Sepsiszentgyörgy, 2018. február 24., szombat 18:27
Köszöntjük Mátyás nevű olvasóinkat!

A humor közelebb hoz egymáshoz (Lucian Mîndruţă Sepsiszentgyörgyön)

2013. május 11., szombat, Közélet
Sugár Teodor Dávid, Alexandra Damian, Lucian Mîndruţă, George Roşu. Albert Levente felvétele
Sugár Teodor Dávid, Alexandra Damian, Lucian Mîndruţă, George Roşu. Albert Levente felvétele
Ki ne ismerne olyan esetet, amikor tükörfordításra kényszerül a románul megszólalni kívánó magyar, mert a megfelelő kifejezést nem ismeri, vagy éppen nem ugrik be? Ilyeténképpen születik például „rece sus tăiat” a felvágottból, a laskaszűrő körülírását („apa trece, macaroane stai”) pedig talán jobban ismerjük, mint magát a román szót. De arra már kevesebben gondolunk, hogy ebből a kimeríthetetlen játékból olyan izgalmas kezdeményezések is születhetnek, mint a Hunga­românisme–Hungaro­magya­rázatok, amely grafikusok képzelőerejével társítva a Facebook közösségi portál után „élő” kiállítássá alakult.
 
Tegnap este a zsúfolásig telt Tein teaházban a Sep­siszentgyörgy Szé­kelyföld Kulturális Fővárosa programsorozat részeként az országban elsőként mutatták be a különleges, lefordíthatatlan magyar kifejezések és azok román megfelelőjéhez (illetve fordítva: román kifejezések magyar tükörfordításához) társított illusztrációkat, eddig ezeket kizárólag interneten lehetett elérni. A két hónappal korábban in­dult projekt kezdeményezői Alexandra Damian és Sugár Teodor Dávid, elmondásuk szerint spontán játékként vágtak bele az ilyen kifejezések gyűjtésébe, meggyőződésük, hogy a humor segít egymás megismerésében, az illusztrációkat több grafikus készíti, egyikük, George Roşu szintén részt vett a tegnapi eseményen.
Meghívottként az elmúlt időszakban több magyarbarát megnyilvánulásáról ismert Lucian Mîndruţă újságíró felvezetőjében a magyar–román kapcsolatokat, többség és kisebbség viszonyát taglalta. Mint kifejtette, a többség még nem jött rá arra, ha maga is élni kíván szabadságával, engednie kell, hogy a kisebbség is ezt tegye. De­cember elsejei, a Romániában élő nemzetiségekkel szolidarizáló üzenetének történetét ecsetelve elmondta: amerikai ismerősével Erdélyt járva fedezte fel maga is, hogy mennyi mindent építettek a szászok, magyarok, és akkor döbbent rá, hogy Erdély legfontosabb értéke a sokszínűség, hogy meg kellene becsülni azokat a kisebbségieket, akik itt élnek. Ahelyett, hogy egymást szidnánk, jobb lenne, ha megismernénk egymást, és felütnénk egy könyvet a másik nemzet irodalmából – vélekedett. Mint fogalmazott, számára az ismeretlen érdekes, mert felfedezésre vár – utalt a rovásírásra is –, de figyelmeztetett: sokan vannak, akik számára az ismeretlen veszélyt jelent, és azért ellenségesek, mert nem ismernek. „Az ő nevükben bocsánatot kérni jöttem, jómagam azért vagyok itt, hogy jobban megismerjem önöket” – mondta, hozzáfűzve: azért dolgozzunk, hogy arra a kérdésre, miszerint kedveljük-e a románokat, minél kevesebb másodperc múlva hangozzanak fel az igenlő válaszok a magyarok köréből.
Hozzászólások
2013. május 11.
szombat 08:09
lacafaca74
4413 hozzászólás
Minél több ilyen fehér hollóra lenne szükség.

2013. május 11.
szombat 10:58
BartSimpson
1629 hozzászólás
A kérdés nem is az, hogy kedveljük-é a románokat hanem az, hogy kedveljük-é a másik embert például jóságáért, segítőkészségéért ésatöbbi függetlenül attól milyen nyelven beszél az illető. Mert ha a kérdést így teszed fel akkor mindkét tábor 80 százaléka biztos fogja gyűlőlni a másik tábor 100 %-át. Nem kedvelem mert .... és jönnek a klisék amit lapos agyunk önkéntelenül is felszívott a tévéből meg a törcikönyvekből na meg a szülőktől akik ugyanigy magugba szívták annak idelyén az együttélés bodegájában felszolgált xenofób levest.

2013. május 11.
szombat 12:07
tibisten
1022 hozzászólás
Do the Bartmen....jól mondod, Bart!

2013. május 12.
vasárnap 15:10
bagi2
649 hozzászólás
Milyen igaza van Luciannak, milyen más lenne minden ha a románok es (igen!) egyes magyarok is így gondolkodnának....

2013. május 12.
vasárnap 18:23
szekelyse50
5712 hozzászólás
A másik korszakban még volt egy ilyen személy a neve Paunescu ismerős nem? nahát ő is felkarolta a székelységet sőt egy cski csajt énekeltetett is a fesztiválon,nos mi az eredménye,? hát ezért nem nagyon bízunk már bennük.

2013. május 12.
vasárnap 22:37
savoy66
692 hozzászólás
Te szekelyse,ezt a Mindrutat azért Paunescuval összehasonlitani,hát hogy is mondjam,minimum baromság.Ez az egyik klisé amiről Bart írt.Má ne haragudj.

2013-05-11: Közélet - Iochom István:

Székelyföldi Fotóbiennále

Tegnap délután a kézdivásárhelyi Vigadó színháztermében a IV. Székelyföld Napok nyitányaként tartot­ták a Székelyföldi Fotó­bi­ennále hivatalos megnyitóját és díjátadó ünnepségét.
2013-05-11: Közélet - :

Zenésznövendékek a múzeumban

Ünneplőbe öltözött fiatalok, általános és középiskolás diákok töltötték meg tegnap a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termét.