Bardoci falutábla rovásírással

2013. április 10., szerda, Közélet

A bardoci közbirtokosság kitart tavaly novemberi döntése mellett: az augusztus elején szervezendő falunapokon felavatják az általuk készíttetett, magyar és román nyelvű mellett székely rovásírással is ellátott falutáblákat. A közbirtokosság kérését tavaly nem támogatta Balázsi Dénes polgármester: a község területén az érvényes szabályoknak megfelelő, egységes méretű és kivitelezésű táblákra van szükség – mondotta.
 

A múlt héten tartott közbirtokossági ülésen a jelen­levők egységesen álltak ki a kezdeményezés mellett, mind a negyvenkilencen aláírták a polgármesteri hivatalnak cím­zett beadványt. Hangsúlyoz­ták, a táblákat nem hivatalos falutáblának szánják, s nem közterületen, hanem a kör­nyéken lakó gazdák telkén állítanák fel, azaz csupán tá­jékoztató jellegük lenne.
„Saját költségen készültek el a táblák, az erdőfülei ifjabb Balázsi Gyula szívvel-lélekkel dolgozva ké­szítette el a székely kapuhoz hasonlatos kis táblaállvá­nyokat, a gazdák beleegye­zésüket adták, hogy terü­letükön felállítsuk azokat, így azt hiszem, a közakarat s az összefogás e példája láttán a polgármesteri hivatalnak is meg kellene hajolnia, s engedélyeztetnie a táblák felállítását” – fejtette ki a táblaavatás kezde­ménye­zője, Benkő Emőke.
Balázsi Dénes polgár­mester röviden csak annyit nyilatkozott: még nem vála­szolt a kérésre, egyelőre annyit mondhat, amiben lehet, támogatja a helyi kezdeményezést. A köz­ségvezető pontosított: az építkezési engedélyeket mind magán-, mind közterületre a megyei tanács adja ki, nem a polgármesteri hivatal.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1501
szavazógép
2013-04-10: Közélet - Farkas Réka:

Nem örül a rétyi gyárnak a Néppárt

Szükség van térségünkben a befektetőkre, de nem mindenáron – nyilatkozta Derzsi Sámuel, az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki elnöke, hozzászólva a nagy osztrák fafeldolgozó vállalat rétyi beruházása kapcsán kirobbant vitához. Kifejtette: a Néppárt szolidarizál azokkal, akik tiltakoznak a környezetromboló vállalat felépítése ellen, és úgy vélik, ilyen mértékű befektetés esetében jó lett volna a helybeliek véleményét is kikérni.
 
2013-04-10: Közélet - Iochom István:

Bemutatták a Vigadó új igazgatóját

Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester tegnap délelőtt a kézdivásárhelyi városházán bemutatta Lung László Zsolt színművészt, a Vigadó új igazgatóját.