Svájcból a világ

2013. február 6., szerda, Közélet
Két évszázad történéseit kétszáz oldalban megírva értelmetlen lenne összefoglalni, Bogdán László beszélgetőtársként, Szávai Géza szerzőként megtette ezt a tegnap esti könyvbemutatón.
  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele
Annyit csupán: az író az általa „a világ közös nevezőjének” tartott Svájcból láttatja hőseivel a világot, szándéka szerint azonban nem Svájcról szól regénye, hanem az ország két ismérve: semlegessége és aranya eszméinek felhasználásával véleményeit fogalmazza meg a világ dolgairól. Mert hősei „életének értelme a semlegesség, amit militarista eszközökkel védenek”, míg „az arany mindent átformálhat, és erről írni koc­kázatos”. Mondott olyat is: „a világ fiatal fiúi és lányai számára a legfontosabb dolgok vannak benne, amelyekkel találkozik életében”, meg hogy a könyvben „életek és sorsok peregnek mengyelejevi meghatározás szerint”. Ezek után vagy fel­kelti az olvasó érdeklődését a Csodálatos országokba hoztalak című regény, vagy sem, de az biztos: a bemutató újszerűsége – a zenei társítás – esetenként megszívlelendő, Gáspár Ál­mos gitárjátéka, ha néha hosszúnak is tűnt, legalább jó volt. (vop)
Cikk megjelenési időpontja: 2013-02-06 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 131
szavazógép
2013-02-06: Közélet - :

Keresik a zászlórongálót

A román zászlót meggyalázó kilétének felderítésére indított nyomozás folyamatban – tájékoztatott Silviu Stoenescu, a megyei rendőrség közrendészetért felelős parancsnokhelyettese.
2013-02-06: Közélet - :

Kiseperte a rablót

Dulakodásig fajuló incidens történt kedd este fél nyolc után Nagybacon egyik vegyesüzletében. A rendőrség szerint nem történt nagy dolog, mindössze egy liter bort próbált ellopni a kereskedésből a fiatalkorú elkövető, de a 75 esztendős Mihály Piroska eladó ellenállt, és szó szerint kiseprűzte az arcát elfedő legényt.