Sepsiszentgyörgy, 2018. február 24., szombat 18:26
Köszöntjük Mátyás nevű olvasóinkat!

Vadhús a tányérban, vadászok a falon (Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa)

2013. március 22., péntek, Közélet
Fácánleves gazdagon, utána vaddisznópörkölt zsemlegombóccal – ezt a menüsort ízlelhette, aki tegnap este ellátogatott a Szent­györgy Pincébe. A vendéglő is csatlakozott a nyílt napok programhoz, s az ABS Hunting vadászatszervező társasággal együttműködve vadhúskóstolót szervezett. Három napon át esténként vadhúst kínálnak a vendégeknek. A mai menü vadraguleves és szarvasgerinc erdeigomba-mártással, holnap fácán erőleves gombás táskával és őzpörkölt nokedlivel.
Jánosi Ferenc, a vendéglő vezetője elmondta, régen hagyománya volt a vadászatnak és vadhúslakomának Háromszé­ken, de a múlt rendszerben csak néhányak kiváltságává zsugorodott, így feledésbe merült. A vadlakomát hagyományteremtő szándékkal szervezték, továbbá idénynek megfelelően a menübe is felvesznek vadból készült ételeket. Ez alkalomra Blaskó János magyarországi mesterszakácsot fogadták meg, a jó ételhez István Ildikó és zenekara szolgáltatja a nótát.
A vendéglőben háromszéki vadászatok témájú fotókiállítást rendeztek be Henning János gondozásában. A fényképek felét az ABS Hunting szolgáltatta, felét a Székely Nemzeti Mú­zeum. Utóbbiak zömét Bortnyik György fotózta, s megjelenik rajtuk Nicolae Ceauşescu, Ilie Verdeţ, Király Károly, de vannak száz évvel ezelőtti archív felvételek is. A mai képeken többek között arab sejk, luxemburgi herceg, spanyol torreádor (fotó), Ion Ţiriac volt teniszező, üzletember, Wolfgang Porsche német üzletember, János Károly spanyol király látható. (sz.)
Hozzászólások
2013. március 22.
péntek 08:33
lacafaca74
4413 hozzászólás
Könnyű pózolni puskával a kézben egy döglött medve mellett, más esetben is bátrak lennének-e a vadászok?

2013. március 22.
péntek 10:53
lada1200
984 hozzászólás
Ez nem a mi világunk.

2013. március 22.
péntek 11:07
andraslondon
10 hozzászólás
Felhivom a cikk irojanak figyelmet, hogy nem ABS Hunting, hanem Abies Hunting a neve a vadasztato cegnek.

2013. március 22.
péntek 15:35
vadasz
44 hozzászólás
Jutlandi!
Kezeltesd magad.Ha hallgattál volna okosabb maradtál volna.Ha a fejed tetejére állsz akkor is létezik vadászati kultúra.Bizony szép dolog a vadászati múzeum.Gratulálok azoknak akik létrehozták.

2013. március 22.
péntek 16:14
belaba
1652 hozzászólás
Hat igen a lakosag szaz szazalaka vadasz it szengyorgyon kel is egy ijen muzeum

2013. március 22.
péntek 16:49
quercusos
262 hozzászólás
Nem semmi "belaba", 17 helyesírási hibát összehozni egy mondatban... Értem már miért ellensége a kultúrának. Pedig hát a szövegszerkesztő ki is javítja amit ír. Amúgy én is erőltetettnek látom ezt a hirtelen fellángolt vadászlázat...

2013. március 24.
vasárnap 11:17
vadasz
44 hozzászólás
Jutlandi.Elsősorban az első hozzászólásod hangnemével volt bajom , másodsorban meg a tartalmával.És vésd a fejedbe ember, nem bocsátkozom meddő vitákba.Én ha lehet építőjellegű kritikákat fogalmazok meg.Semmiképpen nem a gyűlöletkeltés a célom.A vadász-arisztokratákról meg annyit, hogy mindig is voltak és lesznek olyanok akik számára a vadászat nem több mint a magamutogatás egyik formája.Ideális állapot amit te vizionálsz hogy mindenkinek jó legyen ,hát nem is tudom...Igazán jó lenne.Az évszázadok során sokan próbálkoztak a javak egyenlő elosztásával.Nem sikerült.
Inkább javasolj valamit .
A vadkárról:Szervezd meg, hogy a gazdák vonuljanak a vadásztársaságok székháza elé,és tüntessenek a jogaikért, a terményeik biztonságának szavatolásáért.
Összegezve,Üres hőbőrgés helyett tegyél valami kézzelfoghatót.
Tisztelettel,egy vadász aki hisz a modern vadgazdálkodásban.


2013. március 24.
vasárnap 16:37
vadasz
44 hozzászólás
Látom Jutlandi nem tudsz tárgyilagosan viszonyulni a dolgokhoz.
1)Nem vagyok részese ennek a rendezvénynek.Ha a szervezők között lennék nem lennének ott a kommunista vadászok.
2)Székely ember nem jár ingyenkonyhára, mert az megalázó számára.Minden ami ingyen van az a személyiséget rombolja.Ezt tették azok a kommunisták akik ellen ágálsz hogy lekerüljenek a falról.
3)Természetesen alázattal,és nyitottsággal fogadjuk az építőjellegű kritikát.
Több vadászrendezvény is volt Háromszéken az elmúlt években, ahol az érdeklődők jelképes összegért, és ingyen is megkóstolhatták a vadból készült étkeket.
A javaslatoddal ,hogy a földtulajdonhoz kapcsolódjon a vadászati jog egyetértek.
Jelenleg Romániában A vadászterület tulajdonosának előszerződési joga van a terület bérlésére.Ne feledd ,hogy ezt a jelenlegi Román kormánynak kell javasold és nekik nincs érdekükben ,hogy átengedjék nekünk ezeket az értékeket.Hidd el én is boldogabb és nyugodtabb lennék ha az észak-európai példa szerint mennének itt is a dolgok
Visszatérve azokhoz akiket bírálsz,pl Sárkány Árpád. Sárkány Árpád volt a főtárgyalója annak a delegációnak aki Tamás Sándorral közösen harcolta ki a jelenlegi Állapotot aminek a segítségével a Székelyek ,a tulajdonosok kezébe került a Háromszéki vadászterületek fele. A másik fele A megyei Horgász vadász egyesület kezelésében maradt(ajvps.László Béla vezetésével).Természetesen az idő majd eldönti ,hogy milyen lelkiismerettel gazdálkodnak a magánkézbe került területekkel. László Béla évtizedeken keresztül sikeresen vezette a megyei vadászegyesületet,az ország élvonalában tartotta.Erről nyilvános adatok állnak a rendelkezésre.Amint már említettem, majd meglátjuk mit tesznek le az asztalra azok akik a magántársulatokat vezetik.Pl,Kiss Attila Katrosa.Sárkány Árpád felől nincsenek kétségeim mert ő már bizonyította ,hogy a szó jó értelmében gazdálodik és nem rablógazdálkodik.
És fogadj meg tőlem valamit,no nem tanácsot ,mert azt nem kértél hanem egyszerűen csak egy kis észrevételt.Nagyon rossz emlékeket ébreszt bennem a köznép fogalma .Amolyan kommunista szaga van.És amint látom nagyon nem szereted őket.Mond igazán mit szeretnél? Egyszerűen nem az zavar ,hogy te nem ülhetsz közöttük ,nem eheted a vadhúst, nincs hófehér Range Rovered? Egy kicsit dühösnek, és frusztráltnak tűnsz.

2013. március 24.
vasárnap 18:25
vadasz
44 hozzászólás
Kedves Jutlandi! Én is szeretnék rendet és igazságot, és legfőképpen békességet.És nem tudom milyen vadász vagy ha csak a rosszat látod mindenben.Pl a vadászmúzeum esetében is.Javasoltad az ingyenkonyhát .Ha vadásznak mondod magad miért nem léptél ez ügyben?.Tele vagy ellentmondással.Gyalázod a szervezőket és ingyenkonyhát követelsz, aztán meg kiderül ,hogy vadász vagy.Ha-ha ez aztán logikai bukfenc...Újfent meg kell ismételnem azt, hogyha hallgattál volna okosabb maradtál volna.És nem személyeskedni akarok de mivel üzengetünk egymásnak kénytelen vagyok ezt tenni. És lenne egy-két hozzáfűznivalóm a cimbora és a tisztelet párosításához.

2013. március 24.
vasárnap 18:31
vadasz
44 hozzászólás
Kedves Jutlandi! Én is szeretnék rendet és igazságot, és legfőképpen békességet.És nem tudom milyen vadász vagy ha csak a rosszat látod mindenben.Pl a vadászmúzeum esetében is.Javasoltad az ingyenkonyhát .Ha vadásznak mondod magad miért nem léptél ez ügyben?.Tele vagy ellentmondással.Gyalázod a szervezőket és ingyenkonyhát követelsz, aztán meg kiderül ,hogy vadász vagy.Ha-ha ez aztán logikai bukfenc...Újfent meg kell ismételnem azt, hogyha hallgattál volna okosabb maradtál volna.És nem személyeskedni akarok de mivel üzengetünk egymásnak kénytelen vagyok ezt tenni. És lenne egy-két hozzáfűznivalóm a cimbora és a tisztelet párosításához.

2013. március 24.
vasárnap 22:53
vadasz
44 hozzászólás
Na szóval,azt látom, amit következetesen az előző hozzászólásaimban is jól követhető, hogy ha hallgattál volna okosabb maradtál volna.Egyértelmű ,hogy szövegértési problémáid vannak.Egy szóval sem álltam ki ceausescu és pribékjei mellett.Ha értenél magyarul felfognád amit egyértelműen leírtam a fentiekben ,hogy ha szervező lennék nem lenne kitűzve kommunista vadász.Azt is írtam a fentiekben , igaz nehezményezted, hogy kezeltesd magad.Ebben is igazam volt,hisz problémáid vannak a fogalmakkal, és a szövegértéssel.Ne vedd zokon azért ismételek, mert talán így jobban rögzül abba az üres ,zavaros valamiben .Én nem védek senkit,csupán értékelem azt aki épít,aki dolgozik.Természetesen aki dolgozik az téved is.És még egyszer nyomatékosan ismétlem a kommunistákat nem szeretem.De számomra elsősorban nem a párthovatartozás számít hanem az emberség.És a mi köreinkben,nem illik egy diktátor nevét , akinek a kezéhez ártatlan emberek vére tapad nagybetűvel írni.Javaslom ezt egy kováccsal vésesd abba az üres dobozba ami a nyakad fölött van.

2013-03-22: Közélet - Fekete Réka:

Újraértelmezett alkotások (Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa)

A gyermeki képzelet határtalan – ezt bizonyították tegnap azok az óvodások és kisiskolások is, akik a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben délelőtt tartott műhelyfoglalkozáson színes folyóiratokból kivágott alakokból, virágokból, tájfotókból, rajzfilmfigurákból raktak össze képeket saját ötletük alapján Szabó Lehel grafikáinak mintájára. Délután a felnőtteké volt a terep: Molnár Zoltán fényképeire árnyjátékkal reagáltak, Baász Orsolya, zömében túlsúlyos alakokat megjelenítő munkáit értelmezték újra, gondolták tovább hús-vér valóságban.
 
2013-03-22: Közélet - :

A bábu mögött (Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa)

Több tucatnyi kisiskolás látogatott el tegnap a sepsiszentgyörgyi Cimborák bábszínházba, ezúttal nem előadást nézni – pedig a bábszínház és a gyermekszínjátszás egymást követő világnapjaira azzal is készült a háromtagú társulat –, hanem bepillantani a színfalak mögötti világba, ahol a csoda készül.