Nukleáris fegyverekkel fenyeget PhenjanElmélyült a koreai válság

2013. április 3., szerda, Világfigyelő
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár tegnap figyelmeztette Észak-Koreát, hogy a válság túlságosan elmélyült. Észak-Korea tegnap bejelentette, hogy az atomprogramjainak tilalmára vonatkozó ENSZ-határozatok ellenére újraindítja 2007-ben leállított atomreaktorát. A hét végén Phenjan kihirdette a hadiállapotot is Dél-Koreával szemben, a hadsereg a „végső parancsra” vár Kim Dzsong Untól (fotó). A washingtoni Fehér Ház közölte, komolyan veszi a bejelentést.
 
„Az atomfenyegetés nem játék” – szögezte le Ban Ki Mun Andorrában. „Főtitkárként feladatom a háború megakadályozása és a béke felkutatása” – fűzte hozzá, majd leszögezte: a mostani válság túl messzire jutott. A világszervezet főtitkára hangsúlyozta: meggyőződése, hogy senkinek sem áll szándékában politikai rendszere vagy külpolitikája miatt megtámadni Észak-Koreát, de lehetségesnek tartotta, hogy egyesek határozott választ adnak majd Phenjan minden egyes új, közvetlen katonai provokációjára.
Phenjan ezt megelőzően közölte: újjáépíti és újraindítja minden atomlétesítményét, s áramtermelésre és katonai célokra egyaránt használják majd őket. Ezek között van az a jongbjoni reaktor is, amelyet 2007-ben állítottak le egy megállapodás részeként, majd 2008-ban a hűtőtornyát is lebontották. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerint az ország nukleáris fegyverei a potenciális agresszorok elrettentését szolgálják. Az észak-koreai vezető – aki a hadsereg főparancsnoka is – egyik korábbi beszédében azt hangoztatta, hogy az ország nukleáris ereje a háborúval szembeni megbízható elrettentés eszköze, és biztosítékot jelent Észak-Korea szuverenitásának megvédésére. A kommunista ország vezetője azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy Észak-Koreát fegy­verkezési versenyre igyekszik kényszeríteni. Ennek célja pedig az, hogy akadályozza az ország gazdasági helyzetének javítását.
Közben az amerikai haditengerészet tengeri telepítésű radarplatformot és rakétavédelmi feladatok ellátására is alkalmas rombolót vezényelt az észak-koreai partok közelébe az országban folyó katonai tevékenység és az esetleges újabb rakétakilövések megfigyelésére – közölte a Pentagon. A Fitzgerald rombolót és a tengeri olajfúró platformhoz hasonló SBX-1-es radarállomást várhatóan további haditengerészet csapaterősítések követhetik majd. Az elmúlt napokban az Egyesült Államok B-2-es lopakodó bombázókat, B-52-es bombázókat és F-22-es lopakodó vadászgépeket vezényelt Dél-Koreába az ottani hadsereggel közösen zajló hadgyakorlatra. Dél-Korea hétfőn bejelentette, hogy felgyorsítja saját rakétavédelmi rendszerének kiépítését.
Kína tegnap sajnálatát fejezte ki, amiért Észak-Korea újra meg akarja nyitni nukleáris létesítményeit – hangzott el a kínai külügyi szóvivő tegnapi tájékoztatóján. Hung Lej valamennyi érintett felet ismételten nyugalomra és visszafogottságra intett, s a kérdés megfelelő rendezése érdekében sürgette a mielőbbi visszatérést a tárgyalóasztalhoz. Kína egyébként szintén mozgósította katonáit a Koreai-félsziget térsé­gében, megnövelte létszámukat a közös határ közelében, és készültségbe helyezte légierejét is. A környéken páncélozott harci és szállító járművek láthatók, a két országot elválasztó Jalu folyó mentén repülőgépek ellenőrzik a határtérséget.
Megfigyelők arra hívják fel a figyelmet, hogy a Kína és Észak-Korea közötti védelmi szerződés értelmében Pekingnek Phenjan segítségére kell lennie abban az esetben, ha támadás éri. Peking azonban az utóbbi hónapokban a korábbinál sokkal hidegebb magatartást tanúsított szomszédjával szemben. A kínai média szokatlan módon arról is cikkezett, hogy Pekingnek el kellene engednie Phenjan kezét, mivel Phenjan rendre figyelmen kívül hagyta egyetlen támogatója – Kína – kéréseit és intelmeit.
Cikk megjelenési időpontja: 2013-04-03 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 362
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2013-04-03: Közélet - :

Zágonban megszervezik a legeltetést

A zágoni helyi tanács legutóbbi ülésén egy tartózkodás mellett elfogadta a legelők hosszú távú bérbeadásáról szóló határozattervezetet.
2013-04-03: Világfigyelő - :

Az összmagyarság érdekeiért (Martonyi János a magyar külpolitkáról)

Martonyi János szerint minden ország érdeke, hogy területén otthon érezzék magukat a kisebbségek, és Magyarországnak is az a célja, hogy a határon túli magyarok a szülőföldjükön találják meg a boldogulásukat, az országnak semmilyen területi követelése nincs.