Sepsiszentgyörgy, 2018. február 24., szombat 20:16
Köszöntjük Mátyás nevű olvasóinkat!

Elmélyült a koreai válság (Nukleáris fegyverekkel fenyeget Phenjan)

2013. április 3., szerda, Világfigyelő
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár tegnap figyelmeztette Észak-Koreát, hogy a válság túlságosan elmélyült. Észak-Korea tegnap bejelentette, hogy az atomprogramjainak tilalmára vonatkozó ENSZ-határozatok ellenére újraindítja 2007-ben leállított atomreaktorát. A hét végén Phenjan kihirdette a hadiállapotot is Dél-Koreával szemben, a hadsereg a „végső parancsra” vár Kim Dzsong Untól (fotó). A washingtoni Fehér Ház közölte, komolyan veszi a bejelentést.
 
„Az atomfenyegetés nem játék” – szögezte le Ban Ki Mun Andorrában. „Főtitkárként feladatom a háború megakadályozása és a béke felkutatása” – fűzte hozzá, majd leszögezte: a mostani válság túl messzire jutott. A világszervezet főtitkára hangsúlyozta: meggyőződése, hogy senkinek sem áll szándékában politikai rendszere vagy külpolitikája miatt megtámadni Észak-Koreát, de lehetségesnek tartotta, hogy egyesek határozott választ adnak majd Phenjan minden egyes új, közvetlen katonai provokációjára.
Phenjan ezt megelőzően közölte: újjáépíti és újraindítja minden atomlétesítményét, s áramtermelésre és katonai célokra egyaránt használják majd őket. Ezek között van az a jongbjoni reaktor is, amelyet 2007-ben állítottak le egy megállapodás részeként, majd 2008-ban a hűtőtornyát is lebontották. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerint az ország nukleáris fegyverei a potenciális agresszorok elrettentését szolgálják. Az észak-koreai vezető – aki a hadsereg főparancsnoka is – egyik korábbi beszédében azt hangoztatta, hogy az ország nukleáris ereje a háborúval szembeni megbízható elrettentés eszköze, és biztosítékot jelent Észak-Korea szuverenitásának megvédésére. A kommunista ország vezetője azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy Észak-Koreát fegy­verkezési versenyre igyekszik kényszeríteni. Ennek célja pedig az, hogy akadályozza az ország gazdasági helyzetének javítását.
Közben az amerikai haditengerészet tengeri telepítésű radarplatformot és rakétavédelmi feladatok ellátására is alkalmas rombolót vezényelt az észak-koreai partok közelébe az országban folyó katonai tevékenység és az esetleges újabb rakétakilövések megfigyelésére – közölte a Pentagon. A Fitzgerald rombolót és a tengeri olajfúró platformhoz hasonló SBX-1-es radarállomást várhatóan további haditengerészet csapaterősítések követhetik majd. Az elmúlt napokban az Egyesült Államok B-2-es lopakodó bombázókat, B-52-es bombázókat és F-22-es lopakodó vadászgépeket vezényelt Dél-Koreába az ottani hadsereggel közösen zajló hadgyakorlatra. Dél-Korea hétfőn bejelentette, hogy felgyorsítja saját rakétavédelmi rendszerének kiépítését.
Kína tegnap sajnálatát fejezte ki, amiért Észak-Korea újra meg akarja nyitni nukleáris létesítményeit – hangzott el a kínai külügyi szóvivő tegnapi tájékoztatóján. Hung Lej valamennyi érintett felet ismételten nyugalomra és visszafogottságra intett, s a kérdés megfelelő rendezése érdekében sürgette a mielőbbi visszatérést a tárgyalóasztalhoz. Kína egyébként szintén mozgósította katonáit a Koreai-félsziget térsé­gében, megnövelte létszámukat a közös határ közelében, és készültségbe helyezte légierejét is. A környéken páncélozott harci és szállító járművek láthatók, a két országot elválasztó Jalu folyó mentén repülőgépek ellenőrzik a határtérséget.
Megfigyelők arra hívják fel a figyelmet, hogy a Kína és Észak-Korea közötti védelmi szerződés értelmében Pekingnek Phenjan segítségére kell lennie abban az esetben, ha támadás éri. Peking azonban az utóbbi hónapokban a korábbinál sokkal hidegebb magatartást tanúsított szomszédjával szemben. A kínai média szokatlan módon arról is cikkezett, hogy Pekingnek el kellene engednie Phenjan kezét, mivel Phenjan rendre figyelmen kívül hagyta egyetlen támogatója – Kína – kéréseit és intelmeit.
Hozzászólások
2013. április 3.
szerda 06:50
gyula
1233 hozzászólás
Ez azért jobb információ mind az elöbbi Bogdán ùr cikke de itt is az érem egyik HIVATALOS WASINGTONI OLDLÁT nézik.Senki sem ir pl. arról hogy az ifjú észak koreai vezetö nem az apja pl,megkezdte engedni a mobil telefonok használatát a privát személyeknek,meghivta a google társaságot hogy kezdjenek fejlesztésbe az országba,vagy hogy nap mind nap Mac laptoppot használ.Szerintem ezekröl is kellene irni és ne csak az egyoldalú hivatalos kijelentésekröl !!!!!!!

2013. április 3.
szerda 10:03
dinibacsi
11079 hozzászólás
senkinek semmi köze Unék belsö ügyeihez,gyula,azt csinálnak,amit akarnak,de ha a világbékét kezdik nyilvánosan fenyegetni,az már nem belügy!Mindig kerül egy-egy ilyen nagyfiu,lásd Saddam,akik nem férnek a börükban!

2013. április 3.
szerda 12:03
gyula
1233 hozzászólás
A helyzet az dinibacsi hogy nem Unék fenyegetik a világ békét hanem AMERIKA.Az észak koreiaiknak csak 1 milio katonája van és régi elavult fegyverei az atombombán kivül tehát késsz öngyilkosság lenne háborut inditani és nem is fognak.Saddamal is az a helyzet hogy ö is félre volt vezetve és ott is Kuwait kezdte a provokáciot azzal hogy a Rumaila olajmezökbe benyomltak az Iraqi területre és olyan furásteknikát kezdtek alkalmazni ami vizszintesen is tud furni ez által mégmélyebre áthatoltak az iraqi olajmezökre és lopták az iraqiak olaját .Végül is Saddamnak nemvolt más amit tegyen megtámadta Kuwaitot és ott is kik áltak a ***** kicsi ország háta mögöt na nem más mind az USA.Ezt azert mondom hogy mélyeben kell kutatni hogy az érem másik oldalát is megvizsgáljuk.Jah és Sziriát el is felejtettem,na ott is ki akarja minden áron Assadot kicsinálni,hát igen USA.Èrdekes hogy amerikát senki megnem támadja de ök lassacskán az egéssz világot.Eiszen Iránról már nem is kell beszéljek.


2013. április 3.
szerda 13:24
dinibacsi
11079 hozzászólás
tudom én jol,gyula,mire ment és megy ki a játék,és abszolut nem vagyok oda amerikáért,söt,sakállak tartom,aki mindig megjelenik a koncra!

2013-04-03: Közélet - :

Zágonban megszervezik a legeltetést

A zágoni helyi tanács legutóbbi ülésén egy tartózkodás mellett elfogadta a legelők hosszú távú bérbeadásáról szóló határozattervezetet.
2013-04-03: Világfigyelő - :

Az összmagyarság érdekeiért (Martonyi János a magyar külpolitkáról)

Martonyi János szerint minden ország érdeke, hogy területén otthon érezzék magukat a kisebbségek, és Magyarországnak is az a célja, hogy a határon túli magyarok a szülőföldjükön találják meg a boldogulásukat, az országnak semmilyen területi követelése nincs.