Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 21., hétfõ 13:17
Köszöntjük Sámuel, Hajna nevű olvasóinkat!

Népi hagyományok világa (Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa)

2013. március 23., szombat, Közélet
A szerző felvétele
A szerző felvétele
Népi mesterségek és hagyományok világába tekinthettek be a sepsiszentgyörgyi Míves Házba betérők tegnap délután.
A  Guzsalyas Alapítvány játszóházában tojásíró-bemutatón lehetett részt venni. A szervezet munkatársai és barátai gyimesi és árapataki mintákat írókáztak a tojásokra. A mintát forró viaszba már­tott írókával, ún. kesicével rajzolták, az így elkészült tojásokat pirosra fes­tették, majd forró ronggyal meg­törülgették, a viasz le­ol­vadt, s fehéren virított a szép minta. Emellett a kesice készítésének titkát is elárulták.
A fazekasműhelyben Kolo­zsi Attila vezetésével épp tanfolyam folyt (fotó), így az érdeklődők a fazakalás minden fá­zisába bepillantást nyerhettek. Volt korongozás, díszítés, mázazás, meg lehetett csodálni temérdek kész edényt.
Az Osztováta Egyesületnél a szövés rejtelmeibe vezetett be Kovács Ágnes, aki, mint mondta, Sepsiszentkirályban tanulta meg a mesterséget, látva, hogy a még szövő nénikkel kihalóban a hagyomány, mert lányaik nem tanulták el a szakmát. A bekukkantók leülhettek a szövőszékhez, s kezdetben akadozva, de pár mozdulat után már ügyesebben kezelték a vetélőt, váltót.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most