álta­lános Iskola tanára búcsút mondott szeretteinek.
Lelke örökre velünk marad, testétől búcsút veszünk november 11-én 14 órától a szemerjai új ravatalozóháznál.
Részvétfogadás 12 órától.
Gyógyíthatatlan sebekkel, a gyászoló család
4261578
2012-11-09: Közélet - Farcádi Botond:

A prefektus kérjen bocsánatot (Kétezren tüntettek Sepsiszentgyörgyön)

Ha a kampányelemeket mellőzték volna, bizonyára hatásosabb, jelentősebb lett volna a székely jelképek védelmében szervezett tegnap délutáni sepsiszentgyörgyi tüntetés, és talán nagyobb tömeget sikerül megmozgatni – a több száz, magasba emelt arany-kék zászló felemelő látványa, a többször is erőteljesen és hosszan felhangzó Autonómiát! skandálás, valamint a tény, hogy a szervező RMDSZ mellett jelen voltak a székely tanácsok, az MPP, valamint a néppártiak képviselői, mindez együttesen elszántságot sugárzó megmozdulássá tette a tiltakozást.