Kacskaringós ösvényeken

2013. január 30., szerda, Riport

Utunk több okból is a Rika alatti Felsőrákosra vezetett. Riportunk címe Beke György felsőrákosi emlékeket idéző írásához kapcsolódik. Való, hogy egyre kacskaringósabbak a hétköznapok ösvényei nemcsak az emberek, hanem az egész faluközösség számára is. A kacskaringó olykor éles kanyart jelent, ami csak akkor jó, ha kedvező fordulatot rejteget. Ilyesmiben bizakodnának a felsőrákosiak is. A remény nem hervadó virág – jegyezte meg egy kisgyermekes anya, aki hinni szeretné, hogy az új baróti városvezetés változást hoz a falu életében.
 

  • Albert Levente felvételei
    Albert Levente felvételei
  • Megfogyva ugyan, de még nyolcosztályos az iskola
    Megfogyva ugyan, de még nyolcosztályos az iskola
  • Kotecz Attila falufelelős
    Kotecz Attila falufelelős
  • Kotecz József lelkész
    Kotecz József lelkész
  • Andorkó Ferenc közbirtokossági elnök
    Andorkó Ferenc közbirtokossági elnök

Egy falugyűlés hangulata
Itt sem fonják majd kolbászból a kerítéseket – tudjuk, de olyan jó hangulatú falugyűlést tartott az új baróti polgármester, hogy reménykedni kezdtünk – mondták a felsőrákosiak. A lehetetlent ő sem ígérheti, de ha az utakat-utcákat sikerül feljavítani, a földek-kaszálók tulajdonlevelét kiállítani, és ha még ravatalozót is építenek, akkor az a rákosiak érzése, hogy kezdenének egyenesbe jönni. Valóban, reménykedő a hangulat a lakosság körében, igazolták idős helybeli férfiemberek, régi ismerőseim. An­nak ellenére, hogy nehéz a gazdasági helyzet, hogy egyre kevesebb a munkahely, ezt így fejezték ki jó székelyesen: „a lejtőn nem lehet megállni!”, mármint „az uniós lejtőn”.
– Mit lehet most, költségvetés előtt elmondani Felsőrákosra vonatkoztatva? – kérdeztük Lázár-Kiss Barna András polgármestert.
– Megoldani azt, amire van lehetőség, s a többire anyagi alapokat teremteni. A beígért ravatalozót felépítjük, rájuk bíztam annak helyét, a héten kicövekelik. Önerőből és megyei pályázati pénzből fogjuk megépíteni. Ismerem a rákosi gondokat, rendre mind sorra kerülnek: a falu közötti útszakasz javítása, a központi gyerekpark is. Kérték, hogy indítsuk be újra a tejcsarnokot, amiről hamarosan dönteni fogunk.
Megkerestük Kotecz Attilát is, aki a falut képviseli a baróti városi tanácsban.
– Régi óhajunk – mondta – a keresztúti bekötőút felújítása: mindenki tud róla, a megyei tanács is. A Barót-köpeci keresztút felőli bekötőúttal kapcsolatosan polgármesterünk kijelentette: a négy évnek nem szabad úgy eltelnie, hogy Rákosnak ne legyen aszfaltos bekötőútja! Pénz nélkül nem kezdhette korszakalkotó dolgokkal a városvezetés sem. Az apróbb dolgok is fontosak. Épült két fásszín: az iskolához és a kultúrotthonhoz. Utóbbihoz és az óvodához kaput állítottunk. A rákosi ember örvendett, hogy havat takarítottak a faluban, megszórták a téli utat, és ha valamit kérünk a várostól, segítenek. Szakács László alpolgármester sikerrel foglalkoztatta a helybeli szociális segélyeseket a sürgős munkálatoknál, favágásnál, sánctakarításnál, homokszórásnál. A 2013-ra beígért ravatalozó építését támogatni fogja a rákosi közbirtokosság is. Írt már a lap arról, hogy rendezni akarják az ún. Úrnitt bennvaló telkét, lebontani az ott álló romokat, s helyébe gyerekparkot, játszóteret, zöldövezetfélét berendezni a gyerekeknek-fiataloknak. Nem mondom, hogy nincs művelődési élet nálunk, de élénkebb lenne, ha volna egy helybeli hozzáértő kultúrfelelős. A város kultúréletét irányító Demeter László, reméljük, minket sem felejt ki a szórásból.

Láncfűrész szól a Rikában
– A közbirtokosságnál nincs megállás. Most termeltetjük a fát a Csíki Están patakában, hogy ki tudjuk adni a tagságnak az idei évre járó tűzifát. 2130 méter fáról van szó. Bérmentesen kerül a 316 járulékot váró tag udvarára vagy kapuja elejébe – tájékoztatott Andorkó Ferenc elnök és Székely Miklós alelnök.
Egy hektár egy jog, s arra 1,5 méter fa jár a tagoknak, ez a közgyűlés határozata. De mint mindenütt, itt is vannak elégedetlenkedők, ez a tagság mintegy tíz százaléka, de mint mondták: attól még a karaván halad. A közbirtokosság megmentette és használható állapotba hoz­ta az erdő rengetegében lévő híres rákosi Sós­kutat. Gyógyfürdővé, stranddá varázslása azon­­ban je­lentős pénzösszegeket, pályázati pén­zeket feltételez, és jól járható bekötőutat. Reménységgel tekintenek a Leader-program felé.
– Sajnos, itt nagyon kacskaringósnak látszik az ösvény – mondta Andorkó –, mert mi falusi közbirtokosságként nem tudunk pályázni, ahhoz városi jogi személy kell, ez a státus számunkra hátrány. Egyeztetni szeretnénk a városvezetéssel, amely fel akarja újítani a bibarcfalvi fürdőt. Nos, Felsőrákos is olyan gyermeke Barótnak, mint Bibarcfalva.
A rákosiak abban reménykednek, hogy 2014 után új kapuk nyílnak az unió felé, mi is csak azt tudjuk kérdezni: lesz-e még ennél is kacskaringósabb az ösvény Nyugat-Európa és Erdélyország között?

Magad, Uram...
Értik ezt a kérés nélkül jövő parancsféleséget, hiszen jobbára önerőből és többnyire amerikai testvéri segítségből elkészült az egykori kántori lakból kialakított közösségi ház, vendégszobák, az alagsorban pedig egy konyhai részleggel ellátott multifunkcionális konferenciaterem, amit ebédlőként is lehet használni. Ebben az esztendőben olyan szabadtéri fedett alkalmatosságot is építettek, amely alatt nyári-őszi időben bármilyen rendezvényt követően ötven embert le lehet ültetni, étkeztetni – tudtuk meg Kotecz József unitárius lelkésztől, aki 32 éve szolgál ebben az eklézsiában, és Pető Elemér gondnoktól.
Idénre tervezik a vendégház környezetének parkosítását, kerítések építését. Felsőrákos városhoz csatolt falusi település lévén, az egyház kiveszi részét a közösségi életből is, a falunapok szervezését is majdnem egészében elvállalta, miként az idei Olt menti unitárius találkozó szervezésében is ők a sorosok.
– Öt alkalommal megszerveztük a farsangi hagyományos kosaras bált, az ideit, a hatodikat február 23-ra tervezzük – részletezte a lelkész. – Szintén a mi rendezvényünk az őszi hálaadással egybekötött falunap, amit ebben az esztendőben kivételesen kétnaposra tervezünk, mert az első napon egy megyeközi kórustalálkozót szeretnénk szervezni, ahová meghívnánk Hargita és Brassó megyei kórusokat is.
Gondoltak a hétköznapibb dolgokra is, olyan létesítményre, amely az egyházközség anyagi forrása lehet. Hosszú lejáratú szerződést kötnek egy napelemeket telepítő német céggel. Az építmény az egyházközség területén kapna helyet, közel a villanytelephez. Generációváltás volt, és újraalakították a Dávid Ferenc Ifjúsági Egyletet, mert számítanak a fiatalokra. Az eklézsia állandó jelleggel ápolja testvéregyházi kapcsolatait. Huszonegy esztendeje intenzíven működik a kapcsolat az egyesült államokbeli Spokane város univerzalista unitáriusaival és az ottani Westminster Congregational United Church of Chisttel. Spokane-ben február 10-én tartanak felsőrákosi napot, ahol az istentisztelet alkalmával gyűjtést szerveznek a felsőrákosi unitárius egyházközség javára, ugyanis ebben az évben tatarozni kell a műemléknek nyilvánított harangtornyot. Nagy Adél tiszteletes asszony, aki az ünnepi szószéki szolgálatot fogja tartani, már odautazott. Az ezt megelőző napon kerül sor a közös Skype-konferenciára, amelyen a két gyülekezet vezetősége vesz részt. A lelkész azt is megjegyezte, hogy a helybeli iskola internetes kapcsolatát is ennek a két testvérgyülekezetnek köszönheti.

Kormos Gyula feslő emléke
Gyermekzsivaj fogadott az iskola udvarán, s a tanáriban Peszternák Gyöngyike, akit a mostani nyelven programfelelősnek neveznek a tanügyben. Tőle tudjuk, hogy az I–VIII. osztályos iskolában 83 gyerek tanul, hogy a lélekszámmal nincs nagy baj, de már az alsó tagozaton is vannak összevont osztályok. Sok a  gond a roma tanulókkal, de a pedagógusok feladata, hogy megkeressék az egyensúlyt. Különösebb panaszuk nincs. Van meleg, van ivóvíz, gyermeki jókedv.
Felsőrákosnak, ahol a lakosság zöme unitárius vallásban él, annyi a jeles személyisége, hogy az iskolának nevet is lehetett volna adni. Veress Katica nyugalmazott magyartanárral tárgyaltuk, hogy például az innen származó unitárius író, lapszerkesztő Kormos (Székely) Gyula (1917–1981) lehetne az iskola névadója, hiszen Katica szerint rövid ideig oktatott is a faluban. A megkérdezettek közül kevesen emlékeztek rá. Közeli rokonát, Anna nénit, e sorok írója is ismerte. Hadd ne mondjuk el, hogy voltak olyan írók, akik „,kissé baloldali érzésűek voltak – emlékezett az idős asszony –, a mi falunkról is ilyen szellemben írtak.”
Kormos író, újságíró, szerkesztő és jeles műfordító, teológiát végzett unitárius hitoktató lelkész volt. Úgy érezzük, hogy a számos jeles kiadvány szerkesztőjét, regényírót és novellistát, a magyar irodalom és nyelv tanárát a jelenkori hazai irodalomtörténet a maga helyére beillesztette. Írói neve a falu mellett kanyargó Kormos folyóhoz kötődik. A két világháború között ő szerkesztette a kolozsvári unitárius Kriza Önképzőkör Remény című lapját. „Az azonnali segítő szándék, a közvetlen írói beavatkozás igénye nemegyszer türel­met­lenné is tette tollát. Az élet konfliktusait, leg­inkább a közösségi és egyéni szempontok, erkölcsök, igények összeütközését, éppen mert soha nem szakadt el a nyers valóságtól, meglátta és jól látta; legfentebb, ha a közvetlen utat torlasz zárta le éppen, más írótársaihoz ha­sonlóan az anekdota kacskaringósabb ösvényein közelítette meg a köznapi drámákat” – írta róla az egykori nagy riporter, uzoni Beke György. Soraiból ráismerünk, hogy Kormos ízig­-vérig Sátoros-Rákos „szülötte” volt. Kor­mos Gyula emléktáblát érdemel-e, felvehetné-e nevét Felsőrákos iskolája?  – kérdezzük.
Andorkó Enikő, a helybeli óvoda pedagógusa Felsőrákosról írta államvizsga-dolgozatát. Úgy gondoljuk, hogy adatait, kutatási eredményeit hasznosítani lehetne falufüzet formájában. Asszonyként más szemszögből is rálát a település rusztikus életére, megmentett népi hagyományaira, szokásrendjére. Dolgozatában bemutatta azokat a helybeli szövőasszonyokat, akiknek osztovátáján születnek ma is a szebbnél szebb rákosi szőttesek: Szabó Rózát és Bíró Margitot. Lesznek támogatói is a felsőrákosi falufüzetnek, amolyan névjegykártyája lesz majd a településnek.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 730
szavazógép
2013-01-30: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

Bécsi bál Sepsiszentgyörgyön
Édes borsókrém királyrákkal, lilára sült stájerországi marhabélszín kapribogyómártással, babéros cékla rizottóval – többek közt ezeket az étkeket szolgálják fel a vendégeknek az első sepsiszentgyörgyi Bécsi bálon. A hagyományteremtő jellegű rendezvényre február kilencedikén kerül sor, helyszíne a Park Szálló étterme – jelentették be tegnap a szervezők.
2013-01-30: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Tánc
A Háromszék Tánc­együttes csütörtökön 12 órától a kézdiszentléleki kultúrotthonban bemutatja Csipke­rózsika című zenés-táncos mesejátékát.