Mi, hol, mikor?

2013. január 11., péntek, Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Ta­mási Áron Színház társulata Molière A fösvény című vígjátékát ma 19 órától a nagyteremben játssza. Tadeusz Slo­bodzianek Ilja próféta című darabja a kamarateremben szombaton és vasárnap 19 órától látható. Mindkét előadást Bocsárdi László rendezte, s mindkettőre érvényesíthetők az Ábel-bérletek, és jegyek is vásárolhatók.

* A marosvásárhelyi Ha­hota Színtársulat a Kész cir­kusz! című zenés szilveszteri kabaré-előadását ma 17 és 20 órától a kézdivásárhelyi Vigadóban mutatja be.
* A Kézdivásárhelyi Vá­rosi Színház Molnár Ferenc A jó tündér című előadását vasárnap 18 órától a Vi­gadóban játssza a Toldi 1.-bérleteseknek. A szabadon maradt helyekre jegyet lehet váltani. Rendező: Kol­csár József.


Bábszínház
A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház Tarbay Ede Foltos, a torkos zsiráf című bábjátékát a bábstúdióban ma 18, szombaton 11 órától játssza. Rendezte: Nagy-Kopeczky Kálmán. Jegyet előjegyeztetni a 0757 047 717-es telefonon lehet Péter Orsolyánál, vagy megvásárolható az előadás előtt fél órával a helyszínen.


Zene
* Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-templomban ma 19 órától rendkívüli hangversenyen lép fel a Szom­bathelyi Művészeti Szakkö­zép­iskola kórusa és zenekara, valamint a helyi Plugor Sándor Művészeti Líceum kórusa és zenekara. Műsoron: Haydn-, Mozart-, Vivaldi-, Liszt-, Kodály- és Eszter­há­zy-művek. Vezényel: Pau­lik Ákos, Sipos Zoltán és Lőfi Gellért. A belépés díjtalan.
* A sepsiszentgyörgyi Bisztróban szombaton 21 órától a fellép az ír-kelta zenét játszó Selfish Murphy zenekar.


Hitvilág
* A kézdivásárhelyi református egyházközség egyetemes imahetén az istentiszteletek naponta 18 órakor kezdődnek az egyházközség pincéjében. Ma Orbán Judit vajnafalvi refor­mátus lelkipásztor szolgál. Szombaton Derzsi György lisznyói lelkipásztor hirdeti az igét.
* Kézdivásárhelyen vasárnap 12.30 órától unitárius istentisztelet lesz az evangélikus templomban.
* Kovásznán a központi református templomban uni­tárius istentiszteletet tartanak vasárnap 16 órától.


Megemlékezés
A Történelmi Vitézi Rend sepsiszéki állománya szombaton 17.30 órakor fáklyás megemlékezést tart a Don-kanyarnál és a keleti fronton elesettek emlékére a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templom kertjében levő második világháborús emlékműnél.


Fegyvertartási engedély
Az újraközölt 2004/295-ös törvény 25. cikkelye alapján a fegyvertartási engedély kiadásától, illetve utolsó láttamozásától számítva öt évig érvényes. A határidő túllépése az engedélyhez kötött fegyverek tartási, viselési és használati jogának megszűnésével jár. Tehát akik 2008-ban kaptak engedélyt, vagy láttamozták utoljára engedélyüket, mától jelentkezhetnek a megyei rendőrségen az engedély láttamozására. Szükséges iratok: típuskérvény, a fegyvertartási engedély és a benne szereplő fegyverek, személyi igazolvány, vadászengedély (esetenként), 4x5-ös színes fénykép, fegyvertartási alkalmassági orvosi igazolvány (hat hónapra érvényes), fegyvertartási alkalmassági pszichológiai igazolvány (12 hónapra érvényes), erkölcsi bizonyítvány. Munkaprogram: hétfőn és pénteken 9–12 óráig. Érdeklődni a 0267 307 400-as telefon 20206-os és 20208-as mellékállomásán vagy a 0723 453 303-as telefonon lehet.


Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 órá­ig az 1918. December 1. úti Sal­via II. (telefon: 0267 313 112, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki!), szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig az 1918. December 1. úti Hipocrate (0267 311 355), Kézdivásár­helyen szombaton és vasárnap 9–12 és 16–20 óráig, illetve éjszaka a Richter (0267 362 280), hétfőtől a Do­na, Kovásznán szombaton 8–13 óráig a Far­macom, 8–12 órá­ig a Vi­pera, vasárnap 9–11 óráig a Far­macom patika tart nyitva.


Kékfény
Előzetesben. A hétfőn Kézdivásárhelyen elkövetett laptoplopás ügyében, amelyről tegnapi lapszámunkban számoltunk be, P. Petru-Marcelius (22) brassói lakost a kézdivásárhelyi bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.
Lopások. A zabolai rendőrök szerdán azonosították G. J. (18) és G. L. (16) székelypetőfalvi lakost, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy nőt meglopott. A gyanúsítottak beismerték tettüket, és visszaadták az ellopott holmit. * A vargyasi rendőrök is eredményesen nyomoztak: azonosították egy december–január időszakban elkövetett lopás gyanúsítottjait a helybeli O. Károly (52) és R. Francisc (64) személyében. * A bűnügyi nyomozók megállapították, hogy K. Csaba Attila (19) sepsiszentgyörgyi lakos gyanúsítható egy helybeli szoláriumban december 28-án elkövetett lopással. A kárt sikerült megtéríteni. Valamennyi esetben eljárás indult.
Falopás. Szerda délután az előpataki rendőrök a csendőrökkel és az olaszteleki erdészekkel együtt járőrözve Árapatak területén egy erdei úton elkapták B. Vasile-Dănuţ (19) és B. Sebastian (23) helybeli lakost, miközben szekéren tűzifát szállított minden irat nélkül. A fát elkobozták, őket lopással vádolják. Néhány órával később pedig C. Vasile (24), C. Bujor (38), C. Florin (31) és L. Daniel (27) erősdi lakost érték tetten, amint éppen két akácfa kivágásán ,,szorgoskodtak” motoros fűrésszel. Mivel már besötétedett, a fát a helyszínen hagyták, az olaszteleki erdészek később mérik meg a kivágott fa mennyiségét. A fűrészt és egy fejszét elkoboztak. (Rendőrségi tájékoztató)


Röviden
Kezdő internetezők klub­ja. A kézdivásárhelyi Báró Wes­selényi Miklós Városi Könyv­tárban ma 10 és 11 óra között internethasználati útmutató vehető igénybe, minden érdeklődő megtanulhatja könnyen kezelni a számítógépet.
Aerobik. Az Ida Aerobic ma 9 órára ingyenes aerobikra vár minden korosztályt a sepsiszentgyörgyi uszodába.
Túra. Az EKE háromszéki osztálya szombaton szalonnasütéssel egybekötött tú­rát szervez a kék körút mentén a stadion–Biróné pusz­tája–Honvéd-kút–Tet­ves-kút–Kölcze-puszta–Bü­dös­kút útvonalon. Indulás 9 órakor a sepsiszentgyörgyi stadiontól. Túravezető: Dukrét Lajos.
Fogadóóra. Kátai Zsu­zsanna, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökségi tagja érdekvédelmi tanácsokat ad a kuláktörvény alapján pót­lékra jogosult személyeknek: ma 9–11 óráig Sepsi­szent­györgyön az EMNT-irodában (volt Demokrácia Központ, Szabadság tér 17. szám, telefon: 0267 310 551), 12–14 óráig Kézdivásárhelyen a néppárt irodájában (44-es udvartér 1. szám, I. emelet, telefon: 0768 193 581).
Áramszünet. Kökös­bács­teleken ma 8.30–15 óráig az 1-es transzformátorállomás körzetében, Sepsiszent­györ­gyön ma 9–10 óráig a Vasile Goldiş utcai 8., 16., 17., 18., 19., 20., 21., 22., 24-es tömbházban, 11–12 óráig a Ro­mulus Cioflec utcai 1., 2., 4., 5., 6., 8., 9-es tömbházban, a Csíki negyedi iskolában, valamint a Mező utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1502
szavazógép
2013-01-09: Magazin - :

Művészet vagy dizájn a doodle?

Sok százmillió ember a szemtanúja annak a metamorfózisnak, amely úgyszólván naponta zajlik a Google nyitóoldalán. A művészi „firkák”, a megszokott ábrát átlényegítő doodle-ok mindig valami jeles alkalomra igyekeznek – többnyire sikerrel – ráirányítani a figyelmet. Gondolnánk, hogy az ezért felelős „agytrösztöt” pusztán egy maroknyi ember alkotja? Egy Pac-Man játék, egy dallamok lejátszására alkalmas gitár vagy egy működő szintetizátor (előbbi Les Paul, utóbbi Robert Moog előtt tiszteleg) – csupán néhány abból a meghökkentő sorozatból, amelynek elemeivé a Google megszokott nyitóoldala időről időre átformálódott.
 
2013-01-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, testvér, anyós, anyatárs, rokon és ismerős,
özv. PIRÁMPEL LAJOSNÉ
DEMETER IRÉN
életének 86. évében hirtelen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2013. január 11-én 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a sepsibükszádi római katolikus ravatalozóháztól.
Nyugodjék békében.
Gyászoló szerettei
4262959