Mi, hol, mikor?

2013. február 28., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Zene
A Brassói Filharmónia sepsiszentgyörgyi hangversenyévadjának következő koncertje pénteken 19 órától lesz a színház nagytermében. Vezényel: Ovidiu Dan Chirilă, szólista: Anton Niculescu (cselló). Műsoron Mozart: Figaro házassága – Nyitány KV 492, Haydn: C-dúr  csellóverseny, Mozart: 40., g-moll szimfónia KV 550. A hangversenyre a koncertbérlet érvényes, a szabadon maradt helyekre jegyet lehet váltani.

Könyvbemutató
A csernátoni Haszmann Pál Múzeumban pénteken 17 órától a Székely Könyvtár sorozat eddig megjelent köteteit mutatja be Lövétei Lázár László, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője, és Fekete Vince, a lap főszerkesztő-helyettese.

Kiállítás
A sepsiszentgyörgyi Kó­nya Ádám Művelődési Ház­ban pénteken 18 órakor Ma­gyarósi Imola művészettörténész megnyitja Bakó Adrienn, a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjának egyéni festészeti és grafikai kiállítását.

Hitvilág
A Kézdivásárhely-kantai templomban ma 17 órától hálaadó szentmise és szentségimádás lesz XVI. Be­ne­dek pápa szolgálatáért.

Képernyő
Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 19.30 Mesekunyhó – vetélkedő Bibarcfalván. A Búzavirág Egyesület ízelítőt nyújt Őfelségének a falu népi kultúrájából. 20.07 A jó kérdések vallása. Unitárius felnőttképzés Vargyason. 20.30 Bihari Edömér, Nagyajta polgármesterének évértékelő beszéde. 21.00 A nagybaconi iskolások farsangi felvonulása. A televízió adásai a www.erdtv.com internetes portálon is nézhetők.

Kékfény
Letartóztatás. Kedden a kézdivásárhelyi rendőrök azo­nosították K. M. helybeli lakost, akinek a nevére a Ko­vászna Megyei Törvény­szék tizenöt év, minősített emberölésért kiszabott börtönbüntetés letöltésére adott ki parancsot. Az elítéltet a megyei rendőrség fogdájába zárták, amíg átszállítják egy büntetés-végrehajtó intézetbe.
Fenyegetés. Kedd este hat körül hidvégi lakos riasztotta a sepsiszentgyörgyi rendőröket, hogy az egyik bárban egy személy konyhakéssel megfe­nyegette. A kiérkező rendőrök ott találták R. Z. sepsi­szent­györ­gyi lakost, aki ittasan tért be a bárba, és amikor a báros megtagadta, hogy itallal kiszolgálja, megfenyegette, hogy megöli. Ekkor avatkozott közbe a panasztevő, hogy a konfliktust elsimítsa, de a támadó kést vett elő, és őt is ha­lállal fenyegette. * A zágonbárkányi rendőrök kedden azonosították M. M. C. la­doci lakost, akit azzal gyanúsítanak, hogy január 30-án egy helyibeli bárban késsel fe­nyegetett meg egy falubelit.
Besurranó. December 4-én jelentette a 112-n egy kovásznai lakos, hogy aznap délután valaki bement a lakásba, amelynek a bejárata nem volt kulcsra zárva, és a komód fiókjából 18 000 lejt vitt el. A nyomozás kedden hozta meg gyümölcsét: a gyanúsított B. M. sepsiszentgyörgyi lakos, aki kihallgatásakor beismerte a tettet. 24 órára őrizetbe vették minősített lopás vádjával.
(Rendőrségi tájékoztató)

Segélykérés

A sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség ifj. Szabó József tanár vezetésével furulyaórát indított gyermekeknek felekezetre való tekintet nélkül. A gyermekek az órákon saját furulyával vesznek részt, van azonban négy olyan tanuló is, aki szívesen megtanulna játszani, szüleiknek azon­ban nincs pénzük furulyát vásárolni. Az egyházközség ezért a lakosság segítségét kéri: vagy ajándékként várnának furulyát, vagy segítséget a furulyák megvásárlásához (egy furulya kb. 40 lejbe kerül). A nem Sepsiszent­györgyön élők postázhatják a furulyá(ka)t, illetve bankon keresztül is utalhatják pénzbeli támogatásukat (a számlaszámot a kapcsolatfelvétel után közlik). Támogatási szándékukat jelezhetik: Vass Károly segédlelkésznél, e-mail: vass.karoly@unitariussepsi.org, telefon: 0743 846 918, vagy a lelkészi hivatalban, e-mail: lelkeszi_hivatal@unitariussepsi.org, telefon: 0267 313 816.

Röviden
Előadás.
Árkoson a köz­ségháza nagytermében ma 19 órától Márk Attila tart előadást Richard Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából.
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pítvány Olt utca 1. szám alatti Táncstúdiójában ma 17 órától ovitánc (táncgimnasztika óvodásoknak és kisiskolásoknak), 19 órától body-art alakformáló mozgás hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774.
Kézműves-foglalkozás. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban a Guzslyas Alapít­vány szervezésében ma 17.30 órától nemezelés gyermekeknek, fiataloknak.
Nyílt nap. A polgári védelem napja alkalmából a kataszt­rófavédelmi felügyelőség sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhe­lyi székhelyén ma 10–12 órá­ig várnak minden érdeklődőt.
Megbeszélés. A Sepsi­szent­györgyi Vendéglátó Egységek Szövetsége ma 17 órától megbeszélést tart a Szent György-napi lacikonyhákkal kapcsolatban a Korzó Irish Pubban. Meg­hívott: Sikó-Barabási Sándor állatorvos, a Kovászna Me­gyei Állat-egészségügyi Igaz­gatóság vezérigazgatója.
Jótékonysági bál. A marosvásárhelyi magyar orvosok és gyógyszerészek első jótékonysági bálját szom­baton tartják, és a bevételt továbbképzésre fordítják. Sepsiszentgyörgyről a busz­állomásról 13 órakor autóbusz indul, a viteldíj kedvezményes. Érdeklődni, jegyet rendelni a 0742 143 660-os telefonon lehet.
Tanfolyam. Ma az utolsó nap, amikor még lehet jelentkezni a BACOV-ia program tanítóknak szóló tanfolyamára: ez az utolsó alkalmak egyike, amikor ingyenesen elvégezhető a 280 órás elméleti és gyakorlati képzés. A tanfolyam kiscsoportos gyakorlati tevékenységei a megye öt városában zajlanak, magyar és román nyelven. A jelentkezési iratcsomót a Csutak Vilmos Pe­dagógusházhoz várják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1548
szavazógép
2013-02-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy
GÁSPÁR LAJOSNÉ szül. PINTI ILONA
szerető szíve életének 60., házasságának 40. évében 2013. február 26-án megszűnt dobogni.
Drága halottunk földi maradványait 2013. március 1-jén 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a kézdivásárhelyi római katolikus ravatalozóháztól az ottani temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
6261
2013-02-28: Közélet - Farkas Réka:

RMDSZ a tárgyalások útján (Borbély László Háromszéken)

Az RMDSZ erős szervezet, meg tudja védeni az erdélyi magyar közösség érdekeit – szögezte le Borbély László politikai alelnök tegnap Sepsiszentgyörgyön. A szövetség legfontosabb vezetőinek egyike háromszéki látogatása során zárt ajtók mögött tanácskozott a tulipán jegyében megválasztott polgármesterekkel, tárgyalt a nemrég beiktatott prefektussal, majd találkozott a sajtó képviselőivel.