MAMŰ-tárlat három helyszínen

2013. január 9., szerda, Közélet

Sepsiszentgyörgyön egyszerre három helyszínen nyílik meg a MAMŰ alkotócsoport jubileumi, Idő-függések című kiállítása február 12-én: a Székely Nemzeti Múzeum főépületében, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben és a Lábas Házban. Utóbbi helyszínen Diénes Attila egyéni tárlata lesz látható – tudtuk meg Vargha Mihály múzeumigazgatótól. A Marosvásárhelyről induló vándortárlat második helyszíne Sepsiszentgyörgy, innen Veszprémbe költözik.
 

A Marosvásárhelyi Mű­hely (MAMŰ) története 35 évvel ezelőtt a Maros-parti városban, az alternatív kifejezésmódokat kereső művészeti közegben kezdődött. A csoportosulás tagjai 1978–1984 között élénk szellemi és művészeti tevékenységet fejtettek ki kísérleteikkel. Ezt követően a képzőművészek nagy számban hagyták el Romániát. A kitelepedett alkotók közül többen alapítói voltak az 1991-ben Buda­őrsön alakult hasonló nevű képzőművészeti társaságnak: MA(születő) MŰ(vek). A 22 évvel ezelőtti újraalapítás egyrészt a MAMŰ történetének folytatásaként is értelmezhető (névazonosság, szellemi és esetenként személyi folytonosság), ugyanakkor új fejezet kezdeteként is. A hangsúlyt a kortárs képzőművészeti törekvések támogatására, az alkotói megnyilvánulások sokszínűségének megőrzésére, a társművészetek felé történő nyitásra, valamint a nemzetközi művészeti párbeszédek kialakítására helyezik. A társaság folyamatosan bővült.
Az Idő-függések tárlat apropójául a MAMŰ 35. évfordulója szolgál. A közel 70 kiállító művész részvételével megvalósuló vándorkiállítás a MAMŰ-ben találkozó művészetek sokszínűségének keresztmetszetét tárja a látogatók elé. A meghatározott elképzelés kulcsfogalmai – az idő és a függés(ek) – egyrészt az évfordulók emlékező-elemző-értékelő jellegére utalnak, címbeli összekapcsolásuk másrészt a kiállítás hívószava.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2013-01-09: Közélet - Fekete Réka:

Iskolakapcsolat a zene hullámhosszán

Idén az első olyan háromszéki iskolai csereprogram kezdődött meg a hét elején Sepsiszentgyörgyön, amely a magyar kormány által meghirdetett, Határtalanul pályázatrendszerben nyert támogatást. A szombathelyi Művészeti Szakközépiskola negyven diákja és négy tanára vendégeskedik a Plugor Sándor Művészeti Líceumban, pénteken pedig közös hangver­sennyel örvendeztetik meg a város lakosságát.
 
2013-01-09: Közélet - :

Magyar válogatottság a cél!

A Puskás Ferenc Labdarárúgó Akadémiával együttműködő S. K. Csíkszereda legkésőbb februárban Baróton is ifjúsági csoportot indít. A toborzóra 6–11 év közötti erdővidéki fiatalokat várnak, a legjobbakat idővel a csíkszeredai központba, onnan Felcsútra irányítják.