Sepsiszentgyörgy, 2018. január 21., vasárnap 07:01
Köszöntjük Ágnes nevű olvasóinkat!

Hírsaláta

2013. június 18., kedd, Hírsaláta
NEM ÜTIK A MÉRCÉT AZ ALKOTMÁNYOZÓK. Igen sokan kételkednek abban, hogy az épp most folyó alkotmánymódosítás szakmailag megkérdőjelezhetetlen lesz, ugyanis az alkotmánymódosító parlamenti bizottság tagjai közül kevés a jogi végzettséggel rendelkező honatya, s nincs köztük olyan, kinek alkotmányjogászi gyakorlata lenne. A bizottság  elnöke, Crin Antonescu történelemtanár és muzeológus, a tagok közt akad tanár, mérnök, közgazdász, újságíró és egy érettségizett vasesztergályos is. (Adevărul)
SZÁZEZER GYERMEK KIMARADT AZ ISKOLÁBÓL. Hihetetlenül nagy számú, közel 100 ezer 6 és 16 év közötti gyerek nem jár iskolába – számolt be Remus Pricopie miniszter egy oktatásügyi konferencia megnyitóján. A tanügyminiszter szerint az intézményeknek arra kell törekedniük, hogy őket iskolába vigyék. (România liberă)
SZEMBEN A FORGALOMMAL. Egy hölgy szombaton Ploieşti-en autójával megütötte az őt igazoltató rendőrt, majd elmenekült, és 140 kilométeres óránkénti sebességgel, kivilágítás nélkül, a forgalommal szemben hajtva száguldott az A3-s autópályán. A főváros mellett fogták el. Azt állította, hogy az orosz maffia üldözi. A hölgy­nek nem ez az első közlekedési botránya, pár évvel ezelőtt kábítószer hatása alatt vezetett, azért folyt kivizsgálás ellene, végül felmentették. (Gândul)
FOKOZOTTAN VÉDETT. Verespatak felkerült a hét leginkább veszélyeztetett európai műemlék, illetve védett helyszín listájára, amelyet idén először állított össze az Europa Nostra nemzetközi örökségvédő szervezet – jelentették be a pályázat készítői Bukarestben. Verespatak a több mint három­ezer éves aranybányái miatt került a listára. (Erdély FM)
BICIKLIVEL A FÖLD KÖRÜL. Góbéságok a nagyvilágban címmel nem mindennapi túrára indult a székelyudvarhelyi Szabó Zoltán. Különleges kerékpárjával körül szeretné biciklizni a Földet. Már régóta megfogalmazódott benne az ötlet, hogy egy kerékpárral járja körül a világot. Több hegymászó és biciklis túra után elszánta magát: vasárnap délben nekivágott az embert próbáló „kirándulásnak”. Mind az öt kontinenst érintve akar átbiciklizni a bolygón, ami tervei szerint két év alatt sikerülhet. (Székelyhon)
LASSAN EMELIK A GÁZ ÁRÁT. Hat hónappal elhalasztaná a kormány a földgáz árának liberalizálását, de Günther Oettinger uniós energiaügyi biztos az érvényes menetrend betartását javasolja. A román hatóságok múlt hónapban küldtek levelet a kormány halasztási szándékáról, de az európai biztos nem tartotta ezt jó ötletnek. Oettinger szerint ugyanis a gáz helyi piaci árát az uniós díjszabáshoz kell igazítani, és 2011-ben az uniós országok közül Romániában volt a legolcsóbb a földgáz az ipari fogyasztók számára. A jelenlegi terv és a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás értelmében, miután április elsején az ipari fogyasztóknak 5 százalékkal nőtt a földgáz ára, azonos mértékű drágításra kerül sor júliusban is, miközben októberben további 3 százalékkal terhelik a számlákat. A gázár libe­ralizálása az ipari fogyasztók esetében 2014-ig tartana. A háztartási fogyasztóknak július elsejétől 8, október elsejétől 2 százalékkal drágul a földgáz. (Ziarul financiar)
 
Hozzászólások
2013. június 18.
kedd 08:31
jakovaradinum
176 hozzászólás
A fizetéseket mikor emelik "uniós"szintre?

2013. június 18.
kedd 08:43
Hubert
191 hozzászólás
Az alkotmanymodosito tanacsba be kellett volna venni mar egy utcaseprot is,hatha jobb otletekkel tudott volna szolgalni!!Amilyen a bizottsag olyan lesz alkotmany is.

2013. június 18.
kedd 10:59
szekelyse50
5712 hozzászólás
No akik nem járnak iskolába ,legalább nem ismerik meg az elferdített román történelmet.
A gáz ,hát dicsekednek hogy önellátó a birodalom.,melyik,??

2013. június 18.
kedd 11:45
murgo21
289 hozzászólás
A fizeteseket es a nyugdijakat soha nem vizskaja az Unio ,? biztosan latszik , hogy Romania az Unio rabsagaba eset, ide mar nem is kellene kormany mert az Unio vezeti pontyiekot

2013. június 18.
kedd 13:08
dinibacsi
11079 hozzászólás
na most,lehet,hogy az az esztergályos a leg képzettebb a sok román diplomás között!!ö legalább ért is valamihez!

2013. június 18.
kedd 21:11
barcsay
1794 hozzászólás
A sok porhintes kozepette azert a kormany szepen visszaadja a nyugdijas hos tisztek altisztek lecsokkentett nyugdijat 2010 tol.Na vajon mit is jelenthet ez?Kell talan a tartalekosok ereje ,ha eljon a leszamolas ideje?Ha nem azert akkor miert?Ugy nez ki a dolog ,hogy csak mi fogunk nekikmenni es egyenkent elveszejtunk,vagy gyozni fogunk

2013-06-18: Belföldi hírek - Demeter Virág Katalin:

Belföldi hírek

Népszavazás a parlament döntése után
Együttes ülésen tárgyalja ma a képviselőház, illetve a szenátus az államfő múlt heti kezdeményezését ismertető levelet, mely szerint újabb népszavazást ír ki az egykamarás parlamentre való áttérésről, amennyiben az alkotmánymódosítás során a parlament nem tartja tiszteletben a 2009-es népszavazás eredményét.
2013-06-18: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Szeretni és küzdeni kell (Jankovics Marcell Sepsiszentgyörgyön )

Arra kell nevelnünk a fiatalokat, hogy küzdeni és szeretni tudjanak, szerelem és küzdés nélkül mit sem ér a lét – fogalmazta meg Az ember tragédiája című filmjének vetítése után Jankovics Marcell. A világhírű magyar alkotó vasárnap este találkozott és beszélgetett azokkal, akik e nem könnyű és nem is gyermekeknek való, hosszú rajzfilm megtekintésére beültek a sepsiszentgyörgyi színház új stúdiótermébe.