Röviden

2013. január 16., szerda, Világfigyelő
Több a foglalkoztatott Magyarországon
Az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának fideszes alelnöke szerint az eddigi eredmények azt mutatják, Magyar­ország jó utat választott a foglalkoztatáspolitikában, hiszen ma már 160 ezerrel többen dolgoznak, mint a kormányváltáskor.
Kara Ákos így kommentálta az LMP-s Szél Bernadett tegnapi sajtótájékoztatóját, ahol az ellenzéki politikus azt mondta, pártja szerint a kormánynak semmiféle foglalkoztatáspolitikai víziója nincs, egyúttal jelezte, az LMP hamarosan egy zöldmunkahely-teremtési koncepciót mutat be.

Olasz választások – 169 párt indul
A február 24-i parlamenti választásokon 169 párt részvételét engedélyezte tegnap a római belügyminisztérium, miközben egyre hevesebb harc folyik a két politikai vetélytárs, Mario Monti és Silvio Berlusconi között. 169 párt közül választhat majd a kevesebb mint másfél hónap múlva az urnákhoz várt több mint ötvenmillió olasz szavazó. Nemcsak a pártok nagy száma, de a közöttük egyre feszültebb versengés is elbizonytalanítja a szavazókat – állítják a napról napra változó közvélemény-kutatási eredmények magyarázói. A tegnap közölt felmérések egy része szerint a balközép Demokrata Párt és a jobbközép Szabadság Népe között 9 százalékos a különbség, mások szerint már ennek felére csökkent. Abban van csak egyetértés, hogy a politikai mérleg nyelve a Monti vezette mérsékelt tábor lehet, jelenleg 11–15 százalékos támogatottsággal.

Németországi menedékkérők
Több mint 40 százalékkal nőtt Németországban a menedékkérők száma 2012-ben az egy évvel korábbihoz képest. Mindenekelőtt a nyugat-balkáni térségből érkeztek többen, menedékjogot azonban egy kérelmező sem kapott közülük. A német belügyminisztérium adatai szerint 2012-ben 64 539 ezer menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be a hatóságokhoz, ami csaknem 19 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbit. Tavaly a legtöbb kérelmező Szerbiából érkezett, számuk 8477-re emelkedett. A macedón állampolgárságú menedék­kérők száma megnégyszereződött, 4546-ra emelkedett, a Bosznia-Hercegovinából érkezőké pedig az előző évinek a hatszorosára, 2025-re nőtt. Jelentősen emelkedett a szíriai menedékkérők száma is – a 2011-ben regisztrált 2600-ról 6200-ra –, az Afganisztánból érkezettek száma pedig ugyan nem változott érdemben, de csaknem 7500 fővel ők alkották a második legnagyobb csoportot tavaly. Menekült státust összesen 8764 személy kapott 2012-ben, a feldolgozott kérelmek közül több mint 30 ezret elutasítottak, mintegy 45 ezer tavaly benyújtott kérelemről pedig nem döntöttek az év végéig.

Gén segíti a vezetővé válást
Brit kutatók felfedeztek egy gént, amely segít abban, hogy valaki vezetőnek szülessen. Az rs4950 kódjelű „vezetői” gén öröklődik, és kapcsolatba hozható azzal, hogy az emberek vezetővé válnak. A szakemberek elfogadják, hogy a vezetői képességek tanulással is kibontakoznak, de a gén jelentheti a lényeges lökést ahhoz, hogy valakiből vezető vagy beosztott válik. A University College of London kutatói négyezer ember génmintáit vizsgálták és vetették össze a munkájukról és kapcsolati rendszerükről kapott információkkal. A vezetői magatartás mérőeszközeként a munkahelyi vezetői szerepeket használták. Kimutatták, hogy az egyének vezetői jellemvonásaiban megfigyelt eltérések egynegyedét a genetika magyarázza.

Cseh Tamásra emlékeznek
Kiállítással és koncerttel emlékeznek Cseh Tamásra, a 2009-ben elhunyt Kossuth-díjas előadóművészre, énekesre és dalszerzőre január 22-én, a magyar kultúra napján az Országos Széchényi Könyvtárban. A jövő keddi megnyitón Bereményi Géza, Cseh Tamás szövegírója a dalszerzőt, Jankovics Marcell pedig a képzőművész Cseh Tamást mutatja be, aki éppen január 22-én lenne 70 éves. Dalai délben egykori zenésztársai, Novák János, Márta István és Kecske­méti Gábor tolmácsolásában hangzanak fel. A közönség ezen a napon megtekintheti a Levél nővéremnek 2. Katona József színházbeli, 1994. márciusi premierjéről készült koncertfelvétel restaurált, kiegészített változatát, valamint a Cseh Tamás arcai című 75 perces összeállítást. A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2013-01-16 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 913
szavazógép
2013-01-16: Világfigyelő - :

Nem magányos merénylő végzett az elnökkel (Fókuszban a Kennedy-gyilkosság)

Unokaöccse szerint nem magányos merénylő gyilkolta meg ötven évvel ezelőtt John F. Kennedy amerikai elnököt – közölte a hét végén a The Dallas Morning News.
 
2013-01-17: Család - Józsa Zsuzsanna:

Gyógyulás a káros szenvedélyből (5.)

Az előző részekben a sepsiszentgyörgyi református egyházközség Szenczi Molnár Albert Könyvtárában működő Bonus Pastor Alapítvány, a szenvedélybetegeket segítő csoport működéséről, vezetőjének életéről olvashattak bővebben. Ebben a részben a hozzátartozói csoportból egy társfüggőségben élő, gyermekét egyedül nevelő édesanya vall életéről, kinek gyermeke valamikor tudatmódosító szereket használt...