Sepsiszentgyörgy, 2018. január 18., csütörtök 17:58
Köszöntjük Piroska nevű olvasóinkat!

Feléledtek a viperák

2013. május 21., kedd, Közélet
Pethő István felvétele
Pethő István felvétele
Egy kézdivásárhelyi fiatalembert vipera mart meg a hét végén, az érintett megkapta a kígyómarás elleni szérumot, jelenleg a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház intenzív osztályán tartják megfigyelés alatt.
Szintén a hét végén egy uzonkafürdői hét végi ház udvarán sütkérezett egy ötvennégy centiméter hosszú keresztes vipera, sérülést nem okozott, a háziaknak sikerült lefényképezniük (felvételünk). A szakemberek felhívják a figyelmet a kígyómarás veszélyére ebben az időszakban, amikor a hirtelen érkezett forróság előcsalogatja a hüllőket. Hangsúlyozzák, ha valakit mérges kígyó harap meg, azonnal hívja a 112-es sürgősségi számot, tájékoztassa a szolgálatost a balesetről, és ha gépjármű áll rendelkezésére, induljon el abba az irányba, ahonnan a mentőautó érkezik az ellenszérummal, így is időt nyer, hogy minél hamarabb megkapja az ellenanyagot.                  (fekete)
 
Hozzászólások
2013. május 21.
kedd 01:39
BLR
3 hozzászólás
A képen látható jószág egy ártalmatlan rézsikló (Coronella austriaca). Felismerhető az egyenletesen vékonyodó farkáról (a viperáé hirtelen, átmenet nélkül vékonyodik, hívják ezért kurtafarkú kígyónak is). A haladó szándékúak a keskeny fejet is észrevételezhetik, melyen van egy jó nagy kávébarna folt, ami kis jóindulattal az osztrák címerállatra, a kétfejű sasra hasonlít (a sikló erről kapta a tudományos nevét). Az igazán bátrak pedig akár a kígyó szemébe is belenéznek, ahol azt láthatják, hogy a szembogara siklószerűen szép kerek és nem olyan függőleges pálcikaformájú, mint a macskának és nem utolsósorban a viperának. Mindez azért lehet fontos, mert ha netán egy ilyen kígyó marná meg a málnaszedőt, az illuminált (frip)turistát, vagy neadjisten, a hiperaktív gyerekét, akkor esetleg segíthet eldönteni, hogy van-e szűkség viperamarás elleni szérumra. Ezek a szerek ugyanis meglehetősen veszélyesek, néha ugyanolyan heves tüneteket váltanak ki, mint maga a marás. Kár, hogy senki nem diagnosztizálja utólag és nem vezet arra vonatkozó statisztikát, hogy vajon hányan kaptak fölöslegesen viperamarás elleni szérumot Kelet-Európában. A hirtelen érkezett forróság és a kígyók megjelenése közti kapcsolatkeresés sem állja a helyét, a kígyók is árnyékba húzódnak a tűző napról és kerülik a forró helyeket. Sokkal valószínűbb, hogy egy hűvös hajnalt követő langyos reggeli napsütésben találkozunk ösvényben sütkérező kígyóval. Én inkább a nyárias időjárású hétvégéknek a kocaturizmusra gyakorolt ösztönző hatását venném górcső alá, mert valószínűleg ez vezet a nagy találkozások ugrásszerű növekedéséhez.

2013. május 21.
kedd 09:50
Andris
199 hozzászólás
Hol volt a fiatalember, mikor megmarta feltételezett vipera? Hogyan volt öltözve, hol marta meg? Erre kellett volna a cikk kitérjen és a megelőzésre, nem egy rosszul meghatározott fotót mellékeljen, egy hosszú leírással az uzonkafürdői herpetofaunájáról, vmint a szokásos "szakértők" felhívják a figyelmet. Mely szakértők? Az orvosok vagy a biológusok? Azt is ki kellett volna hangsúlyozni, hogy semmiképp sem szabad a kígyót bántani, ne adj isten megütni jó székely szokás szerint. A siklók is ugyanúgy támadnak, mint a viperák, ha sarokba szorítva érzik magukat, szóval aki ebből határozza meg a faját, az bizony sajnos túlbecsüli a megyében levő viperaállományt. Minden kígyófaj védett, és ritka. Óvjuk őket.

2013. május 21.
kedd 10:00
dinibacsi
11079 hozzászólás
két fomtos,alapos koment!!Valahogy a ckk kellene igy knézzen,akkor lenne értelme!Igy........

2013. május 21.
kedd 10:19
magyari
142 hozzászólás
ha csak lefenykepezni sikerul honnan tudjak hogy 54 cm??? vagy fenykep utan kisimitottak es megmertek???

2013. május 21.
kedd 10:28
dinibacsi
11079 hozzászólás
jó kérdés magyari!!

2013. május 21.
kedd 15:28
quercusos
262 hozzászólás
Ugyancsak a figyelmes megfigyelő észlelheti, hogy teljesen természetellenes testtartásban van a képen látható kígyó legyen az bármilyen fajú is... Ezért lehetett meghatározni a pontos hosszát, még ha a faját nem is. A fénykép készítőjét ismerem, nem akarom bántani mert a hüllőktől de legfőképpen a kígyóktól magam is ösztönösen félek. Egyszóval feláll a szőr a hátamon. Nem hiszem természetellenes reakció lenne. Ezért nem dobok követ a fotósra. Érdemes lenne viszont több ismeretanyagot terjeszteni a lakosság körében, hiszen valóban kár egy egy ilyen szép állat elpusztítása, mert valójában nem olyan gonosz mint a Könyvek könyve írja , méltatlanul van megbélyegezve. Egyértelmű, hogy az embert nem tekintheti zsákmányának, hiszen nem falhatja fel azt, a támadás részéről is ösztönszerű védekezés. Azt még leírom, hogy magam is álltam sötétben a kígyó farkán és csupán erősödő sziszegéssel figyelmeztetett. Nem láthattam milyen faj képviselőjével találkoztam, de tény, hogy szabaddá téve elcsusszant !

2013. május 21.
kedd 15:34
quercusos
262 hozzászólás
Elfeledtem : a természeti értékeink ismertetése és védelme azokra a civil szervezetekre hárulna amelyek már euró százezreket emésztettek fel, összes eredményük pedig egy tonna papír és két - három figyelmeztető tábla... Szomorú, hogy így van, már a természetvédelem alamizsnáját is ellopják. Olyan mint amikor a pap kifosztja a perselyt. Dícséretesnek nem mondható, sem Isten sem emberi törvények, erkölcsök szerint.

2013. május 22.
szerda 07:01
Szekeres
2393 hozzászólás
Én is láttam már Uzonkában egy kb.50 cm.hosszu kigyót, a szine:halvány kávébarna volt kb.ujjnyi vastag volt a farka hirtelen vékonyodott, nem tudom milyen szeme volt mert eléggé gyorsan elcsusszant, Kérdésem :ez lenne a cserekigyó?

2013. május 22.
szerda 16:05
quercusos
262 hozzászólás
Nem vagyok herpetológus, de ha hirtelen vékonyodó farka volt egyértelmű, hogy viperáról lehetett szó. A hossz is stimmel. Olyan, hogy cserekígyó csak a népi megnevezésben szerint létezik, ismereteim szerint a viperára használják felénk.


2013. május 23.
csütörtök 01:02
BLR
3 hozzászólás
A cserekígyó megnevezést Sepsiszéken elsősorban nem mérges hüllőkre, így a lábatlan gyíkra és a rézsiklóra alkalmazzák. A székely ember alapvetően három féle kígyót ismer: a cserekígyót, a sárgafülű kígyót és a viperát. E három "taxon" morfológiája eléggé ködös és időnként népmesei fordulatokat vesz. A három kígyóféle különböző minőségi kategóriákat képvisel, így aki csak sárgafülű kígyót lát, azt hamar megüberelik egy viperával. Aki viperát lát, azt már csak medvével lehet megüberelni :). Hogy ki mit lát, az jelentősen függ az ijedtség mértékétől, vagy az elfogyasztott tüzesvíz mennyiségétől. Ami pedig a civil szervezetek illetékességét illeti a természeti értékek ismertetésében és védelmében, az semmiképpen sem helyettesítheti a hatósági védelmet és az intézményi alapokon szerveződő népnevelést, csak segíteni és kiegészíteni hivatott azokat. A Quercusos által megfogalmazott elvárás csak azokkal a civil szervezetekkel szemben támasztható, akik esetleg törvényes gondnokai is adott természetvédelmi területeknek. A több tonna papírt a civil szervezetek nem saját indíttatásból termelik, hanem a finanszírozó állami és úniós szervek bürokráciája írja azt elő nekik. Ha nem csinálják, akkor elesnek még attól a pár táblára valótól is, amit az állami szervek nagyvonalúan utófinanszírozással és gyakran több hónapos késéssel utalnak át. Hogy megyeszinten csak pár táblát látni abból, amit a természetvédelem jelent, az azért van, mert alig van felénk olyan természetvédelemben utazó civil szervezet (a fél kezemen meg tudom számolni), aki manapság be merne vállalni egy kormánypénzes projektet, más stabil, például alapítványi támogató természetvédelmi pályázatokra pedig alig kerül országos szinten. Tudnék továbbá mesélni a természetvédelmi értékek iránti fogékonyságról is kies e hazában. Nálunkfelé is lasszóval kell fogni az érdeklődőket, ha egy civil szervezet tájékoztatni szeretné a nagyközönséget az általa védett értékekről, másutt meg a fatolvajlásra és sötét ingatlanbizniszekre építő közösségek épp hogy el nem kergetik az embert, ha meghallják például azt a fogalmat, hogy Natura 2000-es hálózat. Úgyhogy ne áltassuk magunkat, a nemzetszintű tudatlanságért és a természetrombolásért nem a civil szervezetek a felelősek.

2013. május 23.
csütörtök 09:56
quercusos
262 hozzászólás
De. Is. Főképpen. Ha már önkéntesen vállalták tegyenek valamit érte. Annyit sem tesz többségük, hogy szemétgyűjtési akciót szervezzen, ha már felelőtlen polgártársaik eldobálják a szemetet kinn a természetben. Ne húzza a hajamat tisztelt BLR mert neveket fogok mondani és pénzösszegeket, területeket ahol "gazdák" és semmi nem történik. Az állammal nincs mit foglalkozni mert egy afrikai ország moráljával és intézményeivel van dolgunk. Ha van annyi nemzeti büszkeségünk és jó értelemben vett felsőbbrendűségi tudatunk akkor cselekedjünk civilizáltan, éljünk környezettudatosan és tegyünk ezért civil szervezeteinken keresztül. NEM TUDOM ELFOGADNI, HOGY MÁR ÖNTUDATOS , CSELEKVŐ SZÉKELY EMBEREK IS KORRUPCIÓTÓL FERTŐZÖTTEK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2013-05-21: Közélet - :

Játék a térben

Visszatérő vendégként köszöntötte Lázár-Prezsmer Endre művelődésszervező a magyarországi Kismarosról érkező Haraszti Zsolt képzőművészt, akinek egyéni tárlata péntek este nyílt meg a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban, hiszen 2005-ben a Szent György Napok alkalmából homokkép-kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.
2013-05-21: Közélet - :

Két év után vizsgálat

Kiskorúval való közösülés alapos gyanújával hivatalból kivizsgálást indított a kézdivásárhelyi rendőrség G. J. (23) helybeli fiatalember ügyében – tájékoztatott tegnap a megyei főkapitányság.