Röviden

2013. január 23., szerda, Világfigyelő
Erős régiók a válságkezelésért
Ahhoz, hogy Európa sikerrel oldja meg a gazdasági válság nehézségeit, stabil és jól fejlődő régiókra van szükség az unióban és határai mentén – nyilatkozta Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Idén Magyarország tölti be a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) elnöki posztját, és a tegnapi megnyitón Németh Zsolt kiemelte: a magyar elnökség célja, hogy szorosabbra fűzze a gazdasági kapcsolatokat Közép-Európában, közös álláspontot alakítsanak ki uniós ügyekben és növeljék a KEK láthatóságát a világban. Giorgio Rosso Cicogna KEK-főtitkár hangsúlyozta, a KEK működése valódi sikertörténet, forrásaiból rengeteg program megvalósítását támogatták már.

Gaudi-Nagy: politikai támadás a Jobbik ellen
Ellene, ezáltal a Jobbik és egész Magyarország ellen indított támadásnak tekinti Gaudi-Nagy Tamás, hogy egy olasz képviselő kezdeményezte akkreditációjának visszavonását az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében. A közgyűlés strasbourgi ülésén tartózkodó Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik parlamenti képviselője tegnap kijelentette: ezzel minden olyan európai polgár ellen támadás indult, aki „nem bizonyos véleményformálók akarata és elgondolása szerint” képzeli el Európa jelenét és jövőjét. Egy nappal korábban Fiamma Nirenstein olasz néppárti képviselő kezdeményezte a magyar és a görög küldöttség egyes tagjai akkreditációjának felülvizsgálatát.

A korrupció veszély a demokráciára
Európában a korrupció jelenti a legnagyobb fenyegetést a demokráciára – jelentette ki tegnap Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára a 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet parlamenti közgyűlésének idei első ülésszakán. A főtitkár a korrupció elleni küzdelem részeként említette, hogy az ET-nek segítenie kell tagállamait az igazságszolgáltatási reformban, meg kell védenie a szólás és a média szabadságát, fel kell lépnie a gyűlöletbeszéd és az intolerancia ellen, és meg kell védenie a kontinens sokszínűségét és kisebbségeit. Jagland mindemellett sürgette, hogy a szervezet tagállamai „vegyék komolyan” az Európa Tanács ajánlásait.

A sikeres megbékélést ünnepelték
Együttes ülésen emlékezett meg tegnap Berlinben a német és a francia törvényhozás alsóháza, azaz a Bundestag és a nemzetgyűlés a német–francia együttműködés alapját megteremtő Elysée-szerződés aláírásának 50. évfordulójáról. A berlini Reichstagban – a Bundestag épületében – tartott ülésen részt vett mintegy 400 francia és több mint 600 német parlamenti képviselő, Angela Merkel német kancellár, Joachim Gauck német szövetségi elnök, Francois Hollande francia államfő és a két kormány csaknem összes tagja. Az ülésen elfogadott nyilatkozat szerint a német–francia együttműködésnek továbbra is az európai egység eszméjét kell szolgálnia, és az uniós integrációt nem szabad gazdasági ügyekre korlátozni. Mindenekelőtt a válságot leginkább megszenvedő fiatal nemzedékek előtt kell új perspektívát nyitni a dokumentum szerint. A német–francia barátsági szerződést Konrad Adenauer, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja és Charles de Gaulle francia államfő írta alá 1963. január 22-én a párizsi Elysée-palotában.

Romlott a demokrácia helyzete Szlovákiában
Enyhén romlott a demokrácia helyzete 2012-ben Szlovákiában az előző évihez képest a pozsonyi Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) tegnap nyilvánosságra hozott, Barométer című jelentése szerint. A civil szervezet által megadott értékelési skála szerint Szlovákiában a demokrácia helyzete 2012-ben 2,8-as értéken volt (az értékelés szerint az 1-es osztályzat a legjobb és az 5-ös a leggyengébb). Ez visszaesést jelent a 2011-es évhez képest, mert akkor 2,6 volt a mutató éves átlagban. Az IVO Barométer négy szegmensben vizsgálja a demokrácia elveinek betartását: értékeli a demokratikus intézmények és a jogállamiság helyzetét, a jogalkotást, az emberi és kisebbségi jogok betartását, valamint a sajtó függetlenségét.
Cikk megjelenési időpontja: 2013-01-23 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 913
szavazógép
2013-01-23: Világfigyelő - :

Egynapos Cseh Tamás-kiállítás (A magyar kultúra napja)

Cseh Tamás festményeiből, grafikáiból, filmjeiből, fotóiból, koncertplakátjaiból, lemezborítóiból és személyes tárgyaiból nyílt egynapos kiállítás tegnap, a magyar kultúra napján, a művész 70. születésnapján az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK).
 
2013-01-24: Család - Józsa Zsuzsanna:

Gyógyulás a káros szenvedélyből (6.)

Az előző részekben a sepsiszentgyörgyi református egyházközség Szenczi Molnár Albert Könyvtárában működő Bonus Pastor Alapítvány szenvedélybetegeket segítő csoportjáról, vezetőjének életéről olvashattak bővebben. Most a hozzátartozói csoportból egy társfüggőségben élő, gyermekét egyedül nevelő édesanya folytatja vallomását... Az egykor tudatmódosító szereket fogyasztó fiatal történetében tanulságos a felismerés: mindig a hozzátartozónak kell megtennie az első lépést, és elengedhetetlen a feltétel nélküli szeretet.