Sepsiszentgyörgy, 2018. február 20., kedd 11:23
Köszöntjük Aladár, Álmos nevű olvasóinkat!

Élen a munkahelyteremtés (Szavazás a költségvetésről)

2013. február 19., kedd, Közélet
Sokan tartják fontosnak az útjavítást. Albert Levente archív felvétele
Sokan tartják fontosnak az útjavítást. Albert Levente archív felvétele
Lezárult a sepsiszentgyörgyi városháza kezdeményezte internetes szavazás, a Sepsiszentgyörgy költségvetésének elosztásáról voksolók – akárcsak tavaly, az első ízben szervezett hasonló véleménynyilvánításkor – leginkább azt szeretnék, ha a városvezetés új munkahelyek létrehozásába fektetne. Ellenkező póluson a közvilágítás, közszállítás szerepel.
 
Jelölje be azt a három költségvetési tételt, amelyre Ön a legtöbb pénzt fordítaná 2013-ban – fogalmazta meg a városháza a kérdést. A magyar nyelvű honlapon 908-an szavaztak, 578-an a munkahelyteremtést jelölték meg, 296-an az ifjúság és sport témakört, 254-en az infrastruktúra fejlesztését. A legkeve­sebb szavazatot a közszállítás (2), közvilágítás (36) és a szociális szol­gáltatások (50) kapták. A román honlapon hasonlóképp alakultak az eredmények: a 222 voksolóból 128 a munkahelyteremtésre, 74 az oktatásra, 70 az ifjúság és sport tételre szavazott, a legke­vesebb voksot a közszállítás (11), közvilágítás (11) és közbiztonság (12) kapta.
Sztakics Éva alpolgármester szerint a városlakók óhaja tulajdonképpen egybeesik a városvezetésével, hiszen az önkormányzat is úgy gondolja, minél kevesebbet kellene fordítani azok támogatására, akik nem dolgoznak, a munkában való elhelyezkedést kellene inkább támogatni, ehhez természetszerűleg még több munkahely teremtése szükségeltetik. A városvezetés közvetlenül ebben ugyan édeskeveset tehet, közvetett módon annál többet: újabb és újabb vállalkozások vonzásával például. Ezért fektetnek nagy hangsúlyt a szépmezői ipari parkra, melynek bő három évi vajúdást követően immár aláírták kivitelezési szerződését, jelenleg a versenytárgyalásokat megszervező, illetve az egész pályázatot lebonyolító konzultáns cég kiválasztása zajlik. Ami az ifjúsági és sporttevékenységek kiemeltebb támogatására vonatkozik, az alpolgármester szerint egyértelmű: a fiatalokra, a jövő generációjára kell a legnagyobb figyelmet, a legtöbb pénzt fordítani – és megjegyzendő, a szavazáson a negyedik helyen „végzett” kultúratámogatási igény is gyakorlatilag ide kapcsolódik, hiszen a városbeli színházak és amatőr együttesek programjai teremtik meg közösen azt a hangulatot, amelyet a fiatalság értékel.
Az infrastruktúrafejlesztés is jogos igénye a lakosságnak, látványos fejlődés előtt áll a város. Tény: az idén kezdődő átalakulások sok bosszúságot is okozhatnak majd, a víz- és csatornahálózat fejlesztése-felújítása utcák bolygatását jelenti, ezért a lakók türelmét kérik, de mint megjegyezte: jó út csak felújított infrastruktúra után lehetséges. És a járdák vonatkozásában is akad bőven tennivaló még városszerte – fűzte hozzá Sztakics Éva. A kevésbé „népszerű” témakörökre adott a magyarázat: a közvilágítás sokat javult az elmúlt évek során, a villanyoszlopok cseréjével energiatakarékos, ugyanakkor jobb látási viszonyokat biztosító világítótesteket szereltek fel immár nem csak a főbb útvonalak mentén, és sok helyütt ki is terjesztették a közvilágítási hálózatot. A közszállítás ellentmondásos szolgáltatás, kisváros lévén, kevesen veszik igénybe, az önkormányzat nagy anyagi ráfordítással működteti, viszont olyan szinten, hogy használói mégis elégedettek legyenek.
Hozzászólások
2013. február 19.
kedd 07:20
szekelyhajnal
148 hozzászólás
Ne olyan befektetőket hozzon az önkormányzat,akik Hiper-Szuper Marketeket építtettetnek,hanem akik visszavásárolják az eladott gyárakat

2013. február 19.
kedd 08:20
ladoga2009
1165 hozzászólás
Az átláthatóság és a polgárok aktív implikálásának látszatát keltő politikusi cselekedet. Azt szeretné jó médiafogásaként az olvasókkal elfogadtatni, hogy a városvezetés, a Polgármester számol a lakóság véleményével, komolyan gondolja az átláthatósági törvény gyakorlati oldalát is.
Igen ám, csak „kilátszik a ló lába”.
Első sorban a – már másodjára – alkalmazott internetes felmérés kérdése megtévesztően úgy hangzik, mintha a felsorolt „témakörök”, ahogyan az újságíró nevezi, költségvetési tételek lennének. El kell mondanom, hogy sajnos nem azok, illetve csak részben. A listavezető - munkahelyteremtés, vagy hasonló tartalmú, éppenséggel nem is létezik, az infrastruktúra fejlesztése is megtévesztő lehet, ebben a formában ez sem szerepel.
A szociális szolgáltatások utolsó helye mutatja a megtévesztés kiteljesedését (ugye első és utolsó), hisz ez sem nagyrészt Hivatalfüggő. A lakóságnak joga van szolgáltatások igénylésére: szociális segély, családpótlék, fűtéstámogatás és egyebek, mind-mind rmdsz szavazattal is hitelesített, törvények kérdései. Nem szavazatra állítják össze a helyi tanácsban.
Visszatérve a listavezető munkahelyteremtésre, ez nem a Hivatal és nem a Helyi tanács kérdése. A városvezetés lehetőleg ne zavarjon el potenciális vállalkozókat engedélyek ki nem adásával, időhúzással, általános vagy zonális urbanisztikai tervek jóvá nem hagyásával, ne ódzkodjon megvitatás alá tenni fejlesztésre szánt ingatlanok bérbeadását, koncesszionálását, esetleg eladását. A városvezetés hozzájárulhat implicit a munkahelyteremtéshez: vállalkozóbarát és adófizető-barát adók és illetékek jóváhagyásával, hatáskörében levő infrastruktúrák feljavításával, a szakmai oktatás segítségével.
Meg kellett volna kérdezni a városvezetést, hogyan használta fel a tavalyi „véleménynyilvánítás” eredményeit, mik lettek a konkrét eredményei a szubszidiaritás elve sajátos értelmezésének a megyeszékhelyen.
A költségvetés sajnos csak kis mértékben óhaj-függő. Főleg mikor Bukarest nem tömi szájadat a pártíz hatalmat-támogató szavazatodért, főleg mikor nem lehet újabb hiteleket felvenni, mikor már nem emelhetőek a végtelenbe a helyi adók és illetékek.
A költségvetés általában egy mérleg. A várhatóan beterhelt és bejött jövedelmek függvénye, nem egy lánymese, még az rmdsz-es polgármestereknek sem! A többi szemfényvesztés, altató, tükörtörő kalapács a lakóság kezébe.


2013. február 19.
kedd 11:55
Sascha
1893 hozzászólás
Mégis mit várt a városvezetés? Járdaszegélyek kicserélése legyen az első helyen?
@ladoga2009 - mint mindig, most is fején találtad a szöget.

2013. február 19.
kedd 12:11
dinibacsi
11079 hozzászólás
Stimel,ladoga!porhintés,a demokrácia látszatának megörzése,közben már rég a felmérés elött kész volt a költségvetés!!és fogadni merek akárkivel,hogy egy költségvetés-tervezetet ha odaadod a tanácsosoknak,elénél több nem érti,fogalma sincs,mi mennyi és hogy!Falun pedig egy tanácsos sem érti,mert mitöl is értené.,mikor a polgi is csak felolvassa,amit a könyvelöség elé rak!

2013. február 19.
kedd 19:31
Szekeres
2393 hozzászólás
A legtöbb tanácsos csakis a pénzért jelenik meg de legtöbb esteben csak fizikailag van jelen és sok sok minderől csak mint szavazógép cselekszik.../tisztelet a kivételnek/....Ami a költségvetést illeti, hát dininek nagyon is igazat ado, főleg faluhelyen...de sok estben maga a polgármester sem érti egészében a dolgot...

2013-02-19: Közélet - Hecser László:

Nem eladó a telek (Bevásárlóközpont Baróton)

Nem mondtak le a bevásárlóközpont létesítésének tervéről, és szó sincs arról, hogy áruba bocsátanák az e célra megvásárolt területet, sőt, arra készülnek, hogy az aktualizált terveket újra a tanács elé terjesszék és elfogadtassák – nyilatkozta a baróti bevásárlóközpont építését célul tűző Arena Design Kft. vezetője, Adrian Costea válaszul Lázár-Kiss Barna András polgármester múlt héten tett kijelentéseire.
 
2013-02-19: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Vészcsengők

Sok kisdiák gyengén szerepelt vagy épp elbukott a próba-képességvizsgán, az érettségi előtti felmérő is lármafa lehetne szülőnek, gyermeknek, pedagógusnak egyaránt, s félő, ha I–IV. osztályban végeznének tudásfelmérőt, kiderülne, már zsenge kisdiák korban sem tanulnak a gyermekek, holott ez az az időszak, amikor lett légyen az lány vagy fiú, imádja tanítóját, s általában szentírásnak tekinti minden szavát.