Szavazás a költségvetésrőlÉlen a munkahelyteremtés

2013. február 19., kedd, Közélet
Lezárult a sepsiszentgyörgyi városháza kezdeményezte internetes szavazás, a Sepsiszentgyörgy költségvetésének elosztásáról voksolók – akárcsak tavaly, az első ízben szervezett hasonló véleménynyilvánításkor – leginkább azt szeretnék, ha a városvezetés új munkahelyek létrehozásába fektetne. Ellenkező póluson a közvilágítás, közszállítás szerepel.
 
  • Sokan tartják fontosnak az útjavítást. Albert Levente archív felvétele
    Sokan tartják fontosnak az útjavítást. Albert Levente archív felvétele
Jelölje be azt a három költségvetési tételt, amelyre Ön a legtöbb pénzt fordítaná 2013-ban – fogalmazta meg a városháza a kérdést. A magyar nyelvű honlapon 908-an szavaztak, 578-an a munkahelyteremtést jelölték meg, 296-an az ifjúság és sport témakört, 254-en az infrastruktúra fejlesztését. A legkeve­sebb szavazatot a közszállítás (2), közvilágítás (36) és a szociális szol­gáltatások (50) kapták. A román honlapon hasonlóképp alakultak az eredmények: a 222 voksolóból 128 a munkahelyteremtésre, 74 az oktatásra, 70 az ifjúság és sport tételre szavazott, a legke­vesebb voksot a közszállítás (11), közvilágítás (11) és közbiztonság (12) kapta.
Sztakics Éva alpolgármester szerint a városlakók óhaja tulajdonképpen egybeesik a városvezetésével, hiszen az önkormányzat is úgy gondolja, minél kevesebbet kellene fordítani azok támogatására, akik nem dolgoznak, a munkában való elhelyezkedést kellene inkább támogatni, ehhez természetszerűleg még több munkahely teremtése szükségeltetik. A városvezetés közvetlenül ebben ugyan édeskeveset tehet, közvetett módon annál többet: újabb és újabb vállalkozások vonzásával például. Ezért fektetnek nagy hangsúlyt a szépmezői ipari parkra, melynek bő három évi vajúdást követően immár aláírták kivitelezési szerződését, jelenleg a versenytárgyalásokat megszervező, illetve az egész pályázatot lebonyolító konzultáns cég kiválasztása zajlik. Ami az ifjúsági és sporttevékenységek kiemeltebb támogatására vonatkozik, az alpolgármester szerint egyértelmű: a fiatalokra, a jövő generációjára kell a legnagyobb figyelmet, a legtöbb pénzt fordítani – és megjegyzendő, a szavazáson a negyedik helyen „végzett” kultúratámogatási igény is gyakorlatilag ide kapcsolódik, hiszen a városbeli színházak és amatőr együttesek programjai teremtik meg közösen azt a hangulatot, amelyet a fiatalság értékel.
Az infrastruktúrafejlesztés is jogos igénye a lakosságnak, látványos fejlődés előtt áll a város. Tény: az idén kezdődő átalakulások sok bosszúságot is okozhatnak majd, a víz- és csatornahálózat fejlesztése-felújítása utcák bolygatását jelenti, ezért a lakók türelmét kérik, de mint megjegyezte: jó út csak felújított infrastruktúra után lehetséges. És a járdák vonatkozásában is akad bőven tennivaló még városszerte – fűzte hozzá Sztakics Éva. A kevésbé „népszerű” témakörökre adott a magyarázat: a közvilágítás sokat javult az elmúlt évek során, a villanyoszlopok cseréjével energiatakarékos, ugyanakkor jobb látási viszonyokat biztosító világítótesteket szereltek fel immár nem csak a főbb útvonalak mentén, és sok helyütt ki is terjesztették a közvilágítási hálózatot. A közszállítás ellentmondásos szolgáltatás, kisváros lévén, kevesen veszik igénybe, az önkormányzat nagy anyagi ráfordítással működteti, viszont olyan szinten, hogy használói mégis elégedettek legyenek.
Cikk megjelenési időpontja: 2013-02-19 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 211
szavazógép
2013-02-19: Közélet - Hecser László:

Nem eladó a telek (Bevásárlóközpont Baróton)

Nem mondtak le a bevásárlóközpont létesítésének tervéről, és szó sincs arról, hogy áruba bocsátanák az e célra megvásárolt területet, sőt, arra készülnek, hogy az aktualizált terveket újra a tanács elé terjesszék és elfogadtassák – nyilatkozta a baróti bevásárlóközpont építését célul tűző Arena Design Kft. vezetője, Adrian Costea válaszul Lázár-Kiss Barna András polgármester múlt héten tett kijelentéseire.
 
2013-02-19: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Vészcsengők

Sok kisdiák gyengén szerepelt vagy épp elbukott a próba-képességvizsgán, az érettségi előtti felmérő is lármafa lehetne szülőnek, gyermeknek, pedagógusnak egyaránt, s félő, ha I–IV. osztályban végeznének tudásfelmérőt, kiderülne, már zsenge kisdiák korban sem tanulnak a gyermekek, holott ez az az időszak, amikor lett légyen az lány vagy fiú, imádja tanítóját, s általában szentírásnak tekinti minden szavát.