Madáretetés

2012. december 6., csütörtök, Család
Sokunknak okoz örömet a madáretetőn megjelenő madarak látványa, mozgásuk megfigyelése, nem csoda, hogy széles körben elterjedt és legnépszerűbb védelmi feladattá vált a téli madáretetés.
Madáretetőt lehet elhelyezni: erkélyeken, ablakok párkányain, kertekben, parkokban, hétvégi házaknál, tavak mentén, erdőkben; célja, hogy télen a táplálékban szűkös időszakon átsegítse a madarakat.
Konyhaablakba teszem ki a madáretetőt, a fagyok beálltával feltöltöm, és tavaszig gondoskodom, hogy ki ne fogyjon belőle az eledel. Zömében széncinegék, verebek járnak rá, de volt vendégem már kékcinege, barátcinege, csuszka, zöldike, meggy­vágó, balkáni gerle, és egy szarka is meglátogatott, bizonyára a kifüggesztett szalonna keltette fel kíváncsiságát.
Az utóbbi években alkalmi madáretetést is végzek, amit sétával kötök össze. Több sétaútvonal is van a városban, amelyet rendszeresen bejá­rok, ilyenkor magammal viszek némi magkeveréket és alkalmi helyekre kiszórom, mindig annyit, amennyit a madarak egyszerre elfogyasztanak, így nem kapnak rá az etetésre. Az alkalmi madáretetésnek is megvannak a maga szépségei, először is kint a szabadban, a friss levegőn, derűs napon vagy havazóban megfigyelni a madarakat egyedi élményt jelent, és nem utolsósorban a séta jót tesz az egészségnek.
Mind a téli madáretetőn, mind az alkalmi etetésnél a madaraknak fekete napraforgómagot adjunk, amit összekeverhetünk a kereskedelemben kapható pinty­eledellel, továbbá tehetünk még a madáretetőre dióbelet, tökmagot, nyers szalonnát, madárkalácsot, séták során pedig bokrokra almát, körtét húzhatunk nyársra.
Cikk megjelenési időpontja: 2012-12-06 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 913
szavazógép
2012-12-06: Család - Józsa Zsuzsanna:

Gyógyulás a káros szenvedélyből (2.)

Kozma Ferenc kétgyermekes családapa, a szenvedélybetegeket és családtagjaikat segítő Bonus Pastor Alapítvány sepsiszentgyörgyi támogató csoportjának vezetője múlt héten életének sorsdöntő fordulatairól mesélt. Arról az időszakról, amikor az alkohol rabja lett, s amikor az alapítvány jóvoltából ettől megszabadult. De az igazi küzdelem csak ezután kezdődött: vissza kellett szereznie elvesztett családját, vissza kellett nyernie az eljátszott bizalmat.
 
2012-12-06: Család - Puskás Attila:

A téli fülőke (Erdő-mező ajándéka)

A kalapos gombák télen életfeltételeik hiánya miatt nem jelennek meg a felszínen. Ritka kivételként mégis néhány nemcsak megjelenik, hanem igényli az alacsony hőmérsékletet. A már bemutatott kései laskagomba mellett ilyen a téli fülőke.