Hírsaláta

2012. december 6., csütörtök, Belföld
MINDIG A HATALOM MELLETT ÁLLUNK. Kelemen Hunor az Adevărulnak adott interjújában azt fejtegette, hogy az RMDSZ is, mint minden magára valamit adó párt, hatalomra tör, és készen állnának a szoclibekkel való szövetségre, ám mert Băsescu miatt egyelőre bizonytalan, hogy ki alakít kormányt december 9-e után, az RMDSZ-esek azt sem zárják ki, hogy a demokrata-liberálisokkal lépjenek egyezségre. Hogy ázsiójukat növelje, emlékeztette román partnereit: hosszas fennállásuk alatt már minden demokratikus párttal közösködtek. Kicsit elsírta, hogy milyen nehéz most a helyzetük a magyar versenytárs megjelenése miatt, de azt is elmondta, bíznak a teljes győzelemben.
NEM ALKOTMÁNYSÉRTŐ, DE CENZÚRA. Az Országos Audiovizuális Tanács elhárította az illetékességet, és nem foglalt állást az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) panasza ügyében. A párt sérelmezte, hogy a köztelevízió elutasította választási hirdetésének sugárzását. A médiahatóság keddi ülésén Ion Stavre, a Román Televízió választási műsorainak producere azzal érvelt, hogy az EMNP autonóm régiókat és föderális államberendezkedést szorgalmazó hirdetése alkotmánysértő, és ilyen tartalom sugárzásáért a köztévé nem vállalhatja a felelősséget. Turos Lóránd, a testület magyar tagja az MTI-nek elmondta: kisebbségben maradt az ülésen azzal az álláspontjával, hogy a köztelevízió eljárása cenzúrának minősül. Olyan többségi álláspont alakult ki, hogy a testület semmilyen szerkesztéspolitikát nem írhat elő. Korábban egy – a közérdekű nyilvánosság szabadsága felett őrködő – román civil szervezet közleményben ítélte el a román köztelevíziót a választási klip letiltása miatt, és rámutatott, hogy az nem az alkotmányos rend megsértésére uszít, hanem alkotmánymódosítást sürget törvényes eszközökkel. (Manna)
NEM LESZ ALKOTMÁNYMÓ­DO­SÍTÓ TÖBBSÉGE A SZOCLI­BEKNEK. A CURS közvélemény-kutató intézet is biztos győzelmet jósol az SZLSZ-nek, csak mérései szerint a pártszövetség nem szerzi meg a kétharmados, alkotmánymódosításra alkalmas többséget. A demokraták, vagyis az Igaz Románia Szövetség csupán 17 százalékon áll. A harmadik helyet Dan Diaconescu Néppártja foglalja el 15 százalékkal, a parlamenti küszöböt pedig e három alakulaton kívül csak az RMDSZ képes átlépni a maga 5 százalékával. (Realitatea)
KI A MAGYAROKKAL! A választási közönyt látva ismeretlen tettesek internetes honlapokon nacionalista mozgósító videoklipeket tettek közzé, melyeken voksolásra biztatják a többségi nemzetet, amolyan 1990-es éveket idéző magyarellenes hangulatban. (Transindex)
Cikk megjelenési időpontja: 2012-12-06 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 913
szavazógép
2012-12-06: Közélet - Farcádi Botond:

Sánta Imrét támogatja az MPP (Kampányban)

A Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezete Sánta Imrét, az Erdélyi Magyar Néppárt sepsiszentgyörgyi képviselőjelöltjét támogatja a december 9-i parlamenti választásokon, és arra kéri tagságát, szimpatizánsait, hogy a néppárti politikusra voksoljanak – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Bálint József.
 
2012-12-06: Család - Józsa Zsuzsanna:

Gyógyulás a káros szenvedélyből (2.)

Kozma Ferenc kétgyermekes családapa, a szenvedélybetegeket és családtagjaikat segítő Bonus Pastor Alapítvány sepsiszentgyörgyi támogató csoportjának vezetője múlt héten életének sorsdöntő fordulatairól mesélt. Arról az időszakról, amikor az alkohol rabja lett, s amikor az alapítvány jóvoltából ettől megszabadult. De az igazi küzdelem csak ezután kezdődött: vissza kellett szereznie elvesztett családját, vissza kellett nyernie az eljátszott bizalmat.