Erdő-mező ajándékaA késői laskagomba

2012. november 29., csütörtök, Család
Üzleteinkben szépen csomagolva, de termelőktől a piacon is, akár válogatva, akár anélkül hozzájuthatunk ehhez a finom gombacsemegéhez, megismerése így nem okoz  különösebb nehézséget.
 Mégis megéri, hogy kirándulni menjünk érte a közeli vegyes erdőbe, a kereskedelmi forgalomba kerülő kései laskagombák (Pleurotus ostreatus var. florida) ugyanis a termelésbe vont vad faj hibridjei. Egyébként neve – „ostreatus”, azaz osztrigaszerű, kagyló alakú – utal a gomba megjelenési formájára, ahogyan fél kagylóként egymás felett több-kevesebb kalap és a rövid tönkre lefutó lemezek kínálják magukat. A kalap színe életkorával változó. Kezdetben szürkéskék, majd világosbarnára érik, és egyre szívósabb, taplószerűen már fogyaszthatatlanná válik.
A késői laskagomba (vagy „lasa” Székelyföld több helységében) változóan parazita (élő lombhullató fákon) vagy szaprobionta (már elhalt fatönkökön). Pincei termesztése is bomló szerves anyaghoz kötött, megyénkben többen is vállalkoznak termesztésére, bár ugyanannyian a vele való foglalkozás szükségszerű folyamatossága miatt fel is hagynak vele. A kései laskagombát sokféleképpen készítik el, erre most nem térnék ki, viszont tápértékére és gyógyító hatására igen.
Gombánk B-vitaminokban gazdag, de nincs A-, illetve C-vitaminja. Mivel a friss gomba kb. 90 százaléknyi vizet tartalmaz, szárazanyaga csak 10 százalék. Ennek nagyobb része szénhidrát (57–81 százalék), illetve hasznos fehérje (10–30 százalék), hasonló az állati fehérjéhez, e tekintetben jobb, mint más növényi fehérje. Rostban is gazdag (7,5 százalék), ezért emésztőrendszerünk hálás érte. Ha üzletben, termelőnél van lehetőségünk válogatni, ne a nagyobb kalapúakat, hanem az 5–8 cm szélességűeket vegyük, mert ezeknek magasabb az említett értékük. A természetben szeptember és december között (majd kora tavasszal) az első deres éjszakák után keressük inkább bükkfákon. Némely szakkönyvek szerint az emlő- és vastagbélrák megelőzésében vagy kezelésében is bevált.
Cikk megjelenési időpontja: 2012-11-29 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 913
szavazógép
2012-11-29: Család - Józsa Zsuzsanna:

Gyógyulás a káros szenvedélyből

Majdnem minden családban – a közeli vagy távolabbi rokonságban – van egy úgymond „fekete bárány”, akit a család elítél, amiért káros szenvedélybe menekült, mely rontja az egészségét, néha kibírhatatlanná teszi, személyiségét eltorzítja. Miközben lehet, csak annyi történt, hogy gyermekkorában vagy életének valamelyik szakaszában nem kapott elég szeretetet, figyelmességet, törődést és türelmet. Mint ahogy hosszabb folyamat az, ameddig az egyszeri próbálkozásból megszokás lesz, így az ebből való kigyógyulás is hosszabb időt igényel.
 
2012-11-29: Család - :

Hányat alszunk még?

Most, hogy las­san bekö­szönt a december, meg­kez­dő­dött a vissza­­számolás: hamarosan kará­csony, ami, valljuk be, a legtöbb felnőttnek nyűg, ám a gyerekeknek maga a csoda.